Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Archman - Xfce 2020-10 Kod adı: Salda - Kararlı Sürüm Hazır

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
1,208 Görüntüleme
tulliana
(@tulliana)
Gönderiler: 3510
Famed Member Admin
Konu başlatıcı
 

Selamlar...

Kıymetli topluluğumuz;

Archman - Xfce 2020-10 Kod adı: Salda - Kararlı Sürüm Hazır

 

Archman Linux, Arch Linuxtan türetimiş bir linux dağıtımıdır. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

 

Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır ve bağımsız bir projedir. Arch Linux ile resmi bir bağı yoktur. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına  mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir.

 

Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanmaktadır. Ortalama her 3-4 ayda bir kod isim değiştirdiğimiz ana sürümlerimiz mevcuttur. Bunların arasında her ay ya da uygun gördüğümüz zamanlarda ara güncelleme sürümleri ve topluluk sürümleri yayınlayacağız.

 

Kıymetli topluluğumuz, Archman Xfce 2020-10 kod adı: Salda kararlı sürüm kullanımınıza hazır. Bu sürümde de diğer sürümlerimizde olduğu gibi her bölgemizden bir doğal veya tarihi güzelliğimizi tanıtmaya çalışacağız. Tüm bölgelerimizi önceki yılda tamamladık ve 2020 yılına Manyas sürümü ile Marmara bölgesinden başladık, Efes sürümü ile Ege bölgemizden devam ettik. 2020-10 sürümümüzde Burdur ilinin Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde bulunan Salda Gölü kod adını kullanarak küresel bir tanıtım yapmaya karar verdik. Bu sürüme Salda kod adını vermiş bulunuyoruz. Bu sürümde kullanıcı dizinde, Archman örnek dosyaları (archman example files) içinde her türden uzantıyı kendi uygulamalarımız ile test etmek için koyduğumuz Salda Gölü ile ilgili bilgiler ve görsel tanıtımlar bulacaksınız. Sürüm notlarımızda aşağıda da kısa bilgilendirme yapacağız

Salda Gölü

 

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik [2] bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

Salda gölü, 14.03.2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiş, 15.03.2019 tarih ve 30715 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.[3]

 

İklimi:

Salda gölü ve çevresinde Akdeniz iklimi hakimdir. Ortalama sıcaklık 15 °C'dir. En sıcak ayı olan Ağustos'da sıcaklık 30 °C'ye çıkarken en soğuk ayı Ocak ayında sıcaklık ortalaması 2 °C'ye düşer. En çok yağış olan ayı Ocakda yağış miktarı 162 mm iken en az yağış alan ayında, Temmuzda 16 mm yağış ortalamasına sahiptir.

 

Genel Özellikleri:

Suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle oluşan güzel manzaranın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır. Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km batısında yer alır. Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 m'dir. Göl suyunun terkibinde magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre göl suyu sivilcelere iyi geliyor. Gölün arka kısmında kalan orman örtüsü keklik, tavşan, tilki, yaban domuzu, göl ise yaban ördeklerine ev sahipliği yapıyor. Göl içindeki suların çekilmesiyle görülmeye başlayan yedi beyaz ada bulunmaktadır.

 

Flora ve Fauna:

Kış aylarında önemli sayılarda barındırdığı pasbaş, patka ve dik kuyruk ördek Salda Gölü'nün uluslararası öneme sahip sulak alanlar içerisinde yer almasını sağlamaktadır. Çevresi karaçam ormanlarıyla çevrili olup plajları vardır. Gölde dört balık (sazan, ot balığı, Salda yosunbalığı, çamur balığı), damalı su yılanı, ova kurbağası yaşar. Ot balığı Burdur'a, Salda yosunbalığı Salda Gölü'ne endemiktir[1].

 

Hidrolojik Özellikleri:

Salda Gölü, sert su ve çok yüksek alkalin özelliğine sahip bir göldür. Trofik durum indeksine göre besin maddesince fakir, oligotrofik özelliktedir. Fazlaca düşük azot ve fosfat ürünleri ve bunun sonucunda çok düşük klorofil a yoğunluğuna sahip olması bunun göstergesidir.[1]

Salda gölü akarsular, yüzeye düşen yağış, yeraltısuları ile beslenir, buharlaşma ile su kaybeder. Gölün alan ve seviyesi yağışlara göre yıllar içimde değişir. Salda (Karakova) Dere, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü'ne dökülür[1]. Son 20 yıldır, göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan bir çekilme olmuştur. Hâlen çekilme devam etmektedir.

