Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Archman - JWM Edition 2019.01 - Topluluk Sürümü Hazır

9 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
3,538 Görüntüleme
tulliana
(@tulliana)
Gönderiler: 3512
Famed Member Admin
Konu başlatıcı
 

Selamlar...

Kıymetli topluluğumuz;

Archman - JWM Edition 2019.01 - Topluluk Sürümü Hazır

Topluluk geliştiricilerimizden @illedelinux arkadaşımızın daha önce de 2018-12 olarak yayınladığı güzide çalışmalarından JWM Edition 2019-01 sürümü ile yine karşınızda. Eski bilgisayarlara ikinci baharını yaşatacak, tüm ihitiyaçlarınızı karşılamaya hazır hafif, görsel  ve güçlü bir sürüm sizlerle. Bu sürümde temel olarak JWM kullanılmış olsa da kullanışlılığı artırmak için xfce ve lxde uygulamaları da sisteme entegre edilmiştir.

Sadece bu kadar ile de kalmayıp birçok optimizasyon kullanıcı için hazır olarak karşınıza gelecektir. Bu sürümde önceki sürümde olduğu gibi sol alt köşede bir başlat menüsü görmeyeceksiniz. Aynı çalışma prensibi geçtiğimiz günlerde openbox sürümümüzde uygulanmış ve beğeni toplamıştı. JWM sürümünde de yerine sol kenara fare imlecinizi getirdiğinizde dört sütun ve kullanışlı bir panel ve üzerinde menü seçeneği ile karşınızda olacak. Aşağıda görsellerde bunu görebilirsiniz. Dilerseniz bu paneli yine panel üzerindeki kısayollar ile tek tıklamayla gizlenmesini sabitleyebilir ve görünür durumda bırakabilirsiniz. Altta ise pencereleri listeleyen boş bir panel de size geniş bir kullanım alanı sunacak. Bu paneli de sol orta panel üzerindeki seçeneklerden tek tıklama ile aşağıya ya da yukarıya konumlandırabilir, ya da akıllı gizlenme pozisyonuna alabilirsiniz. Menüde ise son kullanıcının beklediğinden çok daha fazla kısayol, uygulama ve seçenek mevcut. Ayrıca sistemi yine bu menü üzerinden tek tıklama ile Türkçe dahil birçok dile değiştirebilirsiniz.

Calamares evrensel sistem kurucu ile Archman JWM işletim sistemini birkaç tıklama ile kolayca bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Virtualbox 6.0.0-3 sanal bilgisayar uygulamasını ise yenilenmiş yetenekli arayüzü ile beğeneceksiniz. Bu sürüm için özellikleri say say bitmez denecek bir türden diyebiliriz. Yazı biçimi de rahat okunabilir iri fontlarla sizi yormayacak.

Daha fazlasını anlatmaktansa yaşamak, deneyimlemek daha yerinde olacaktır. İsviçre çakısı gibi her işinizi görebilecek ve aynı zamanda bir o kadar hafif bir sürüm sizleri bekliyor. Archman JWM ve diğer hafif topluluk sürümleri küresel camiada da büyük ilgi gören sürümler oldu. Bu sürümü beğeneceğinizi umuyoruz.

Archman Linux, Arch Linuxtan türetimiş bir linux dağıtımıdır. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

paket listesi için buraya, bu sürümü indirmek için buraya tıklayınız.

