@quipu, sadece fstab'a eklediğiniz satırları kaldırınca, sistem yinemi açılmadı ? disk bölümü için rm -r komutu oldukca cesur bir girişim olmuş. Umarım diskde çok fazla veri yokdur.
Veri kurtarma için photorec'i önerebilirim, Kullanıcı arayüzü yokdur. Uçbirimden çalışır, kullanabilirseniz çok fazla dosya format desteği vardır ve neredeyse hiç bozulma olmadan çok uzun süre önce silinmiş verilerinizi dahi kurtarabilir. Fakat kurtardığı veriyi sizin klasör gruplarınıza göre değil, kendi oluşturduğu backup klasörlerine atar. Kurtarma sonunda sizin yeniden kendinize göre klasör oluşturup ayrıştırmanız gerekir.
#pacman -S testdisk
komutu ile yükleyebilirsiniz.
Su an açıldı sistem kullanıyorum. 500gb veri vardı bölümde. Sadece oluşturduğum o iki klasörü silmesi gerekmiyormuydu o komutun? Oyle diye yaptım ben. :-
Yaptıgım degisikliklerden sadece bu kaldı:
[tosun@Antik ~]$ cd /mnt
[tosun@Antik mnt]$ ls
sda8/
echo "alias please=sudo" >> ~/.bashrc
Brawo quipu başarmışsın. Bu merak bizi öldüreck birgün. Bende automount için bir video açtım sonra tek tek tüm aşamaları video ya göre yaptım sonra....Aynı senin ekran. Telefondan formlara videolara tekrar baktım uğraştım başaramadım. Zaten format yeniydi automount yaptığım verilerde önemliydi daha fazla risk almamak için tekrar format çektim ki Allahtan manjaro format süreci gerçekten çok hızlı ve başarılı verilere zarar vermeden formatlayıp bilgisayarı eski haline getirdim 🙂 Videoda anlatılan herşeyi de aynen yapmıştım. Çözemedim bi yerlerde bir sıkıntı var.
Galiba linux u en iyi kullanan kadınlar. Eşime 2 sene önce ubuntu 12.04 kurmuştum hala kullanıyor benim bu kaçıncı...
Bugünün bilimi yarının teknolojisidir.
"Edward Teller"
Arkadaşlar verdiğim komutları varsa boş bir disk veya bölüm üzerine dikkatli bir şekilde uygulayabilirmisiniz. Şuan kullanmıyor olsam da daha önce arch üzerinde bir kaç kez bu şekilde otomatik bağlama işlemini gerçekleştirmiştim. Manjaro'da da bu işlemin farklı olacağını sanmıyorum. Tek fark arch da olsa ntfs-3g ve udisks paketlerininde kurulu olması gerektiğini söyleyebilirdim fakat, manjaro'da zaten kurulu gelmesi gerekiyor. Yinede kontrol etmek isterseniz,
pacman -Ss ntfs-3g
pacman -Ss udisks
Detaylı bilgi için; https://wiki.archlinux.org/index.php/NTFS-3G
Ayın 10-15 i arası yeni hdd alıp verileri kurtardıkran sonra biraz daha araştırıp tekrar uğrasıcam hocam. Şimdilik teşekkürler 🙂
Bu arada ntfs-3g ve udisks kurulu
echo "alias please=sudo" >> ~/.bashrc
/etc/fstab dosyasına yazılacak satırdaki ifadenin ntfs-3g olması gerekiyor sanırım. Yani, örneğin:
/dev/sda7 /mnt/sda7 ntfs-3g defaults 0 0
~~~ TTK ~~~
Az önce GParted'a erişmeye çalıştığımda sistem, sistem başlangıcındaki ilk yükleme ekranına geçti ve o durumda takılı kaldı. Su an GParted'a erişemiyorum. Yardımcı olabilecek birisi var mı? Şimdiden teşekkürler.
echo "alias please=sudo" >> ~/.bashrc
Yardımcı olabilmek isterdim de, soruyu bi anlasaydım.. Öncelikle bu sorunun konu başlığı ile bir bağlantısı var mı? Eğer varsa, siz ne yaptınız yada ne yapmak istediniz de bu şekilde bir sorunla karşılaştınız? Konuyu biraz daha açabilirmisiniz?
