İnternetten indirdiğiniz iso dosyalarının MD5SUM, SHA1, SHA256 gibi kendine ait hash değerleri bulunuyor, bu değerler iso dosyalarının sağlam inip-inmediğini kontrol etmemize yarıyor. Bu kontrolü yapmadığınız takdirde indirdiğiniz iso dosyası riskli bölgeye giriyor, sadece risk taşımakla kalmıyor aynı zamanda çok farklı sorunlara gebe kalıyor. Örneğin forumlarda sıkça açılan sorun içeren başlıkların neredeyse üçte biri kontrol edilmeyen bozuk inen iso dosyalarından kaynaklanıyor. Tabi iş bununla da kalmıyor, hem kullanıcıyı hem de ona yardım etmeye çalışanları sürekli oyalamasına ve boşa zaman kaybına neden oluyor.
İso dosyalarının md5 kontrolü ihmal edilemeyecek kadar önemli ve zorunlu olduğunun bilincinde olmalı ve hatta bu kontrolü alışkanlık haline getirmeliyiz...
İnternetten indirdiğiniz iso dosyalarının md5 kontrolü oldukça kolaydır, dosyanın boyutuna bağlı olarak ortalama 30 saniye kadar sürmektedir.
Bu kontrolü yapmak için indirdiğiniz iso dosyasının tam adını kopyalayın, aynı yerde uçbirimi açın ve alttaki gibi uçbirime girin.
md5sum dosyanın-tam-adı
Örnek resim
Uçbirim aynen o şekil kalsın, şimdi Archman isolarını indirdiğiniz yerden orjinal 32 karakterli md5 sonucunu alın.
Alttaki resimde görüldüğü üzere indireceğiniz dosyanın sağ tarafında içinde eğri i olan yuvarlak-siyah tuşa tıklayın, md5 yazan 32 karakteri kopyalayın, kopyaladığınız ile uçbirimdeki sonucu karşılaştırın, 32 karakterin tamamı aynı ise iso sağlamdır, bir karakteri dahi farklıysa iso bozuk inmiştir, bozuk inen isoyu asla kullanmayın, yeniden indirin.
Windows ortamında iso dosyasının üzerine sağ-tık WinRar ile md5 sonucunu alabilirsiniz.
Bu işlemi her iso indirmede mutlaka yapın, hem boşa zaman kaybını önlemiş olursunuz hem de bozuk iso yüzünden çeşitli sorunlardan karşılaşmazsınız.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...