Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Neden Manjaro?

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
3,201 Görüntüleme
(@mehmet280)
Gönderiler: 0
New Member
 

Linux dağıtım forumlarının yeni başlayanlar kısımlarına baktığımda, genelde kullanımla ilgili başlıklar görüyorum. Başlangıç seviyesinde karşılaşılabilecek bazı sorunların çözümlerine dair bahisler işleniyor. Bir vesile ile bilgisayarıma ilk defa Linux Mint kurmak durumunda kaldığımda aynı şeyle orada da karşılaşmıştım.

Ancak "yeni başlayanlar"ın zımnında "yeni başlayacaklar" manasının da olduğu fikrindeyim. Yeni başlayacak bir kişinin ise bu tarz başlıklardan istifade edemeyeceği ortada.

Bu başlığın altında problem çözümünden ziyade, başlıkta sorulan suale cevap babında, daha uzman Manjaro kullanıcılarının yazdıklarını okusak nasıl olur?

Alt başlıklar da şu sorulara cevap aranabilir:

-Manjaro Linux hangi tür bir dağıtımdır? Ve bu türdeki dağıtımların avantajları nelerdir?
-O soruya cevap verdikten sonra; Manjaro'nun kendi kategorisi içindeki temayüz ettiği nokta(lar) ne(ler)dir?
-Manjaro kullanmak isteyecek bir kullanıcının ne gibi bir altyapısı olması gerekir? Ya da gerekir mi?
-Manjaro'yu kurduğumuzda bize kolaylık sağlayacak ne gibi özellikleri ve (depolarında) tavsiye edilebilecek belli başlı hangi kullanışlı programları vardır?
... gibi.

Acele yazdığım için örnekleri çeşitleyemedim ama temelde "yeni başlayacak" birinin merak edeceği ve anafikri "Neden Manjaro'yu seçeyim?" olan şeyler yazılmasını teklif ediyorum. (Tabii ki diğer dağıtımları yermeden 🙂 )

 
Gönderildi : 17/02/2013 6:24 pm
(@decent)
Gönderiler: 804
Prominent Member
 

Merhaba [profile]mehmet280[/profile] ,
Anasayfamızda bu soruların çoğu cevabını buluyor: http://www.archman.org/

 
Gönderildi : 17/02/2013 6:42 pm
(@cumali)
Gönderiler: 1770
Noble Member
 

Hoşgeldiniz @mehmet280. @decent arkadaşımız cevabını bulabileceginiz sorular için anasayfa bağlantısını vermiş. Bunlara ek olarak kısaca bahsedeyim. Yeni başlayacaklar ifadesi henüz başlamayanları içermektedir. Takdir edersiniz ki foruma üye olan veya olmayan kişilerin ne tür bir soru soracağı veya ne tür bilgi almak isteyeceğini tümüyle bilmemize, tahmin etmemize imkan yok. Genel olarak bilinmesi gerekenleri elimizden geldikçe kısa ve öz olarak yazmaya çalışıyoruz.

Türkiyede genel olarak forum kültürüne baktığımızda soru-cevap şeklinde yazılar olduğunu görebiliriz. Sanırım sizin asıl olarak kastettiğiniz wiki tarzı detaylı bilgiler içeren belgelerdir. Manjaro Türkiye ekibi olarak kısıtlı imkanlarla (maddi anlamda değil ) bir kaç kişiyle insanlara gönüllü olarak ve karşılık beklemeksizin destek vermeye çalışıyoruz. Ne demek istediğimi anladınız sanıyorum.

Kısaca öğrenmek istediklerinizi dilim döndükçe belirtmeye çalışayım. Manjaro Linux Arch tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Avantajı ise sürekli güncel kalabilen bir yapısının yanında hızlı, kararlı, paket (uygulama) sayısının çokluğu, özelleştirmelere olabildikçe imkan tanıması vs. İlave olarak paketler imkan ölçüsünde test edildikten sonra depolara aktarılır ki bu kullanıcının faydasınadır.

Masaüstü kategorisinde hizmet veren Manjaro Linux çıktığı tarihten bu yana bir çok popüller Linux dağıtımını geride bırakmıştır. Geliştirici ekibin kullanıcı fikirlerine değer verip dinlemesi, isteklerini olabildikçe yerine getirmiş olması çıtasını yükseltmedeki en büyük faktörlerden bir tanesidir.

Windows kullanıp da ilk defa Linux dağıtımı kullananların elbette ögrenmesi gereken temel bilgiler olacaktır. Burada uzun uzadıya buna değinmek istemiyorum. Ancak orta düzeyde bir Linux bilgisi olanların kolaylıkla kullanabilecegi bir Linux dağıtımı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kullanımı kolaylaştırıcı adımlar atılmakta çalışmalar bu yönde sürdürülmektedir. Bunun en güzel örnegi ise Debian ve türevlerinde alışık olduğumuz synaptic tarzı kullanımı kolay bir paket yöneticisi olan pamac uygulamasıdır. Sonraki sürümlerde kurulum adımlarını kolaylaştıracak yöntemler üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Manjaro 0.9 sürümünde bunu görmeyi umut ediyoruz.

Öte yandan Manjaro Linux Arch tabanlı olduğundan paket/uygulama yönünden oldukça zengindir. Resmi depoda olmayan uygulamalar Aur topluluk depolarında bulunabilmektedir.

Konuyu açmanız faydalı oldu diyebiliriz. Bu bizi biraz daha kamçılayacak ve çalışmamıza hız katmamıza vesile olacağını söyleyebilirim. Kafanıza takılan soruları uygun bölümlerde sormaktan çekinmeyin lütfen. Bizler bunun için buradayız.

 
Gönderildi : 17/02/2013 7:38 pm
Paylaş:
Translate »