Manjaro iso kalıbı oluşturmak için öncelikle bilgisayarınızda Manjaro Kde, Xfce, Cinnamon, Openbox vs. ortamlarından birinin kurulu olması gereklidir. Bilgisayarınızda 32-bit sistem kurulu ise hazırlanan iso kalıbı 32-bit olacaktır. 64-bit isterseniz diskinizin ayrı bir bölümünde 64-bit sistem kurup iso oluşturmalısınız.
Nerden başlamalıyım?
Öncelikle bir hatırlatmada bulunayım. Manjaro iso kalıbı oluşturmak için çeşitli paket ve uygulamalara ihtiyaç vardır. Bu paketler Manjaro stable, testing ve unstable depolarında barındırılmaktadır. Yani önce hangi depoların kullanılacağına karar verilmelidir. Diyelim ki stable depolarını kullanmaya karar verdiniz. Burada yapılması gereken bir adım var. Terminali açıp kullandığınız metin editörü ile pacman-mirrors.conf dosyasını açın. Örnegin gedit kullanıyorsanız
$sudo gedit /etc/pacman-mirrors.conf
komutunu uygulayın. Parolanızı girin. Açılan dosya içerigi şu şekilde olacaktır.
## ## /etc/pacman-mirrors.conf ## ## Branch Pacman should use (stable, testing, unstable) Branch=stable ## Generation method ## 1) rank - rank mirrors depending on their access time ## 2) random - randomly generate the output mirrorlist Method=rank ## Specify to use only mirrors from a specific country ## Disabled by default # OnlyCountry=Germany ## Input mirrorlist directory MirrorlistsDir="/etc/pacman.d/mirrors" ## Output mirrorlist OutputMirrorlist="/etc/pacman.d/mirrorlist"
Eger unstable yada testing depolarını kullanacaksanız Branch=stable satırında yer alan stable degerini Branch=testing şeklinde degiştirip dosyayı kaydetmelisiniz. Sonraki işlem ise
sudo pacman-mirrors -g
komutunu uygulayıp güncel yansı adreslerinin otomatik olarak alınmasını sağlayın. Bu işlem aynı zamanda en hızlı sunucuyu tesbit edecektir.
Şimdide depoları senkronize edip güncellemeleri alın.
#pacman -Syy #pacman -Syu
komutlarını uygulayınız.
Profil oluşturma
Profil nedir? diye bir soru akla takılabilir. Her bir masaüstü ortamı ( Kde,Gnome,Xfce,Lxde gibi ) bir profildir. Geliştirici tarafından önceden oluşturulmakta ve git depoda yer almaktadır. Verilen bağlantıda bu profiller görülebilir. http://git.manjaro.org/core/manjaroiso/trees/master/configs Konuyu dağıtmadan iso kalıbını oluşturmak için ilk adımı atalım. Uçbirimi açın ve aşağıdaki komutları uygulayın.
sudo pacman -S manjaroiso manjaroiso-profiles sudo pacman -S git base-devel mkdir -p ~/dev && cd ~/dev git clone http://git.manjaro.org/core/manjaroiso.git
Kısaca verilen komutlar hakkında bilgi verelim:
Birinci komut Manjaroiso profilini ve buna bağlı paketleri Manjaro depolarından alır. İkinci komut git deposunda yer alan taban paketleri alır. Üçüncü komut home dizininde dev adında klasör oluşturur. Dördüncü komut ise git deposunda yer alan tüm profilleri klonlama yaparak oluşan dev dizini içine atar. dev dizinini açtığınızda sırası ile şu klasörleri göreceksiniz. Aşağıda bu resimlerle gösterilmiştir.
UYARI: Anlatım sırasında Gnome profili yeni oluşturuldu. Ancak sorun olduğundan şimdilik bu profili kullanmayın. iso kalıbı oluşturmayın. Konuyla ilgili açıklamaları takip edin.
