Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Archman - Xfce 2018.07 Kod adı: Pamukkale - Kararlı Sürüm Hazır

8 Yazılar
4 Üyeler
0 Reactions
3,145 Görüntüleme
tulliana
(@tulliana)
Gönderiler: 3520
Famed Member Admin
Konu başlatıcı
 

Selamlar...

Kıymetli topluluğumuz;

Archman - Xfce 2018.07 Kod adı: Pamukkale - Kararlı Sürüm Hazır

Archman Linux, Arch Linuxtan türetimiş bir linux dağıtımıdır. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır ve bağımsız bir projedir. Arch Linux ile resmi bir bağı yoktur. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına  mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir.

Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanacaktır. Her 3 ayda bir (3. 6. 9 ve 12. ayda) kod isim değiştirdiğimiz ana sürümler olacaktır. Bunların arasında her ay, ara güncelleme sürümleri yayınlayacağız.

Bilindiği gibi 2018-05 sürümlerimizden itibaren kod isim olarak ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerinin, önemli değerlerinin tanıtımını yapacağımızı duyurmuştuk. 3 ayda bir çıkan ana sürümlerimizde bu tanıtımlar devam edecek. Diğer ana sürüm çıkana kadar arada yayınlanan ara sürümler de en son ana sürümün kod adını taşıyacaklar. Archman - Xfce 2018.06 ana  sürümün Kod adı: Pamukkale olmuştur. Bu sebeptan 9. aya kadar çıkan sürümlerimiz de aynı kod adı taşıyacak. Tıpkı bu yeni yayınladığımız 2018-07 kararlı ara sürümümüz gibi. Pamukkale ile ilgili bilgileri aşağıda göreceksiniz. Ayrıca kullanıcı belgeleri altındaki popüler her türden uzantılara da Pamukkale ile ilgili dosyalar koyduk. Bunu da ekran çıktılarında aşağıda görebilirsiniz. Yine arkaplan resimlerini de açık kaynak araştırmalardan derlediğimiz Pamukkale görselleri olarak belirledik.

PAMUKKALE (COTTON CASTLE)


Pamukkale, güneybatı Türkiye'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent Kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsamaktadır. Türkiye'nin Ege bölgesinde, ılıman bir iklimi olan Menderes Nehri vadisinde bulunur. Turistlerin tercih yerlerdendir. Eski Hierapolis kenti, toplam 2700 metre uzunluğunda, 600 metre genişliğinde ve 160 metre yüksekliğindeki beyaz "kalenin"  üzerine inşa edilmişti. Pamukkale, Denizli'nin 20 km uzaktaki merkezindeki vadinin karşı tarafındaki tepelerden görülebilir. 5–10 km yakınında Laodikya antik kenti bulunur. 5 km ilerisinde ise uluslararası bir termal merkez olan Karahayıt köyü vardır.

Pamukkale UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Travertenler görsel zenginliğin yanı sıra kalp rahatsızlıkları, romatizma, sindirim, solunum, dolaşım ve deri rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Pamukkale terasları, kaplıca suyu tarafından çökeltilmiş bir tortullu kayaç olan travertenden oluşur. Bu bölgede, 35 °C den 100 °C ye kadar olan sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su kaynakları vardır.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Pamukkale

Archman - Xfce 2018.07 Kod adı: Pamukkale sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir.

Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak PAMAC uygulamasını kullanır. Ayrıca depomuzda yine alternatif paket yükleyicisi olarak OCTOPI'de bulunmaktadır. Sistem yükleyici olarak ise  universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. UEFI kurulum desteğimiz vardır. Bu sürümde Calamares ve GRUB'a f2fs dosya sistemi desteğini ekledik ve SSD disk kullananlar bu dosya sistemini kullanarak sorunsuz kurulum yapabilirler. F2fs dosya sistemi hakkında bilgi almak için şu iletiye bakabilirsiniz.

Bu sürümde simge seti olarak Papirus simge seti kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Arch-Darker-OsX temasını taban alarak üzerinde geliştirme ve uyarlamalar yaptığımız Archman-OS tema kullanılmıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, kod adımıza uygun tanıtımların yapıldığı ve açık kaynak internet araştırmalarından temin ettiğimiz görseller kullanılmıştır. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm , lightdm-slick-greeter kullanıldı. Temel prensip olarak internet bağlantısı olmayan bir kullanıcının standart ihtiyaçlarının tamamını sağlayacak, görsel, zengin, donanım dostu ve düşük kaynak tüketen sürümler hazırlamaktayız.