Gölün doğusunda Yeşilova ilçesi, güneybatısında Salda, kuzeybatısında Doğanbaba ve kuzeydoğusunda Kayadibi köyleri yer almaktadır. Salda Gölü ve çevresi, 14.06.1989'da 1.derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmış, daha sonra Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun 28.07.1992 tarih ve 1501 sayılı kararıyla, Salda Gölü kıyısındaki bazı mahaller, 2.derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.[5] 2012 yılında mesire yeri olarak kullanılan göl çevresindeki 12 ha alan Salda Gölü Tabiat Parkı ilan edilmiştir[1].

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Salda_G%C3%B6l%C3%BC

 

 

Lake Salda is a mid-size crater lake[citation needed] in southwestern Turkey, within the boundaries of Yeşilova district of Burdur Province. It lies at a distance of about fifty kilometers to the west from the province seat Burdur.

Lake Salda is often included in the Turkish Lakes Region that extends across inner western to southern Anatolia, especially Isparta Province and Afyonkarahisar Province, although Lake Salda is geographically separate from the larger lakes, which are more to the west and, being a crater lake, is morphologically different from these tectonic lakes.

 

Lake Salda

The lake area covers 4,370 hectares, and its depth reaches 196 meters, making it one of the deeper lakes in Turkey, if not the deepest. The lake sedimentary records show high resolution climate changes that are related to solar variability during the last millennium.[2]

The lake is a popular excursion spot for people across the region or from beyond, the more so due to the hydromagnesite mineral found in its coastal waters, which is believed to offer remedies for certain dermatological diseases. The shorelines, surrounded by black pine forests, are also popular among hunters, the game and the fowl available including quails, hares, foxes, boars and wild ducks, aside from the lake's fish. White sandy beaches, limpid water and seven crystal-white islets within the lake complete the scenery.

A township that starts almost at the shore to the southwest of the lake carries the same name, Salda. The local administrative seat of Yeşilova is located to the east of the lake at a distance of about four kilometers and Yeşilova municipality manages the lake's camping facilities.

Its peculiar morphology has led to a number of academic studies conducted on Lake Salda. The unusual alkaline nature of the lake means that is one of the few locations where ancient stromatolite algae still grows.[3] The environmental authority wants to protect Lake Salda with a huge national park project. The Salda Lake National Park is in construction and should be finished in 2023.

Source: https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Salda

 

 

Archman - Xfce 2020-10 Salda sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Desteklenmeyen sürücü paketleri güncellenmiştir. Özellikle leni nesil donanımlarda açılış sorunu yaşamamak adına grup parametrelerine hazır girdi seçenekleri eklenmiştir. Nonfree veya free açık ve kapalı kaynak seçenekleri ile sistemi boot edebilirsiniz. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir. AUR deposunden derleme ve paket kurulumu için ise yay derleme betik paketi sisteme dahil edilmiştir. yay -S paket şeklinde derleme yapabilirsiniz.

 

Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak PAMAC uygulamasını kullanır. Sistem yükleyici olarak ise  universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. UEFI kurulum desteğimiz de elbette mevcuttur ve oldukça kolaydır.

 

Bu kararlı sürümde de sağlamlığın yanısıra görselliğe ve hızlı olmaya özel bir önem verdik. Simge setimiz son sürümlerimizden bildiğiniz üzere Surfn Arc simge setidir. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Qogir-Lite tema kullanılmıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak bu sürümden itibaren bir değişikliğe gittik ve kendi çalışmalarımızı kullanmaya karar verdik. Tulliana tarafından inkscape üzerinde hazırlanan vectör çalışmamız sizi karşılayacak ve gözü yormayan modern bir görünüm hissi verecek. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm , lightdm-gtk-greeter kullanıldı. Temel prensip olarak internet bağlantısı olmayan bir kullanıcının standart ihtiyaçlarının tamamını sağlayacak, görsel, zengin, donanım dostu ve düşük kaynak tüketen sürümler hazırlamaktayız. Ayrıca bu sürümde altta yüzde 70 ölçeklenmiş dock tarzı kullanımda bir panel bulacaksınız ve akıllı kullanım modunda size maksimum pencere kullanım alanı bırakacak. Bu sürümde yine archmaniso yapısında birçok düzenleme yaptık. Bu da inşa edeceğimiz sürümlerin yeni çalışmalar içerdiği ve yeni sürümün verimli olacağı anlamına gelmektedir.

