Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

illedelinux Debian JWM kullanıma hazır

3 Yazılar
2 Üyeler
2 Reactions
1,089 Görüntüleme
illedelinux
(@illedelinux)
Gönderiler: 282
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Bu oturumu inşa etmemin tek amacı var, bir köşeye atılmış, en zayıf, en eski, 500 Mega Bayt Ram olan bilgisayarlarda dahi çalışmasıdır. Bir yandan zayıf bilgisayarlara yaşam verirken diğer yandan maddi durumu elverişli olmayanlara katkıda bulunmaktır. Ne derece ihtiyaç olduğunu bilmiyorum ama her bilgisayarın bir kaç yıl içinde eskidiği düşünülürse ihtiyaç var gibi görünüyor. İhtiyaç varsa zaten eski, zayıf bilgisayarlara yaşam kaynağı olacaktır, ihtiyaç yoksa da bu derece hafif bir dağıtım arşiv olarak kalacaktır.

 
İlledelinux Debian JWM temel bilgileri
 
Taban= Debian Stable (Debian Buster 10.6 non-free)
İşlemci mimarisi= 64 Bit
DE= JWM session
WM= JWM
ISO boyutu= 1.2 GB
Kurulu diskteki boyutu= 6 GB
Siklet= Hafif
İkon tema= Clarity
Sistem teması= Adapta
Kurucu= Klasik Debian kurucusu
ISO sistem türü= Canlı
Kullanıcı kategorisi= Yeni, orta, deneyimli
Boşta Ram kullanımı= 135 MB
Giriş yöneticisi= Lightdm
Çekirdek (kernel)= 4.19.0-12-amd64
 
Sistem genel özellikleri
 
Bu yapı tamamen çok hafif olarak tasarlandı, temel yazılımlar ve temel ihtiyaç olabilecek paketlerden ibaret. Sistemin kullanım alanı bir pencere yöneticisi doğasına uygun olarak tamamen kendi özelleştirmemle gerçekleşti. Bütün özelleştirmeler xdgmenumaker ile kendi uyarladığım sistem menüsünde toplandı.
Müzik çalar ve video oynatıcı çok hafif olduğundan dolayı her ikisi yine kendi uyarlamam, harici program yok. Bir müzik dosyası veya bir video dosyası sağ tık ile dinlenebilir ve oynatılabilir şekilde entegre ettim. Kendi entegre ettiğim oynatıcılar 7 ila 10 MB Ram kullanıyor.
Sistemde kurulu paketler Lxterminal, Pcmanfm, Xarchiver, Leafpad, Gmrun Network Manager, Pulseaudio, Chromium, Scrot, Gpicview ve Volumeicon'dan ibarettir.
Bu kısıtlı paketlere rağmen bütün sürücüler, bütün firmware yazılımlar kurulu durumdadır.
Bu sistem için tam otuz tane web tarayıcı test edildi, hatasız ve sistemi en az kullandığı için Chromium varsayılan yapıldı. Diğer kurulu paketler yine en hafif olanlardan seçildi ve test edilerek sisteme uyarlandı.
 
Sistem menüsüne eklediğim özellikler
 
Menünün ana arayüzünde hızlı kullanım için terminal, dosya yöneticisi, metin editörü, web browser, komut çalıştırıcı ve kurulu uygulamalar bulunuyor. Menünün ara yüzünde çıkış kombinasyonu, klavye kullanım bilgileri ve JWM Tools adında çeşitli işlemler gören uygulamalar bulunuyor.
Sistemin hafifliğine dayalı olarak ağ yöneticisi ve ses kontrolünü aç/kapa şeklinde kullanıcı tercihine bıraktım. Klavyeden çeşitli şekilde resim çekebilir, ses kontrolü yapılabilir, bilgiler menüde verilmiştir.
JWM'yi özelleştirmek için bütün gerekli dosyalar yine menüye eklendi, özelleştirme işlemi el ile (manuel) yapılmaktadır. 
 