BU SÜRÜM İÇİN GELİŞTİRİCİ ARKADAŞIMIZ  NOTLARI İSE ŞÖYLEDİR:
Bir önceki Openbox sürümünde bahsettiğim gibi bu sürüm de hafif ve hızlı olması amacıyla Doldur-Boşalt tekniğiyle yapıldı. Sistem varsayılan olarak boş sayılabilecek bir panelden ibarettir, ancak sisteme uyarlanan bir çok özellik sayesinde kullanıcılar tek tık ile bir çok seçenekten yararlanabilecekler. Bu sayede ister boş bir sistemi isterse görselliklerle dolu bir oturumu tercih edebilirler. Doldur-Boşalt olarak adlandırdığımız bu tekniği tek tık ile kullanabilmek için özel bir çalışma yapıldı, aylarca test edildi, beğenilmeyenler ayıklandı, daha kullanışlı olanlara ağırlık verildi.
Aslında doldur-boşalt tekniği yıllar önceden düşündüğüm bir konuydu, sistemde varsayılan olarak her şeyin etkin olması bana cazip gelmiyor, bunu seçenek haline getirmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Tabi her masaüstü bu imkanı sağlamayabilir, bu yüzden JWM doldur-boşalt tekniğine en iyi uyum sağlayan bir oturum imkanına sahip.

Doldur-boşalt tekniğinden kısaca bahsettikten sonra bu yılın ilk JWM sürümünde ne gibi özellikler olduğuna bakalım.
Panelde başlat tuşu yok, bunun yerine başlat tuşu da dahil sistemde ne varsa hepsi solda bulunan rıhtım panele ve sağ tık menüye eklendi. Rıhtım paneli tek tık ile gizlenir-görünür yapabilirsiniz. Sistemde bulunan programların kısayollarını yine tek tık ile masaüstüne atayabilir veya gizleyebilirsiniz. Ses, Ağ yöneticileri, Conky, şeffaflık gibi özellikleri tek tık ile çalıştırabilir, sonlandırabilirsiniz. Sistem panelini gizleyebilir veya alta-üste alabilirsiniz.
Sistem temasını tek tık ile 6 farklı renkte değiştirebilirsiniz. Varsayılan olarak yüklü olan 25'ten fazla resmi tek tık ile arkaplan yapabilirsiniz. Menüyü 7 farklı dilde kullanabilirsiniz. Dosya yönetici, uçbirim ve sistem temizleyiciyi tek tık ile kök olarak açabilirsiniz. Rıhtım panele kısayol ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz. MP3, Wav, Ogg gibi ses dosyalarını herhangi bir programa ihtiyaç duymadan sağ tık ile oynatabilir-sonlandırabilirsiniz. İso dosyalarını sağ tık ile md5, sha1 gibi hash değerlerini öğrenebilirsiniz. Program kısayollarını masaüstüne gönderebilirsiniz.
Daha bir çok özelliklerle dolu bu sürümü denediğinizde daha iyi bilgi sahibi olacaksınız.

Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
Linux 4.20.arch3-1 (linux çekirdeği)
JWM 2.3.7-1 (masaüstü yöneticisi)
Pamac-aur  7.3.4-1(paket yükleyici)
Calamares  3.2.3-1 (sistem yükleyici)
Firefox-64.0.2-1 (internet tarayıcı)
Virtualbox  6.0.2-1 (sanal bilgisayar)
Calamares slaytları (tulliana - Archman sanat işleri ve proje sorumlusu)
Archman Arkaplanları (Açık kaynak internet araştırmaları)
En güncel ve kararlı sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler grafik kartı ve wifi sürücüleri
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo rm /var/lib/pacman/db.lck yerine sadece unlock kullanabilirsiniz.
unlock komutu ile pacman veritabanı kilitli kaldığında kilidi kaldırabilirsiniz.

sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

Daha önceki Archman kurulum medyalarından sürüm yükseltmesi yapıp Pamukkale sürümüne sistemi yuvarlayabilirsiniz. Uçbirimden:

update
pac release-archman
lsb_release -a

komutu vermeniz yeterlidir.

Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.

Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarız.

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB'ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I

ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync

Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

Saygılarımızla...

Archman takımı adına @tulliana

BURADAN İNDİR

SHA1SUM

d7f02004db9280883c34b52b9c31ca7759122ee4

MD5SUM

6fa0e3f65f3f04381cebddfe3609cfb4

Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

Archman linux'u 3 adımda birkaç dakika içinde Arch Linux'a dönüştürmek için buraya bakabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=dCXF_BOpSZo

https://www.youtube.com/watch?v=fCzy1qRuAsU

archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!