 

EKRAN ÇIKTILARI:

 

Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux 5.9.1.arch1-1 (linux çekirdeği)
pamac-aur 9.5.11-1(paket yükleyici)
surfn-icons-git 19.12-1 (simge seti)
archman-settings-manager  0.5.5-6 (archman ayar yönetimi)
archman-example-files 20201007-1(archman örnek dosya tipleri)
archman-wallpapers 20200727-1 (archman arkaplan resimleri)
archman-xfce-settings 20200727-1 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
Qogir-light-theme 20200209-1 (Entegrasyon ve pencere dekorasyonu iyileştirmeleri: tulliana)
calamares 3.2.32.1-1 (sistem yükleyici)
firefox 81.0.2-1 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.14 Kararlı Sürüm (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 6.4.6-3 (ofis uygulamaları)
gimp 2.10.22-1 (resim düzenleyici)
inkscape 1.0.1-2 (vektör düzenleyici)
Calamares slaytları (Tulliana - Archman çekirdek geliştirici ve sanat işleri (slaytlar tamamen .svg biçimindedir)
Archman Arkaplanları (tulliana-inkscape works)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler - Güncellendi
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
paketlerin tam listesine (package list) buradan - here bakabilirsiniz.

 

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo rm /var/lib/pacman/db.lck yerine sadece unlock kullanabilirsiniz.
unlock komutu ile pacman veritabanı kilitli kaldığında kilidi kaldırabilirsiniz.

sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

yay -S paket-adı yerine sadece aur paket-adı kullanabilirsiniz

yay -S paket-adı --noconfirm yerine sadece aurno paket-adı kullanabilirsiniz

 

 

Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:

wget  http://archman.org/source/uca.xml  && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/

Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:

git clone  https://gitlab.com/Archman-OS/ofistr.git  && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/

 

Pamac paket yöneticisinin Gözat sekmesindeki paket önerilerini görmek için aşağıdaki girdileri uçbirimde uygulayınız:

zcat /usr/share/app-info/xmls/community.xml.gz | sed 's|||g;s|<\/em>||g;' | gzip > "new.xml.gz"

sudo cp new.xml.gz /usr/share/app-info/xmls/community.xml.gz

 

 

Daha önceki Archman kurulum medyalarından sürüm yükseltmesi yapıp SALDA GÖLÜ sürümüne sistemi yuvarlayabilirsiniz. Uçbirimden:

update
pac release-archman
lsb_release -a

komutu vermeniz yeterlidir. Örnek dosyaları ve kullanıcı yapılandırmalarını ise manuel olarak kullanıcı dizinine taşıyıp sistem güncellemesi dışında kalan kozmetik değişiklikleri ve yapılandırmaları da uygulamış olursunuz.

 

Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, USB diske aktarıp ile canlı sistem olarak kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.

Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.

 

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB'ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I

ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync

Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

 

BAĞIŞ: Archman Linux çalışmalarına verdiğiniz gönül desteği, Archman Linux kullanımınız, testleriniz ve geri bildirimleriniz bizim için maddi kıymet biçilemeyecek kadar değerlidir. Her türlü katkıya her zaman açığız ve her türlü desteğinize ihtiyacımız var. Archman Linux çalışmalarına, sunucu hizmetleri, alan adı hizmetleri, donanım hizmetleri gibi alanlarda maddi sarfiyatlar mevcuttur. Bu sarfiyatlar için maddi katkı vermek isterseniz http://archman.org/archman-bagis/ bağlantımızdan faydalanarak bize katkı verebilirsiniz Bağışları elimize ulaşan topluluk üyelerimize şükranlarımızı sunarız.  Kıymetli topluluğumuz, her türlü destseğiniz için teşekkür ederiz.

Saygılarımla...

@tulliana

BURADAN İNDİR - DOWNLOAD HERE

TORRENT DOWNLOAD

 

SHA1SUM

e1ac68620ca454947302287d563e764f2e6e55a7

MD5SUM

5963e0dcd201b0306886b5e774baf7d5

Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

Pacman kullanımı ve komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!

 
Gönderildi : 19/10/2020 12:05 am
Paylaş:
Translate »