Selamlar...
Kıymetli topluluğumuz;
Archman Budgie/Gnome 18.01 Edition (Kod adı: Panthera onca) Hazır (budgie ve gnome seçenekleri hepsi bir arada)
Archman Linux, Arch Linuxtan türetimiş bir linux dağıtımıdır. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.
Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır ve bağımsız bir projedir. Arch Linux ile resmi bir bağı yoktur. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir.
Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanacaktır. Ancak her kararlı sürüme bir kod isim de vereceğiz. Bu kod isimler vahşi kedilerin isimleri olacaktır. 2018.01 Kararlı sürüm kod adı ise genel olarak yalnız dolaşan, avını izleyip pusuya düşüren bir avcı Panthera onca yani Jaguar olmuştur.
Jaguar (Panthera onca), kedigiller (Felidae) familyasından ve Panthera cinsinin dört büyük kedisinden biri olan bir Yeni Dünya memelisidir. Diğer üç büyük kedi, Eski Dünya’nın kaplan, aslan ve parstır. Kaplan ve aslandan sonra en büyük üçüncü kedi olan jaguar Batı Yarımküresinin en büyük ve en güçlü kedisidir. Jaguar günümüzde Meksika’dan (bazen ABD’nin güneybatısında da görülebilir) Orta Amerika’ya ve Paraguay’ın güneyi ile kuzey Arjantin’e kadar dağılan bir alanda bulunmaktadır.
Benekli kedi, fiziksel olarak daha çok parsa benzese de daha güçlü yapısı, davranışsal ve habitat özellikleri ile kaplana daha yakındır. Tercih ettiği habitat cengel olsa da, ormanlık araziden açık araziye kadar çeşitli alanlarda yaşar. Genel olarak su kenarlarında bulunur ve kaplan gibi yüzmekten hoşlanan kediler olarak dikkat çekerler.
Jaguar genel olarak yalnız dolaşan, avını izleyip pusuya düşüren bir avcıdır ve avını seçerken fırsatçı davranır. Aynı zamanda ekosistemi dengelemek ve av türlerinin nüfuslarını kontrol altında tutmak konusunda önemli rol oynayan hem süper hem de kilittaşı avcıdır. Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıradışı olan bir öldürme yöntemi kullanır. Beyne ölümcül darbeyi indirmek için doğrudan avının kafatasını iki kulağının arasından ısırır.
Archman 2018.01 Panthera onca 2 aylık çalışmanın ardından nihayet yeni yıl sürümü olarak karşınızda. Archman Linuxun bu sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir.
Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak arkadaşım Guillaume Benoit'in PAMAC uygulamasını kullanır. Ayrıca depomuzda yine arkadaşım olan Alexandre A Arnt'ın paket yükleyicisi OCTOPI'de bulunmaktadır. Sistem yükleyici olarak ise, yine dostlarımdan KDE ekibinin değerli üyesi Teo Mrnjavac tarafından geliştirilen universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. Yani UEFI kurulum desteğimiz vardır.
Simge seti olarak Papirus simge seti kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Arch-Darker-OsX temasını taban alarak üzerinde geliştirme ve uyarlamalar yaptığım Archman-OS tema kullanımıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, sürümün kod adını taşıyan Panthera onca (Jaguar) görselleri kullanıldı. Her kararlı sürüm için hangi kod isim verilmiş ise arkaplan ve duvarkağıtları onların resimleri olacaktır. Bu görseller arama motoru üzerinden temin edilen, açık kaynak araştırması yapıldığında herkesin ulaşabileceği görsellerdir. Yazıtipi olarak ise Cantarell font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm kullanıldı ve lightdm-slick-greeter ile görselliği artırıldı. Temel prensip olarak internet bağlantısı olmayan bir kullanıcının standart ihtiyaçlarının tamamını sağlayacak, görsel, zengin, donanım dostu ve düşük kaynak tüketen sürümler hazırlamaktayız.