/etc/fstab dosyasına yazılacak satırdaki ifadenin ntfs-3g olması gerekiyor sanırım. Yani, örneğin:
/dev/sda7 /mnt/sda7 ntfs-3g defaults 0 0
Bilgilendirme için teşekkürler. Ben çözümü daha önce ihtiyaç üzerine, arch resmi forum sitesinde bulmuştum. Orada çözüm sağlamış, vermiş olduğum komutlarla uygulamam doğrultusunda, ben de birkaç bilgisayar için başarılı bir şekilde bağlantı sağlamıştım. Arch resmi forum sitesinde hangi başlık altında olduğunu hatırlamıyorum fakat önemli diye not almıştım. Verdiğim wiki bağlantısı ise sanırım, diskin otomatik olarak bağlanması değilde, hiç bağlantı kurulamayan diskleri sisteme manuel olarak tanımlamak için verilmiş. Bizim konumuz da ise; mkdir sdx? komutu, sdx? adında ki ntfs bölümünü /mnt bölümünün altına taşıyarak, başlangışta tanınması için verilmiş. Wiki de bunun neden ntfs-3g olarak verildiği konusunda net bir fikrim yok, fakat bildiğim kadarı ile bu paket, ntfs bölümlerin sisteme otomatik tanımlanmasını değil, linux çekirdeğinin ntfs disk yapısını çözümleyebilmesi için kurulan bir paket. Paket içeriğini inceleme fırsatınız olursa bu daha net anlaşılabilir. Elime geçen ilk boş diskle, bu şekilde yapılan ayarlarla sonucun ne olabileceğini denemeye çalışırım.
/mnt klasöründe sda7 ve sda8 dizinlerini oluşturdum.
sonra fstab'a
Kod: [Seç]
/dev/sda7 /mnt/sda7 ntfs defaults 0 0
/dev/sda7 /mnt/sda8 ntfs defaults 0 0satırlarını ekledim
Burada yaşanmış olan sorun ise; eğer herhangi bir disk bölümünü başka bir bölümümün üzerine monte etmeye çalışırsak, sistem doğal olarak bölümü biçimlendirmeye gidecektir. Bu amaç için yazılmış özel programları kullanmanın haricinde. herhangi bir bölümün boyutunu birkaç bayt dahi oynamak veri kaybına sebebiyet verebilir. Bu sadece linux çekirdeğine sahip sistemlerde değil, tüm sistemler için geçerli. ( linux bu konuda diğerlerine oranla daha esnek ve gelişmiş ext4 biçimini kullanmakda ) Bu tür uygulamalarda dikkatli olmak, dahası, mümkünse ilk denemeleri, veri kaybı yaşamamak için boş disklerde yapmak en doğrusu.
Yardımcı olabilmek isterdim de, soruyu bi anlasaydım.. Öncelikle bu sorunun konu başlığı ile bir bağlantısı var mı? Eğer varsa, siz ne yaptınız yada ne yapmak istediniz de bu şekilde bir sorunla karşılaştınız? Konuyu biraz daha açabilirmisiniz?
Az önce veri kaybı yaşamamak için önce Hdd'yi söktüm. Sonra /mnt klasöründeki sda8 dizinini kaldırdım. Hazır depo diskleri sökmüşken (Sadece sistemin kurlu olduğu Hdd takılıydı bilgisayara) GParted'a girebiliyor muyum diye baktım. GParted açıldı. Sistemi kapatıp HDD'leri tekrar taktım ve bilgisayar başladıktan sonra tekrar GParted'a erişmeye çalıştım bu sefer yine erişemedim ve aynı şekilde sistem takılı kaldı.
Probleme neden olabilecek Sistemde Hddlerle ilgili yaptığım açılışta iki bölümü mount etmek için bu konuda yaptığımız değişiklik (-ki tüm değişiklikleri geri almış durumdayı su an) ve duff adı verilen programla disklerde birbirinin aynısı olan dosyaları temizlemekti.
Düzenleme: duff ile yaptığım temizliği sadece büyük multimedya dosyalarına uyguladım ve her birine tek tek Dolphin'le erişerek yaptım.
echo "alias please=sudo" >> ~/.bashrc
IRC'den bir arkadaş:
sudo -H gparted
Komutuyla çalıştırmayı denememi istedi. Şu an bu komutla sorunsuz çalışıyor 🙂
Ekleme: Bu komut sonrası Kde kısayolu dahil her şekilde çalışıyor GParted. 🙂
echo "alias please=sudo" >> ~/.bashrc