Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Archman – Xfce 2017.10 Kod adı: Acinonyx Jubatus – Kararlı Sürüm Hazır

Archman – Xfce 2017.10 Kod adı: Acinonyx Jubatus – Kararlı Sürüm Hazır

Selamlar…

Kıymetli topluluğumuz;

Archman – Xfce 2017.10 Kod adı: Acinonyx Jubatus – Kararlı Sürüm Hazır

Archman Linux, Arch tabanlı bir linux dağıtımıdır. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına  mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir.

Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanacaktır. Ancak her kararlı sürüme bir kod isim de vereceğiz. Bu kod isimler vahşi kedilerin isimleri olacaktır. 2017.10 Kararlı sürüm kod adı ise büyük kedilerin ve tüm kara hayvanlarının da en hızlısı olan Acinonyx Jubatus yani Çita olmuştur.

Alıntı

Çita (Acinonyx Jubatus), (Sanskritçede benekli anlamına gelen Çitraka sözcüğünden gelir), kedigiller familyasının ilginç bir üyesi olup, hızlı koşması ile bilinir. Günümüzde türün çoğunluğu Güney ve Doğu Afrika’da yaşar. Çok küçük bir topluluk da İran’ın Horasan bölgesinde yaşamaktadır. 15, 16 ve 17. yüzyıllara ait Padişahların av sahnelerini gösteren minyatürlerde av yapan çitalar görülmektedir. Anadolu ve Ortadoğu’da zoolojik araştırmalar yapan İngiliz araştırmacı Charles Danford’ un 1879 yılına ait notlarında Birecik’ in güneyinde bir şeyh tarafından kendisine canlı bir çita hediye edildiği belirtilmektedir. Türkiye’ de 19. yüzyıla kadar yaşamıştır.

Vücudunda benekler ve gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgiler vardır. Bu çizgiler güneş ışınlarını çeker ve böylece diğer yırtıcıların aksine günün en sıcak saatlerinde bile daha rahat bir görüş ile avlanabilirler. En bilinen özelliği hızlı koşmasıdır. Dünyanın en hızlı koşan memelisidir.

Aslanlar gibi sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avlanan bir hayvandır. Sıfırdan 108 km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilmektedir. 460 metreden fazla koştuğu durumlarda vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar ve bu da çitanın beynine zarar verebilir. Bu yüzden avlanma sırasındaki koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer. Uzmanlar dünyada 10.000’den az vahşi çita olduğunu düşünmektedir.

Dişi çitalar yirmi ile yirmi dört aylıkken ergenliğe erişirler. Öte yandan erkek çitalar bu sürece on iki aylıkken ulaşırlar. Buna karşılık cinsel birleşme üç yaşından evvel nadiren gerçekleşir. Çita yavrularında ölüm oranı yüzde 90’dır. Genellikle sırtlan ve kartalların saldırılarına kurban giderler. Yavrular genellikle 13-20 aylıkken annelerinden ayrılırlar. Çitalar 20 yıldan daha uzun süre yaşayabilirlerse de çoğu zaman ilerleyen yaşla birlikte azalan süratleri dolayısıyla daha kısa yaşarlar.

Çitalar hızlı koşsa da, av girişimlerinin yalnızca yarısında başarılı olur. Çitalar sahip oldukları hızlı koşma yeteneğini hafif, ince kemiklerine borçludur. Bu nedenle çitalar avını bir yerde yerken aslan, sırtlan gibi yırtıcı hayvanlar gelirse o bölgeden çekilerek avını oracıkta bırakır. Çünkü sırtlanların çeneleri çok kuvvetlidir. Çitanın ince kemikleri ise güçlü çenelere dayanamaz. Çitaların hızlı koşma sebeplerinden birisi de kuyruklarının uzun olmasıdır. Çitalar için kuyruk koşu esnasında da yardımcı olur. Çitalar ceylan, impala gibi otobur hayvanları avlarlar. Ancak ceylan ve impalalar Dünyanın en hızlı manevra yapan hayvanlarıdır, çitalar da yüksek hızlarına rağmen kuyruklarını bir dümen gibi kullanarak keskin dönüşler yapabilirler, çitaların maksimum hıza eriştiklerinde her adım arası mesafesi yaklaşık 15 metreye ulaşabilmektedir. Bu uzun adımları onlara sürat kazandıran bir etkendir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ita
https://tr.wikipedia.org/wiki/Çita

Archman 2017.10 Acinonyx Jubatus 2 buçuk bir aylık çalışmanın ardından nihayet karşınızda. Archman Linuxun bu sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir.

Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak arkadaşım Guillaume Benoit‘in PAMAC uygulamasını kullanır. Ayrıca depomuzda yine arkadaşım olan Alexandre A Arnt‘ın paket yükleyicisi OCTOPI‘de bulunmaktadır. Sistem yükleyici olarak ise, yine dostlarımdan KDE ekibinin değerli üyesi Teo Mrnjavac tarafından geliştirilen universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. Yani UEFI kurulum desteğimiz vardır.

Simge seti olarak Papirus simge seti kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Arch-Darker-OsX temasını taban alarak üzerinde geliştirme ve uyarlamalar yaptığım Archman-OS tema kullanımıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, sürümün kod adını taşıyan Acinonyx Jubatus (Çita) görselleri kullanıldı. Her kararlı sürüm için hangi kod isim verilmiş ise arkaplan ve duvarkağıtları onların resimleri olacaktır. Bu görseller arama motoru üzerinden temin edilen, açık kaynak araştırması yapıldığında herkesin ulaşabileceği görsellerdir. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdmkullanıldı. Geri bildirimlerde alınan talepler üzerine thunderbird e-posta okuyucusu, Türkçe dil paketi ile birlikte varsayılan olarak sisteme dahil edildi.

EKRAN ÇIKTILARI:

Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux  4.13.7-1(linux çekirdeği)
pamac-aur  6.1.1-1(paket yükleyici)
papirus-icon-theme  20170804-1 (simge seti)
archmanos-gtk3-theme  0.1-4 (tema ve pencere dekorasyonu (arch-darker-osx tabanlıdır- çalışma: tulliana)
calamares  3.1.6-1 (sistem yükleyici)
Firefox 56.0.1-1 (internet tarayıcı)
Thunderbird 52.4.0-1 (e-posta okuyucu)
Xfce4 4.12.1-1 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still  5.3.6-4 (ofis uygulamaları)
gimp  2.8.22-1 (resim düzenleyici)
inkscape  0.92.2-5 (vektör düzenleyici)
virtualbox  5.2.0-1 (sanal bilgisayar)
archman-xfce-settings  20171019-1 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
Calamares slaytları (Canemir – Archman geliştirici)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler (b43-firmware-6.30.163.46-1, xf86-video-sis-0.10.8-3 gibi..)
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
Whisker menü üzerinde ekranı kilitleyememe problemi giderilmiştir.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 15 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 15 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -Rsnc yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden, tüm bağımlılıkları ile bir paketi kaldırabilirsiniz. (ne yaptığınızdan emin değilseniz ya da pacman kullanımı konusunda bir miktar deneyiminiz yok ise tüm bağımlılıkları ile bir paketi kaldırmanın diğer uygulamalara ve sisteme risk oluşturabileceğini aklınızda bulundurun) Örnek: remove firefox

Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:

wget http://archman.org/source/uca.xml && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/
Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:

git clone https://github.com/Archman-OS/ofistr.git && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/

Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:

sudo leafpad /boot/grub/grub.cfggirin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.

Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.

Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB’ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I
ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync
Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ?işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

Saygılarımla…

@tulliana

BURADAN İNDİR

SHA1SUM

5c35e1a1274d1bc5f5c44e4bc35d80499e94e311
MD5SUM

251f91c3153952c72715211784d7ecba

Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

 

Bir cevap

  1. […] paketlerle geliyor. Archman GNU/Linux Xfce 2017.10 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Translate »