Daha sonraki sürümlerimizde ise daha kararlı olmak adına LTS yani Uzun Süre Desteklenen Kararlı Linux çekirdeğini kullanmayı düşünüyoruz. Topluluk anketlerimizde LTS çekirdek tercih edilmesinin daha uygun olacağı ön plana çıkmıştır.

EKRAN ÇIKTILARI:

Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux  4.17.5-1(linux çekirdeği)
pamac-aur  6.4.1-1(paket yükleyici)
papirus-icon-theme-20180601-1 (simge seti)
archman-settings-manager  0.5.5-1 (archman ayar yönetimi)
archman-example-files-20180609-1 (archman örnek dosya tipleri)
archman-wallpapers-20180609-2 (archman arkaplan resimleri)
archman-xfce-settings-20180531-1 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
archmanos-gtk3-theme-1.4.8-1 (tema ve pencere dekorasyonu (arch-darker-osx tabanlıdır- çalışma: tulliana)
calamares  3.2.1-1 (sistem yükleyici)
firefox-61.0.1-1 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.12.4-1 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still-5.4.7-2 (ofis uygulamaları)
gimp-2.10.4-1 (resim düzenleyici)
inkscape  0.92.3-3 (vektör düzenleyici)
virtualbox  5.2.14-1 (sanal bilgisayar)
Calamares slaytları (Canemir - Archman geliştirici)
Archman Arkaplanları (Açık kaynak internet araştırmaları)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler (b43-firmware-6.30.163.46-1, xf86-video-sis-0.10.8-3 gibi..)
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:

wget  http://archman.org/source/uca.xml  && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/

Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:

git clone  https://gitlab.com/Archman-OS/ofistr.git  && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/

Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:

sudo leafpad /boot/grub/grub.cfg

girin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.

Daha önceki Archman kurulum medyalarından sürüm yükseltmesi yapıp Pamukkale sürümüne sistemi yuvarlayabilirsiniz. Uçbirimden:

update
pac release-archman
lsb_release -a

komutu vermeniz yeterlidir.

Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.

Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB'ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I

ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync

Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

Saygılarımla...

@tulliana

BURADAN İNDİR

TORRENT İNDİR

SHA1SUM

c7ca9a7f1bc480f077a5da43b7803aebe6cdeb2f

MD5SUM

8ddef4cdc9f5209c1d54ce463feb94f8

Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

Archman linux'u 3 adımda birkaç dakika içinde Arch Linux'a dönüştürmek için buraya bakabilirsiniz.

archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!

 
Gönderildi : 15/07/2018 6:17 am
(@pwn0graphy)
Gönderiler: 14
Active Member
 

Hocam selamlar,

Öncelikle ellerinize sağlık. Archman kullanmıyorum ancak işlerinizi takip etmeye çalışıyorum ve cidden başarılı işler çıkarıyorsunuz. Bu mesajı yazma sebebim bir merak ve bir öneri.

Sistemde AUR yardımcısı olarak hangi yardımcıyı kullanıyorsunuz?
Bir de en son satırda "Archman linux'u 3 adımda birkaç dakika içinde Arch Linux'a dönüştürmek için buraya bakabilirsiniz." demişsiniz. Bence bu satırda ve o konuda kendinize haksızlık ediyorsunuz. Arch Linux kurmak isteyenler kurulum belgelerinden kursun sizin emeğinizle birşeyler elde eden kişi de en azından bulduğu gibi kullansın diye düşünüyorum.

Amacım kesinlikle yermek değil aksine 3 adımda Arch Linux a döndürmenin emeğe saygısızlık olduğunu düşünmemde.

Emekleriniz için yeniden teşekkür ederim.

