Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Manjaro İzlenimim

7 Yazılar
4 Üyeler
0 Reactions
3,135 Görüntüleme
(@e32kernel)
Gönderiler: 0
New Member
 

Herkese merhabalar,
Daha yeni üye oldum. İlk olarak soru sormaktan ziyade, Manjaro hakkındaki görüşlerimi dile getireyim istedim. Daha kurmamış ama kurmak isteyen kullanıcılar için yararlı olabilir diye düşünüyorum.
Manjaro Linux 'u daha bugün kurdum ve gerçekten beni kendine hayran bıraktı.

Aslında Linux 'un derinlerine inmek, basit ve hafif olan bir sistem ararken Arch ve Slackware ile karşılaştım. Arch kurmaya karar verdim ama wifi ağım gizli olduğu için kurulumda gösteremedim bir türlü ve kuramadım. Sonra Manjaro 'yu öğrendim ve daha sonra olaylar, olaylar...
(cumali ve decent üstatlara saygılar, teşekkürler...)

Yaklaşık 1-1.5 yıldır Linux ile haşır neşirim. Linux 'la tanışan her kullanıcı gibi bende ilk olarak Ubuntu kurdum. Ki halen daha kuruludur. GNU/Linux hakkında az çok bilgim var.(Profesyonel biri değilim, sadece görüşlerimi aktarmak istiyorum bu yazımda.)

Manjaro Linux Xfce sürümünü indirdim ve Ubuntu üzerinde Unetbootin ile 4 GB USB belleğe yazdırdım. 5 dakika bile sürmedi, bellek hazırdı. Bilgisayarı USB ile 'boot' ettim ve gayet hızlı bir şekilde, Manjaro masaüstü beni karşıladı. Dikkatinizi çekeyim, gayet hızlı bir şekilde masaüstü geldi(Ubuntu 'ya duyurulur. 🙂 )
Hemen masaüstündeki simge ile Manjaro 'yu yüklemeye geçtim. Dil ayarı, klavye ayarı gibi ayarları yaptıktan sonra, tabi ki en önemli bölüme sıra geldi: Disk bölümleme. Gerçi bu adımda da pek zorlandığımı söyleyemem. İlk denemelerimde bölümleri /target altına bağlamam gerektiği gibi bir uyarı alsam da, bu durumum benden kaynaklandığını anladım. Neyse...

Ubuntu kullandığım için uzun zamandır, bazı şeylere aşinayım artık. Bu nedenle disk bölümleme adımında pek zorlanmadım. Elle bölümlemeyi seçtikten sonra, direkt olarak sda8 mantıksal bölümüne kurmasını söyledim. Ve sda7 bölümündeki swap alanını kendisi algıladı zaten. Ve bu sda8 bölümünün üzerine çift tıklayarak gelen ekranda, ilk satırda “/” ve ikinci satırda da ext4 dosya formatını seçmesini belirttim.

Bu adımıda geçtikten sonra gelelim yüklenmesine... Yükleme çok kısa sürdü. 10 dakika oldu olmadı, kurulum bitmişti. Ki cidden şaşırdığımı söylemeliyim.

Bir ara verelim ve şu noktayı hatırlatayım:
Dağıtımları kurarken, genelde her dağıtım kendi önyükleyicisini kurmayı ister. Ben bu adımları genelde geçiyorum. Neden? derseniz. Yeni yüklediğiniz sistem, var olan sistemleri görmeyebiliyor ve sıkıntı çıkabiliyor. Bu nedenle ben, Manjaro 'nun kendi grub yükleyicisini kurmadım(yükleyeyim mi diye soruyor, isterseniz tik işaretini kaldırabilirsiniz...) Bilgisayarı yeniden başlatınca, haliyle, yükleme ekranında Manjaro olmadı. Ubuntu üzerinden, grub ekranını da güncelledikten sonra, 'restart' tan sonra, yükleme ekranında artık Manjaro 'da vardı. Ve heyecanım iyic artmıştı.
(Grub olayını önemseyin derim, yoksa sıkıntı çıkabiliyor. Sıkıntı değil de, yoktan yere uğraştırabiliyor işte.)

Manjaro masaüstü geldiğinde, insan gerçekten etkileniyor. Bilemiyorum, ilk defa Xfce kullandım, belki onun nimetindendir ama gerçekten etkileyici. KDE 'yi kursam mı bilemiyorum. :))

Masaüstü geldikten sonra, insanın alışması için masaüstünü kurcalaması, terminalle kucaklaşması falan gerekiyor. Ben de öyle yaptım. Terminalle uğraşıp, iyice kendimi dağıtıma alıştırdıktan sonra, ayarları falan kurcaladım. İnanın, böyle adımlar dağıtıma sizi iyice ısındırıyor.