Yukarıdaki resimde geliştirici tarafından oluşturulan tüm masaüstü profilleri görünmektedir. Burada bir soru akla gelebilir. Örnegin; listede fluxbox profili yok. Peki bu profili biz oluşturabilirmiyiz? Hayır biz oluşturamayız. Geliştirici fluxbox için gerekli tüm dosya ve klasörleri git deposuna eklemeli ki biz burada alalım. Konuya devam edelim.
iso oluşturma komutunu uygulamadan önce paket ekleme veya çıkarma
İso kalıbı için geliştirici tarafından profillere standart paketler veya uygun gördügü paketler eklenmiştir. Gerekli hallerde veya faydalı uygulamaların paketlerini iso kalıbına dahil etmek istedigimizde ne yapmalıyız? Bunu yine bir örnek ile açıklayalım. Örnegimiz Xfce profili üzerinde olacaktır. Önce paket nasıl eklenir buna bakalım.
Paket ekleme
Yukarıdaki resimdeki gibi önce /cofigs/xfce dizinine girin. Packages-Xfce dosyasını açın. Aşağıda standart olarak oluşturulmuş dosya yer almaktadır.
### Manjaro Packages ## XFCE Main Packages adwaita-manjaro-themes faenza-green-icon-theme ffmpegthumbnailer #gdm gnome-keyring gconf # fix qt-theme live-installer lxdm manjaro-settings-manager network-manager-applet numlockx orage plank poppler-glib thunar-archive-plugin thunar-media-tags-plugin tumbler xcursor-simpleandsoft xcursor-vanilla-dmz-aa xfce4 xfce4-volumed xscreensaver ## XFCE Extra Packages xfce4-artwork xfce4-battery-plugin xfce4-clipman-plugin xfce4-cpufreq-plugin xfce4-cpugraph-plugin xfce4-datetime-plugin xfce4-dict xfce4-diskperf-plugin xfce4-fsguard-plugin xfce4-genmon-plugin xfce4-mailwatch-plugin xfce4-mount-plugin xfce4-mpc-plugin xfce4-netload-plugin xfce4-notes-plugin xfce4-notifyd xfce4-quicklauncher-plugin xfce4-screenshooter xfce4-sensors-plugin xfce4-smartbookmark-plugin xfce4-systemload-plugin xfce4-taskmanager xfce4-time-out-plugin xfce4-timer-plugin xfce4-verve-plugin xfce4-wavelan-plugin xfce4-weather-plugin xfce4-xkb-plugin ## Applications blueman catfish # needed for desktop search evince file-roller firefox galculator gedit gimp gnome-vfs gvfs gvfs-afc gvfs-afp gvfs-gphoto2 gvfs-smb lxmed mlocate pidgin thunderbird viewnior vlc xchat xfburn xnoise yelp ## Xorg mhwd ## Xorg Packages inxi libdnet mesa mesa-demos >x86_64 lib32-mesa-demos netkit-bsd-finger uriparser xf86-input-acecad xf86-input-aiptek xf86-input-evdev xf86-input-joystick xf86-input-keyboard xf86-input-mouse xf86-input-synaptics xf86-input-void xf86-input-wacom xinetd xorg-server xorg-server-utils xorg-twm xorg-utils xorg-xinit ## Artwork manjaro-artwork ## Packages for Sound and Audio gst-plugins-bad gst-plugins-good gst-plugins-ugly gstreamer0.10-bad-plugins gstreamer0.10-good-plugins gstreamer0.10-ugly-plugins flashplugin libdvdcss manjaro-alsa manjaro-pulse pnmixer pavucontrol ## Package management pamac #octopi ## Games steam ## Fonts ttf-source-sans-pro ## Java icedtea-web-java7 ## Printing manjaro-printer ## Office #abiword #gnumeric #libreoffice-installer libreoffice-en-US #libreoffice-base libreoffice-calc #libreoffice-draw libreoffice-gnome #libreoffice-impress #libreoffice-math #libreoffice-postgresql-connector libreoffice-writer ## AUR Access autoconf automake binutils bison fakeroot flex gcc libtool m4 make patch subversion yaourt
Örnek; Ben bir font paketi eklemek istiyorum. Bu ttf-droid paketi olsun. Çıktı incelendiginde ilgili dosyada bu paket yok. Dosyada ## Fonts kategori altında böyle bir paket olmadığından eklemek mümkün. Ancak eklemek istediginiz paket Manjaro depolarında bulunmalıdır. Bu paket depolarda yer aldığından eklenmesinde bir sakınca yok. Hemen ## Fonts kategori altına ttf-droid yazıp kaydedin. Paketin adını doğru olarak yazmayı unutmayın. Aşağıda ttf-droid paketinin eklenmiş hali görülebilir.