Arch Linux deviantART Group :
ArchLinux@deviantART ~

 
Gönderildi : 15/07/2018 9:03 pm
tulliana
(@tulliana)
Gönderiler: 3520
Famed Member Admin
Konu başlatıcı
 

AUR için PAMAC uygulaması ihtiyacı karşılıyor. Archman dönüşümü konusunda da bakış açınızdan haklılık payı var elbette. Kullanıcıları teşvik etmek için 2018 Arch Linux kurulum videosu yenilemeyi düşünüyorum. Anam babamm usulü anlatır gibi anlaşılır birşeyler ortaya koymak istiyorum. Önceki video çalışması oldukça beğenilmişti.
https://www.youtube.com/watch?v=OtljH_eZtok

archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!

 
Gönderildi : 15/07/2018 9:09 pm
(@tosunpasa)
Gönderiler: 39
Trusted Member
 

emeğine sağlık

yeni iso yu indiriyorum xfce için

daha önceki manjaro serisinde olduğu gibi nvidia konusunda ekleme/düzeltme yaptınız mı bu ayki iso da ?

 
Gönderildi : 16/07/2018 4:53 am
tulliana
(@tulliana)
Gönderiler: 3520
Famed Member Admin
Konu başlatıcı
 

Nvidia konusunda herhangi birşey yapmamız gerekmiyordu. Geçiş ve değişikliklerde meydana gelen sorunlar için destek vermek yeterli idi. Çalışmalar oturdukça güncellemeler ile sorunlar kendiliğinden ortadan kalktı. Takıldığınız hususları bildirmekten çekinmeyiniz.

Kolay gelsin

archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!

 
Gönderildi : 16/07/2018 6:13 am
(@pwn0graphy)
Gönderiler: 14
Active Member
 

AUR için PAMAC uygulaması ihtiyacı karşılıyor. Archman dönüşümü konusunda da bakış açınızdan haklılık payı var elbette. Kullanıcıları teşvik etmek için 2018 Arch Linux kurulum videosu yenilemeyi düşünüyorum. Anam babamm usulü anlatır gibi anlaşılır birşeyler ortaya koymak istiyorum. Önceki video çalışması oldukça beğenilmişti.
https://www.youtube.com/watch?v=OtljH_eZtok

Pamac'in arkada herhangi bir yardımcı çalıştırmadan kendi altyapısını kullanması güzelmiş, Yaourt varsa başka bir yardımcı kullanmanızı önermek için sormuştum açıkçası ben = ) Yaourt'un güncellenmemesi ve çok fazla açık barındırması alışmış olsakta artık değişmemiz gerektiğini gösterdi = )

Arch video'su iyi olacaktır. Malesef günümüzde insanlar ne kadar söz uçar yazı kalır dense de video izleyip yapmayı okuyup yapmaktan daha kolay buluyorlar. Videonuzu izledim, bir iki yapıcı önerim olacak bu konuda,
1 - Yaptığınız şeyleri bu komutu girerek yapıyoruz demek yerine konuya hakim birisi olarak bu komutu bu yüzden verip bunları yapıyoruz şekilde açıklamanız kuran kişilerinde neyi neden yaptığını anlaması önemli = )
2 - Base-devel pakedi herkese gerekmediğinden kısaca bahsedip kurup kurmamayı kullanıcıya bırakmak daha özgür olacaktır. Gerçi muhtemelen lazım olacaktır ancak seçenek olarak kalması daha doğru gibi = )
3 - Kurulum videolarında veya dökümanlarımızda genelde sanal kurulum yaptığımızdan tek bir sistem kurmak üzerine senaryo kurup grubda düzenleme v.s. yapmaya gerek kalmadan dökümante ediyoruz, ancak kurulum yapacak kişilerin senaryoları bunun tersine Windows'un veya başka bir Linux sisteminin yanına kurulum şeklinde olduğundan başka bir sistemin yanına kurulum şeklinde bir senaryo daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum.
4 - Yine senaryolarla ilgili Arch+Plasma, Arch+Gnome, Arch+XFCE ye özel video, döküman oluşturmak yerine base kurulum bittikten sonra Plasma kurmak için komutumuz "pacman -S plasma ..." gnome için "pacman -S gnome gnome-extras..." Xfce için komutumuz "pacman -S xfce4 xfce4-extras ..." şeklinde seçenekleri insanlara bildirmek daha güzel olacaktır.
5 - Komutların olduğu yerlerde ekranın uygun bir köşesine daha belirgin şekilde videoya komutun eklenmesi de güzel bir detay olacaktır diye düşünüyorum.