Daha sonra paket yöneticisine baktım. Ki bu da sorunsuz. İlk olarak hemen Bluefish, Codeblocks, LibreOffice Impress, LibreOffice Math paketlerini kurdum. Dediğim gibi, sorunsuzca kuruldular. Daha bir sevdim Manjaro 'yu bu yüzden.

Manjaro ile birlikte çoğu uygulama hazır olarak geliyor. Mesela; Firefox, VLC player, Thunderbird, Pidgin ve daha fazlası... Ki bu da güzel bir şey. Ve Manjaro kendini daha fazla sevdiriyor.
Tabi, MP3 dinlemek(gerçi denemedim ama büyük ihtimalle yüklü), video izlemek(gerek masaüstü gerek internet üzerinden) için gerekli olan kodekler de yüklü olarak geliyor. Birşey kurmanıza gerek yok.

Aslında Manjaro 'nun daha anlatılacak çok yönü var ama burada kesmek istiyorum. İştahı kabaran arkadaşlar varsa, kursunlar, baksınlar. Gerçekten pişman olmazlar.

Arkadaşlar bu yazıda, kendi görüşlerimi, yeni başlayan arkadaşlar için belirtmek istedim. Sürçü lisan ettiysek affola. Eksiklerim varsa, bildirirseniz, memnun olurum.
(Bu arada, ilk defa böyle bir yazı yazıyorum.)
Saygılarımla...

 
Gönderildi : 05/07/2013 5:10 pm
(@cumali)
Gönderiler: 1770
Noble Member
 

Hoşgeldin @e32kernel. İzlenimlerini bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim. Objektif degerlendirmelerin sevindirici. Genelde uzun yazıları okumaktan sıkıntı duyarım. Ancak mesajını keyifle okudum. Akıcı bir üslup ile deneyimlerini aktarmışsın. Eminim bir çok yeni başlayan arkadaş bu yazınızdan faydalanacaktır.

Manjaro masaüstü geldiğinde, insan gerçekten etkileniyor. Bilemiyorum, ilk defa Xfce kullandım, belki onun nimetindendir ama gerçekten etkileyici. KDE 'yi kursam mı bilemiyorum.

Madem Xfce kurdun KDE Tadında XFCE: Whisker Menu başlıklı konuyu incelemeni öneririm. http://archman.org/forum/viewtopic.php?f=39&t=497&p=3071#p3008 Son sürüm Manjaro Xfce önizleme sürümünde bu menü öntanımlı geldiginide hatırlatayım. http://archman.org/forum/viewtopic.php?f=21&t=507#p3079 Güle güle kullanın 🙂

 
Gönderildi : 05/07/2013 5:29 pm
(@decent)
Gönderiler: 804
Prominent Member
 

Hoşgeldin [profile]e32kernel[/profile],

Deneyimlerini ve düşüncelerini paylaştığın için özellikle teşekkür ediyorum.
Özellikle XFCE ve Openbox sürümleri tavsiyemdir. Güle güle kullan.

 
Gönderildi : 05/07/2013 5:51 pm
(@e32kernel)
Gönderiler: 0
New Member
 

@cumali;
@decent;
Çok teşekkür ediyorum. GNU/Linux dünyasının bir üyesi olmak gerçekten çok güzel...

 
Gönderildi : 05/07/2013 6:16 pm
(@yfdogan)
Gönderiler: 615
Prominent Member
 

Hele bir de KDE deneyin aşık olursunuz Manjaro ya 🙂

 
Gönderildi : 05/07/2013 9:38 pm
(@sinancetinkaya)
Gönderiler: 0
New Member
 

Evimde atıl durumda olan Asus Eee PC 1000H var. Üzerinde denemediğim distro kalmadı.
Bu döküntü netbookta en performanslı çalışan Arch Linux oldu.
Ancak, Arch linux herhangi bir sorun ile karşılaştığında acemi kullanıcıların başını oldukça ağrıtabilecek bir sistem.
İşte tam bu sırada imdadıma Manjaro yetişti.

Ubuntu gibi kullanımı kolay bir Arch. Daha ne isteyebilirim ki 🙂

 
Gönderildi : 06/07/2013 4:10 pm
(@e32kernel)
Gönderiler: 0
New Member
 

@YFDogan;
Şu an Manjaro KDE 'den yazıyorum. Ki bu da gerçekten süpermiş. 😀

@sinancetinkaya;
Beni de Arch tabanlı olması çekmişti.

 
Gönderildi : 06/07/2013 7:33 pm
Paylaş:
Translate »