Manjaroyu uefi olarak kurdum ve yanında başka işletim sistemi yok. Uefi böyle bir durum da zorunlu mu yoksa gerekli değil mi? Araştırdım ve uefinin yararlı bir şey olduğuna karar verdim ama uefi her işletim sistemi için mi yoksa Windows için mi kullanışlı onu bilmiyorum.
Ve Biosda secure boot kapalı. açtığım zaman manjaroya girmiyor. Secure boot yüklü işletim sistemlerinden izin imzası olanlara izin veriyor sanırsam ama peki manjaro yüklü ona neden izin vermiyor ?
Son olarak da fast boot seçeneği normalde. Onu fast olarak ayarlanıldığında başlangıçtaki marka amblemlerini falan direk geçiliyormuş ana mantık buymuş bu şekilde başlangıç için hızlandırma sağlıyormuş ama bunu fast yapınca da manjaroya girmiyor.
Sanki Bios Windows tarafından ele geçirilmiş her şey herkese düşman modda ayarlanmış sadece Windows olsun ister gibi. Bunun için bir çözüm var mı ? Biosda ufak oynama manjaroyu engelliyor o yüzden herşeyi geri alıp devam ediyorum. Şuan manjaroya giriyorum sorun yok ama benim bu anlam veremediğim durumların nedeni mantığı nedir acaba?
νεχ ποσσυμ τεχυμ ωιωερε, νεχ σινε τε.
Uefi kullanmak zorunda değilsiniz. Secure boot kapalı duruma alıp ve Uefi desteğini ise kapatın yani Legacy boot yapın normal kurulum yapabilirsiniz.
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Zorunluluk olmadığını biliyorum yararı var mı tam olarak yada gereksiz mi Linux için ve biosun bu engelleme gibi durumları için çözüm var mı ?
νεχ ποσσυμ τεχυμ ωιωερε, νεχ σινε τε.
Çözüm Legacy boot tercihi ile kurulum yapmak.
Biz manjaro olarak her iki biçimde de kurulumu destekliyoruz.
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Biliyorum benim sorduğum fark ne windows için uefi mantıklı linux için de mantıklı mı ? Yoksa secure uefi kapatsam linux için bir şey fark etmeyecek mi ?
νεχ ποσσυμ τεχυμ ωιωερε, νεχ σινε τε.
UEFI standardına sahip modern sistemler, disk bölümlerini düzenleyen en güncel ve verimli sistemlerdir. UEFI bir sisteme sahip iseniz MBR (MSDOS disk yapısı) yerine GPT kullanılması gerekmektedir. Bilindiği üzere MSDOS disk yapısında en fazla 4 adet birincil disk bölümü oluşturulurken GPT yapısı ile dilediğiniz kadar oluşturabilirsiniz. Sistemin daha hızlı başlatılması, açılması, uyku mdouna geçmesi ve kapanışın daha hızlı olması gibi yararları vardır. 2 TB kapasitenin üstüne çıkan disklerin de kullanılmasına olanak sağlar GPT. UEFI kurulum yapacaksanız disk yapısı GPT olmalıdır. Linux için de yararlıdır elbette. UEFI yine de dedikoduya açıktır. Windowsun donanım üreticilerine açtığı yeni bir kapıdır. Windows dayatması için böyle bir yola başvurulduğunu düşünenler de az değil.
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Anladım hocam uefi ile ilgili bilgileri edinmiştim ama linux ile ilgili sadece kurulum anlatılıyordu. Açıklamanız için teşekkürler çözüldü yapıyorum 🙂
νεχ ποσσυμ τεχυμ ωιωερε, νεχ σινε τε.