ÖNİZLEME VİDEOSU:
https://www.youtube.com/watch?v=IxZulJxVYoM
EKRAN GÖRÜNTÜLERİ:
Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux-4.14.14-1(linux çekirdeği)
pamac-aur 6.2.2-1(paket yükleyici)
papirus-icon-theme-20171223-1 (simge seti)
archmanos-gtk3-theme 0.1-4 (tema ve pencere dekorasyonu (arch-darker-osx tabanlıdır- çalışma: tulliana)
calamares 3.1.11-2 (sistem yükleyici)
Firefox-57.0.3-1 (internet tarayıcı)
Thunderbird-52.5.2-1 (e-posta okuyucu)
Budgie-desktop-10.4+8+gff09a510-1 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 5.3.7-6 (ofis uygulamaları)
gimp 2.8.22-1 (resim düzenleyici)
inkscape 0.92.2-7 (vektör düzenleyici)
virtualbox 5.2.4-1 (sanal bilgisayar)
Calamares slaytları (Canemir - Archman geliştirici)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler (b43-firmware-6.30.163.46-1, xf86-video-sis-0.10.8-3 gibi..)
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.
Kolaylaştırılmış Terminal komutları
sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox
sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox
sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.
sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.
sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.
sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.
sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.
sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox
Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:
git clone https://github.com/Archman-OS/ofistr.git && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/
Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:
sudo leafpad /boot/grub/grub.cfg
girin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.
Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.
Archman Budgie sürümünü beğeneceğinizi umarım.
KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:
Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB'ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.
ya da
dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:
sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I
ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:
sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync
Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.
Saygılarımla...
SHA1SUM
087da5e70dd6d5e9932fc0e568921dafebfc2291
MD5SUM
e67b03d402c9629f7c689a11120b40e3
Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız
Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Hayırlı olsun, eline, emeğine sağlık.
Bu arada Archman Distrowatch listesine geçmiş zanedersem.
Ancak oradan bağlantıya tıkladığında indirmeye veya herhangi bir sayfaya yönlenmiyor, aynı sayfada kalıyor, haberiniz vardır umarım.
https://distrowatch.com/search.php?ostype=All&category=All&origin=All&basedon=Arch¬basedon=None&desktop=All&architecture=All&package=All&rolling=All&isosize=All&netinstall=All&language=All&defaultinit=All&status=Active
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...
Verdiğiniz bağlantıyı nerede aldınız. Yukarıda forum menüsünde verdiğimiz bağlantı sorunsuz çalışıyor
https://distrowatch.com/table.php?distribution=archman
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Distrowatch sitesinde resimde görünen yerde Arch tabanlı dağıtımlar diye arama yaptım, 18 tane dağıtım çıktı, diğerlerinde sorun yok, sadece Archman sizin o verdiğiniz bağlantıya yönlenmesi gerekiyor ama yönlenmiyor aynı sayfada kalıyor...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...
Arch tabanlı dağıtımları arayınca listede çıkıyoruz ancak Archman'a tıklayınca bağlantı sorunu var. Distrowtach'a yazayım, düzeltsinler. Teşekkür ederim dikkatiniz ve geri bildiriminiz için.
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Distrowatch sitesinde resimde görünen yerde Arch tabanlı dağıtımlar diye arama yaptım, 18 tane dağıtım çıktı, diğerlerinde sorun yok, sadece Archman sizin o verdiğiniz bağlantıya yönlenmesi gerekiyor ama yönlenmiyor aynı sayfada kalıyor...
Gerekli düzeltme yapıldı, sorgulama sonucunda Archman Linux bağlantımıza tıkladığınızda Distrowatch sayfamıza gitmektedir. Duyarlılığınıza tekrar teşekkür ederim.
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Sistemi yükledim klavye sorunum ortaya çıktı alfabedeki tuşlar bastğımda fn tuşu basılı oluyor ve normal ses açıp kısmamda ise fn tuşuyla basmam gerekiyor anlayamadım bir türlü.
FN tuşlarının işlevini BIOS üzerinden değiştirebilirsiniz. Tuşların ön tanımlı hangi ayarda kalacağını belirleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=FHjhSBuV5Kk
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Tam anlatamadım kendimi Bazı tuşlarada fn otomatik basılı bazı tuşlarda ise fn tuşunu basıp kullanmam gerekiyor. Örneğim "k" harfibe basınca "2" yazıyor ,ses açmam için fn yle beraber kullanmam gerekiyor.
Kilit ekranımda herhangi yazım sorunu olmuyor.
Ben flash bellekten kurulumu yaptım. Masaüstü Gnome geldi. Değişiklikte yapamadım. Yani Flash bellekten açtığım Budgie masaüstü gelmedi.
Logout diyerek kullanıcıdan çıkış yapın ve menüden Budgie seçin. Aşağıdaki videonun 35. saniyesindeki gibi
https://www.youtube.com/watch?v=IxZulJxVYoM
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Demiray bey, teşekkür ederim.