Not: Amacım ukalalık veya tartışmak bu iyi değil demek değil sadece daha iyi olması. Töleransınızı daha önceki konularınızdan biliyorum ve güzel de iş çıkardığınız için kullanmasam da bir şeylere katkıda bulunmak amacı ile yazıyorum, mazur görünüz. Başlıkla alakasız gibi olduğundan dilerseniz yeni konu veya taşıma yapabilirsiniz = )

Arch Linux deviantART Group :
ArchLinux@deviantART ~

 
Gönderildi : 16/07/2018 2:08 pm
illedelinux
(@illedelinux)
Gönderiler: 282
Reputable Member
 

pwn0graphy! önerinizi beğendim, teşekkürler, tulliana ustamız ciddiye alacaktır umarım.
Ben de video yerine okumayı tercih edenlerdenim, bilgi paylaşımı sadece video ile yapılmışsa maalesef onu es geçmek durumunda kalıyorum ama videoyla birlikte yazılı anlatımı olursa o zaman güzel oluyor.
Bir de bu sizin dediğinizi yapan yazılımlar var, Arch dağıtımının kurulumunu yaparken veya yaptıktan sonra paketleri yüklüyorsun, örneğin Feliz yazılımı böyle bir şey. Bu yazılımlar sayesinde günümüzde Arch kurulumu çok basitleşti, artık text kurulum seçenek haline geldi. Hatta sizin de değindiğiniz gibi Archman'da yapılacak bir dakikalık işlemle Arch oluveriyor, daha da gelişmeler olacaktır.

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

 
Gönderildi : 16/07/2018 3:02 pm
(@pwn0graphy)
Gönderiler: 14
Active Member
 

pwn0graphy! önerinizi beğendim, teşekkürler, tulliana ustamız ciddiye alacaktır umarım.
Ben de video yerine okumayı tercih edenlerdenim, bilgi paylaşımı sadece video ile yapılmışsa maalesef onu es geçmek durumunda kalıyorum ama videoyla birlikte yazılı anlatımı olursa o zaman güzel oluyor.
Bir de bu sizin dediğinizi yapan yazılımlar var, Arch dağıtımının kurulumunu yaparken veya yaptıktan sonra paketleri yüklüyorsun, örneğin Feliz yazılımı böyle bir şey. Bu yazılımlar sayesinde günümüzde Arch kurulumu çok basitleşti, artık text kurulum seçenek haline geldi. Hatta sizin de değindiğiniz gibi Archman'da yapılacak bir dakikalık işlemle Arch oluveriyor, daha da gelişmeler olacaktır.

Bahsettiğiniz yazılımlar Arch Linux tarafından resmi olarak desteklenmiyor. Bir problem yaşadığınızda genelde programı yapan kişiye ulaşamıyorsunuz/ulaşsanız da probleminizi 1 kişi görüyor. Doğal olarak 1 kişiye bağımlılık söz konusu.
Archman'ın 3 adımda Arch yapılmasına da diğer mesajlarımda değindiğim gibi karşıyım. Ortada olan bir emek var, siz bu emeği kullanıp başka bir şeye çeviriyorsunuz ki, tulliana'nın desteklediği birşey olmasına rağmen bana pek etik gelmiyor.
Zaten Arch Linux'un amacı daha çok kullanıcıdan ziyade işleyişi az buçuk bilen organik bir komunite kurmak. Amacı asla kolay kurulalım kullanılalım olmadı :/ Arch Linux'un bana göre en büyük artısı Pacman ve AUR ki bunları kullanmak isteyen kişi zaten Archman ya da Manjaro ile kullanabiliyor. Bırakalım dökümantasyonla -ki dökümantasyon konusunda Arch'a yetersiz diyebilecek bir kişide sorun vardır- kurabilenler Arch kursun, kendisini yetersiz hissedip Ubuntu dünyasından kurtulmak isteyenler de Manjaro ve Archman gibi dağıtımlarla Pacman ve AUR'a ulaşsın = )

Arch Linux deviantART Group :
ArchLinux@deviantART ~

 
Gönderildi : 16/07/2018 7:31 pm
Paylaş:
Translate »