### Manjaro Packages ## XFCE Main Packages adwaita-manjaro-themes faenza-green-icon-theme ffmpegthumbnailer #gdm gnome-keyring gconf # fix qt-theme live-installer lxdm manjaro-settings-manager network-manager-applet numlockx orage plank poppler-glib thunar-archive-plugin thunar-media-tags-plugin tumbler xcursor-simpleandsoft xcursor-vanilla-dmz-aa xfce4 xfce4-volumed xscreensaver ## XFCE Extra Packages xfce4-artwork xfce4-battery-plugin xfce4-clipman-plugin xfce4-cpufreq-plugin xfce4-cpugraph-plugin xfce4-datetime-plugin xfce4-dict xfce4-diskperf-plugin xfce4-fsguard-plugin xfce4-genmon-plugin xfce4-mailwatch-plugin xfce4-mount-plugin xfce4-mpc-plugin xfce4-netload-plugin xfce4-notes-plugin xfce4-notifyd xfce4-quicklauncher-plugin xfce4-screenshooter xfce4-sensors-plugin xfce4-smartbookmark-plugin xfce4-systemload-plugin xfce4-taskmanager xfce4-time-out-plugin xfce4-timer-plugin xfce4-verve-plugin xfce4-wavelan-plugin xfce4-weather-plugin xfce4-xkb-plugin ## Applications blueman catfish # needed for desktop search evince file-roller firefox galculator gedit gimp gnome-vfs gvfs gvfs-afc gvfs-afp gvfs-gphoto2 gvfs-smb lxmed mlocate pidgin thunderbird viewnior vlc xchat xfburn xnoise yelp ## Xorg mhwd ## Xorg Packages inxi libdnet mesa mesa-demos >x86_64 lib32-mesa-demos netkit-bsd-finger uriparser xf86-input-acecad xf86-input-aiptek xf86-input-evdev xf86-input-joystick xf86-input-keyboard xf86-input-mouse xf86-input-synaptics xf86-input-void xf86-input-wacom xinetd xorg-server xorg-server-utils xorg-twm xorg-utils xorg-xinit ## Artwork manjaro-artwork ## Packages for Sound and Audio gst-plugins-bad gst-plugins-good gst-plugins-ugly gstreamer0.10-bad-plugins gstreamer0.10-good-plugins gstreamer0.10-ugly-plugins flashplugin libdvdcss manjaro-alsa manjaro-pulse pnmixer pavucontrol ## Package management pamac #octopi ## Games steam ## Fonts ttf-source-sans-pro ttf-droid ## Java icedtea-web-java7 ## Printing manjaro-printer ## Office #abiword #gnumeric #libreoffice-installer libreoffice-en-US #libreoffice-base libreoffice-calc #libreoffice-draw libreoffice-gnome #libreoffice-impress #libreoffice-math #libreoffice-postgresql-connector libreoffice-writer ## AUR Access autoconf automake binutils bison fakeroot flex gcc libtool m4 make patch subversion yaourt
Farklı bir paket eklemek istersek örnegin bu smplayer olsun. ## Applications kategori altına yazıp kaydedin.
Paket çıkarma
Paket listesi içinde bir uygulamanın iso kalıbında olmasını istemediginizde bunu silmek yerine paket isminin önüne #diyez işaretini koymanız ve kaydetmeniz yeterli. Bunu yine bir örnek ile açıklayalım. Örnegin firefox uygulaması paket listesinde yer almaktadır.
## Applications blueman catfish # needed for desktop search evince file-roller firefox galculator
İso kalıbında yer almasını istemiyorsanız aşağıdaki gibi düzenleyin ve kaydedin.