Bu sistemde arka planda zorunlu temel servisler dışında hiç bir şey çalışmaz, tamamen saf haliyle çalışmaktadır. Tabi bu da çok hafif çalışmamızın bir gereği olduğunu hatırlatayım.
İnşa etmiş olduğum bu hafif sistemin temelleri yıllar öncesinden atıldığı için ISO çalışması dışında ve paket olarak web tarayıcı dışında pek zorluk çekmedim sayılır. Bu sistemin bir başka yararlı tarafı da diğer sistemlerde bayılan, ağırlaşan oyun gibi uygulamaların daha rahat çalışağıdır.
Ayrıca bu sistemi eski ve yeni makinemde yıllardır kendim kullandığım bilgisini de vereyim.
 
Eski, zayıf makineler için yararlı olacağını umduğum bu kalıbı deneyin, hata varsa geri bildirimde bulunun, malumunuz gelişim için geri bildirimin çok önemli bir yeri var.
Son olarak tekrar hatırlatayım, 500 MB RAM ve üzeri olan bütün makinelerde kullanabilirsiniz.
 
İndirme bağlantıları.
Sourceforge
OSDN
 
Buradan Penguene Dikkat nickli arkadaşımızın hazırlamış olduğu kurulum videosunu izleyebilirsiniz.
 
Not: Bir hayli gelen mesaj üzerine bu oturumun birebir aynısı olan 32 bit çalışmamı da aynı bağlantılardan indirebilirsiniz. Bir diğer not da kalıp boyutunun küçük olması için kurucu Calamares eklemedim, yine GUI arayüzlü klasik kurulum ile kurabilirsiniz.
Diğer görseller
 
Sistem başlangıcında öğe çalıştırmak için uyarladığım Startup adlı araç.
 

Sistemin kullandığı Ram oranı, 12 MB resimde görülen System Monitor aracı kullanıyor, sistemin kullandığı Ram oranı 135 MB'dir.

Kendi uyarladığım video oynatıcı görüntüsü, kontrol bilgileri pencerenin üzerindedir.
Dosya yöneticisi Pcmanfm
Yine kendi uyarladığım müzik çalar aerodinamik görüntüsü.

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

 
Gönderildi : 26/12/2020 6:23 pm
Ramadan Ali
(@alicavus)
Gönderiler: 116
Estimable Member Admin
 

Ellerinize sağlık, gerçekten çok az RAM tüketiyor. 2GiB RAM'li netbukumda Arch Cinnamon yüklü, qemu sorunsuzca ISOdan boot etti, 600-650 MB civarı RAM tüketti.

 
Gönderildi : 28/12/2020 6:41 pm
illedelinux reacted
illedelinux
(@illedelinux)
Gönderiler: 282
Reputable Member
Konu başlatıcı
 
Gönderen: @alicavus

Ellerinize sağlık, gerçekten çok az RAM tüketiyor. 2GiB RAM'li netbukumda Arch Cinnamon yüklü, qemu sorunsuzca ISOdan boot etti, 600-650 MB civarı RAM tüketti.

Teşekkürler.

Belki bir aydır ara-sıra deniyorum ama foruma giremiyorum, her defasında farklı şekilde geri giriş penceresi geliyor. Bu başlığı burada paylaştığımda nasıl olduysa o gün sorun çıkmamıştı. Dün de girememiştim, kısmet bugüneymiş.

Bu çalışmada temel yazılımlar ve bir-kaç önemli paket dışında neredeyse hiç program yok. Çünkü böyle bir sistem için bana çeşitli ülkelerden çok mesaj gelmişti, bir nevi istek üzerine yaptım diyebilirim, bilgilendirme için ayrıca teşekkürler.

Ayrıca Demiray ve Hüseyin kardeşime selam eder sağlıklı olmalarını temenni ederim.

Bu arada şimdi aklıma geldi, Demiray ustam, Sourceforge son zamanlarda sıkıntılı sen de benim gibi ayrıca OSDN sunucularına ekleyebilirsin, her ikisinden geniş rapor alabiliyorsun.

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

 
Gönderildi : 31/12/2020 5:05 am
umiit77 reacted
Paylaş:
Translate »