 
Gönderildi : 23/01/2019 3:46 am
(@huseyintokgoz)
Gönderiler: 118
Estimable Member
 

Masaüstü Arkaplan değiştirilemiyor.

 
Gönderildi : 10/02/2019 1:44 pm
illedelinux
(@illedelinux)
Gönderiler: 282
Reputable Member
 

Herhangibir resme sağ tıklayıp "Duvar Kağıdı Olarak Ayarla" dediğinde arkaplan değişmiyor mu?

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

 
Gönderildi : 10/02/2019 4:15 pm
(@huseyintokgoz)
Gönderiler: 118
Estimable Member
 

/home/osman/.jwm/wallpaper bu klasörden başka yere kayettikten sonra sizin yöntem ile oluyor. Masaüstü arkaplanı değiştir kısmından resmin üzerinde sağ tıklayıp arkaplan olarak ayarla komutunu algılamıyor.

 
Gönderildi : 10/02/2019 7:03 pm
(@huseyintokgoz)
Gönderiler: 118
Estimable Member
 

Bu bir hatamıdır bilmem. Ancak resmi açmadan sağ tıklandığı zaman Duvar kağıdı olarak ayarla dendiği zaman oluyor. Ama işlevsel olmayan komutun çalışmasının sağlanması iyi olur.

 
Gönderildi : 10/02/2019 7:07 pm
illedelinux
(@illedelinux)
Gönderiler: 282
Reputable Member
 

Zanedersem izinlerden olmuştur.
/home/osman/.jwm/wallpaper yolundaki wallpaper dizini içindeki resimleri sağ tık ile "Tümünü Seç"  sonra yine sağ tık "Klasör Özellikleri"  ve "İzinler" sekmesinden  üç adet kısmın üçünü de alttaki gibi "Herkes" yapın.

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

 
Gönderildi : 10/02/2019 7:16 pm
(@huseyintokgoz)
Gönderiler: 118
Estimable Member
 

İzinler belirttiğin şekilde. Seçim yapmak gibi bir yol var. Biz bunun yolunu öğrendik. Yinede wallpaper kısmından seçerek değiştirilebilse iyi olur. Resmin üzerinde sağ tıklayarak bir yerde Duvar kağıdı olarak ayarla deniyor. Diğer tarafta arkaplanı değiştir diyor. İşlev aynı ifade farklı olmuş oluyor. İlginizden dolayı teşekkür ederim benim açıdan sorun çözüldü. Sğylediklerim biraz işin teferruatı.

 
Gönderildi : 10/02/2019 8:08 pm
tulliana
(@tulliana)
Gönderiler: 3512
Famed Member Admin
Konu başlatıcı
 

/usr/share/wallpapers/ dizinini öntanımlı yaparsak ve arkaplanları oraya atarsak sorun kalmaz. ISO kalıbı için özellikle bu bahsettiğim. Başka bir kullanıcı hesabı varsayılan yapılandırmalardaki yolu bulamıyor çünkü sistem inşa ettiğiniz oturum veya liveuser üzerinde arkaplanı arıyor, kendi oturumunda doğal olarak bulamıyor ya da buna benzer sorunlar yaşıyor 😉

archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!

 
Gönderildi : 11/02/2019 5:16 am
illedelinux
(@illedelinux)
Gönderiler: 282
Reputable Member
 

Sağ tık ile arkaplanı değiştirme benim uyarlamamdı, sistemin kendisinde normalde öyle bir özellik yok, gelecek sürümde /usr/share/wallpapers/ dizinini göstereyim, teşekkürler bilgi için 🙂

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

 
Gönderildi : 11/02/2019 10:58 am
Paylaş:
Translate »