Merhaba arkadaşlar,
Arch kurulumu esnasında fdisk ile diskimi ayarlarken (nvme ssd disk) bazı vakitlerde karşıma oluşturacağım bölümde (mesela) NTFS imzası olduğunu ve bunu silmek isteyip istemediğimi soruyor. Bu soru beni bir miktar rahatsız ediyor açıkçası, arch kurulumu esnasında diskimi tamamen boşalacak şekilde nasıl formatlarım? (bu imza olayıyla karşılaşmayacak kadar temiz bir format)
cfdisk gibi bölümleme araçlarını kullanırken genelde aygıt üzerinde veriler silinmez, sadece bölüm/bölümleme tabloları işleme tabi tutulur. İşletim sistemi araçları disk üzerinde bölümlemeyi temel alırlar ve dosya sisteminin kayıtlarına göre dizin ve dosyların varlığını anımsar. Bundan dolayı veri kurtarma araçları depolama birimi üzerinde henüz üzerine yeni veri işlenmemiş dosyaları kısmi veya tam olarak kurtarabilirler. Ham veri yazımında çeşitli sebeplerden dolayı kayıtlı verilerde bozulma meydana gelebilmektredir, dosya sisteminin kabiliyetlerine göre doğrulama ve yedekleme işlemeleri uygulanabildiği için dosyalarımız daha güvenli biçimde depolanabilmektedir, yoksa herhangi veriyi depolama birimi üzerine dosya sistemi olmaksızın ham biçimde depolayabiliriz.
Disklerimizi "tamamen boş olabilecek şekilde" silmek neredeyse imkansızdır. Depolama aygıtları elektronik cihazdır ve sırf doğaları gereği bozulmaya ve veri kaybına müsaittir. Bazen depolama birimlerindeki belirli bölümler işletim sistemi denetimi dışında hareket edebilmekteler. Mesela eski disklerde "bad sector" adında ölü hücreler meydana gelmekte, dolayısıyla erişim sınırlı olabilmektedir.
Diyelim ki /dev/sda aygıtımızı tamamen silmek istemekteyiz (tabi kastımız dosyalar, bölümleme tablosu ve dosya sitemi, yoksa tamamen 0 veri kalsın değildir). Grafik arayüzle gnome-disks aracılığıyla biçimlendirme yaparken "var olan verileri 0'la değiştir, uzun sürebilir" seçeneğini kullanabiliriz. Komut satırında dd aracını kullanmamız önerilir:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda && sync
Linux ve *BSD ortak kurulum yapanlar bazen kötü sürprizle karşılaşmış olabilirler: Biçimleme araçlarında tüm depolama birimi zfs görünebilir. İşte bu gibi durumlarda wipefs yardımımıza koşar. Bu komut sadece dosya sistemi imzalarını siler, var olan verileri silmez (ancak yanlış hamleyle bizim dosya sistemimizin imzalarını uçurursak veriler işletim sistemi tarafından görülmediği için veri kurtarmayla sonuçlanabilir, dolayısıyla dikkatli olmalıyız.
Daha yukarıda belirttiğimiz üzere cfdisk gibi araçlar sadece bölümleme tablosuyla işlem yapmaktadırlar. Bundan dolayı mkfs kullanırken var olan eski dosya sistemi imzalarını uyracaktır. --force seçeneğiyle işleme zorlayabiliriz.