Türkiye
Az konuş, çok çalış..

YUVARLANAN SÜRÜM (ROLLİNG RELEASE

YUVARLANAN SÜRÜM (ROLLİNG RELEASE

Yuvarlanan Sürüm Gelişim Modeli (The Rolling Release Development Model)

Birçok dağıtım, Standart sürüm gelişim modeline göre geliştirilmektedir. Bu ne anlama gelir? Stardart sürüm gelişiminde bir dağıtımın, her sürümü arasında yenilikler, güncellemeler ve arge çalışmalar gibi farklılıklar bulunur. Bu gelişim modelinde yeni sürümün getirdiği yenilikleri ve teknolojiyi güncelleyerek almak her zaman mümkün olmaz. Bazan güncellense bile birçok sorunla karşılaşma olasılığı vardır. Bu sorunlar kullanıcının eski sistemini yeniden kurmasına kadar uzayabilir. En önemlisi de kulanıcının veri kaybetmesine sebebiyet verebilir. Eski ve yeni paketler, bağımlılıklar, yenilikler ve ayarlar arasında çakışmaların yaşanması oldukça muhtemeldir.

Manjaro Linux ise (Arch ve bu tabanı kullanan dağıtımlar) sürekli gelişim modeline uygun olarak Yuvarlanan Sürüm (Rolling Release) olarak gelişim halindedirler. Eski ve yeni paketler, bağımlılıklar, yenilikler, ayarlar ve linux çekirdeğini güncelleme ile yükseltebilirsiniz. Her dağıtım zaten bunları güncelliyor, onlar da yuvarlanan sürüm değil mi? Hayır, olay sadece güncellemeden ibaret değildir. Standart güncelleme ile kurulu sürüme ilişkin güncellemeleri alırsınız. Yuvarlanan Sürüm ise yeni dağıtımın yeniliklerini de size ulaştıracaktır. Manjaro-Sistem, Manjaro Ayar Yöneticisi, Manjaro Karşılama Ekranı ve Türbülans gibi araçlar size yenilikleri ulaştıracaktır. Bu araçlarla mı yuvarlanan sürüm oluyoruz? Hayır. Bu araçlar Manjaro Linux’a has araçlardır ve Arch Linux teknolojilerini daha kolay ve detaylı olarak size grafik arayüzler, programlar olarak getirirler. Arch linux ve bu tabanı kullanan dağıtımlar en yeni olanı en hızlı bir şekilde size ulaştırırlar. Karşılaşılan hatalar ile ilgili güncellemeler hızlıca depolara eklenir, sorunlar hızlı bir şekilde ayıklanır. Yuvarlanan Sürüm Gelişim Modelinde geri bildirimler dakikalar içinde değerlendirilip yine dakikalar içinde çözülerek depolara aktarılırlar. Bunlar kullanıcı bazında yapılan işlerdir. Bunun daha öncesinde Kararlı Olmayan Depolar (unstable repo), Test Depoları (testing repo) üzerinden güncellemeler ile sorunlar daha erkenden geliştirici ve test ekiplerinin yanısıra bir kısım kullanıcı tarafından belirlenir ve ayıklanır. Kararsız Depolardaki güncellemelerdeki ciddi sorunlar ayıklandıktan sonra Test Depolarına aktırılırlar. bu depodaki güncellemeler bir süre kalır ve bütün pürüzler giderilene kadar bekletilir. Daha Sonra Kararlı Depoya (stable repo) aktarılırlar. Bu aktarım yapılırken geri bildirimler ve son rötuşlar da yapılır. Kararlı Sürümler de Kararlı Depolardan hazırlanır ve kullanıcıya sorun çıkarmayacak bir kurulum medyası inşa edilir. Güncelleme ile yeni çıkan kararlı ya da pre-beta-alfa sürüme ulaşmak isteyen kullanıcı birkaç komut ya da paket yöneticisi üzerinden yükseltmesini yapabilir. Bu yükseltme esnasında yansı listeleri güncellenir, yeni paket listeleri alınır ve /etc/pacman.d/mirrorlist içerisine kaydedilir.

Dileyen kullanıcı kullandığı depo adreslerini de değiştirebilir. Kararsız-Test ya da Kararlı Depolar arasında geçişler yapabilir. Kararlı Depo dışındaki depolarda doğal olarak sorunlarla karşılaşma olasılığınız artar. Diğer depoları kullanmak aynı zamanda test kullanıcısı olmanız anlamına da gelmiş olur. Yenilikleri anlık olarak takip etme ve alma gibi bir avantajınız olacaktır. Ancak deneyimli kullanıcı değilseniz basit sorunlar bile sizi zor durumda bıracaktır. Arch Linux ve Manjaro Linux ile deneyiminiz fazla değil ise Karalı Depoları kullanmanızı öneriyoruz. Bunun için yapacağınız bir şey yok. Kullandığınız sistemler varsayılan olarak Kararlı Depolar üzerinde çalışırlar.

GTK tabanlı sürümlerimizde PAMAC (pacman paket yönetimini grafik olarak kullanır) paket yöneticisi ile paket kurabilir ve sistem yükseltebilirsiniz. QT tabanlı sürümlerimizde OCTOPI (pacman paket yönetimini grafik olarak kullanır) paket yöneticisi ile paket kurabilir ve sistem yükseltebilirsiniz.

Konsol-Terminal-Uçbirim üzerinden PACMAN ile sistemi yükseltmek için şu komutları kullanabilirsiniz. not: Manjaro Linux’ta sudo kullanımı varsayılan olarak kurulu ve etkindir. Kullanıcı da bu gruba dahildir)

yansıları (/etc/pacman.d/mirrorlist) güncellemek için : sudo pacman -Syy

güncellemeri uygulamak, kurmak ya da sistemi yükseltmek (update-upgrade) için: sudo pacman -Su

ya da bu iki işlemi tek bir komut ile yapmak için: sudo pacman -Syyu

Pacman komutlarının kullanımına ilişkin daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz : https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Pacman_%C4%B0pu%C3%A7lar%C4%B1

Manjaro Depolarının kullanımına ilişkin bilgiyi de buradan inceleyebilirsiniz : https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Depo_De%C4%9Fi%C5%9Ftirmek

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Translate »