## Applications blueman catfish # needed for desktop search evince file-roller #firefox galculatorİso oluşturma
Degişiklik işlemleriniz bittiyse artık uçbirimden komut verip iso oluşturabilirsiniz. Xfce iso kalıbı hazırlanacaksa verilmesi gereken komutlar şöyle olmalı:
cd ~/dev/manjaroiso/configs/xfce sudo buildisoAnlatımda yer alan komutları topluca gösterelim.
sudo pacman -S manjaroiso manjaroiso-profiles manjaroiso-community-profiles sudo pacman -S git base-devel mkdir -p ~/dev && cd ~/dev git clone git://git.manjaro.org/core/manjaroiso.git cd ~/dev/manjaroiso/configs/xfce sudo buildisoUyarı
Eger xfce masaüstü ortamından farklı bir iso kalıbı yapmak isteyebilirsniz. Örnegin; bu iso kalıbı openbox ortamı olabilir. O zaman uçbirimden openbox dizini içersine girilip
cd ~/dev/manjaroiso/configs/xfceyerine
cd ~/dev/manjaroiso/configs/openboxkomutunu ve devamında
sudo buildisokomutunu uygulamanız gerekir.
Openbox iso oluşturma
Şimdi anlatımı biraz toparlayıp örnek olması için Openbox iso kalıbını oluşturalım. Uçbirimi açıp aşağıdaki komutları uygulayın.
sudo pacman -S manjaroiso manjaroiso-profiles manjaroiso-community-profilesbu komut uygulandığında parolanızı girin. Paketleri kurup kurmayacağınızı sorar. Bende önceden paketler kurulu olduğu için hayır dedim. Yeniden kurmaya gerek yok. Soruya hayır yanıtı verdim. Aşağıda uçbirim çıktısında olduğu gibi.
[cuma@manjaro ~]$ sudo pacman -S manjaroiso manjaroiso-profiles manjaroiso-community-profiles [sudo] password for cuma: uyarı: manjaroiso-0.8.6-0 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: manjaroiso-profiles-0.8.6-0 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: manjaroiso-community-profiles-0.8.6-0 güncel -- yeniden kuruluyor paket bağımlılıkları çözümleniyor... varsa paketler arası çakışmalara bakılıyor... Paketler (3): manjaroiso-0.8.6-0 manjaroiso-community-profiles-0.8.6-0 manjaroiso-profiles-0.8.6-0 Toplam Kurulum Boyutu: 15,95 MiB Güncelleme Boyutu: 0,00 MiB :: Kuruluma onay veriyor musunuz? [E/h] h [cuma@manjaro ~]$Şimdide taban paketlerin kurulumu için ilgili komutu uygulayalım. İşlemler bitinceye kadar uçbirimi kapatmayın.
sudo pacman -S git base-develŞöyle bir çıktı oluşacak ve sizden onay isteyecektir.[cuma@manjaro ~]$ sudo pacman -S git base-devel
[sudo] password for cuma:
uyarı: git-1.8.3-1 güncel -- yeniden kuruluyor
:: 25 adet üye base-devel grubunda yer alıyor:
:: Depo core
1) autoconf 2) automake 3) binutils 4) bison 5) fakeroot 6) file
7) findutils 8) flex 9) gawk 10) gcc 11) gettext 12) grep 13) groff
14) gzip 15) libtool 16) m4 17) make 18) pacman 19) patch
20) pkg-config 21) sed 22) sudo 23) texinfo 24) util-linux 25) whichBir seçim girin (öntanımlı=hepsi):
Klavyeden enter tuşuna basın. Uçbirimde şöyle bir çıktı oluşacak:
uyarı: autoconf-2.69-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: automake-1.13.2-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: binutils-2.23.2-2 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: bison-2.7.1-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: fakeroot-1.19-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: file-5.14-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: findutils-4.4.2-5 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: flex-2.5.37-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: gawk-4.1.0-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: gcc-4.8.0-4 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: gettext-0.18.2.1-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: grep-2.14-2 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: groff-1.22.2-3 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: gzip-1.5-3 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: libtool-2.4.2-8 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: m4-1.4.16-3 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: make-3.82-5 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: pacman-4.1.1-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: patch-2.7.1-2 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: pkg-config-0.28-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: sed-4.2.2-2 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: sudo-1.8.6.p8-2 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: texinfo-5.1-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: util-linux-2.23.1-1 güncel -- yeniden kuruluyor uyarı: which-2.20-6 güncel -- yeniden kuruluyor paket bağımlılıkları çözümleniyor... varsa paketler arası çakışmalara bakılıyor... Paketler (26): autoconf-2.69-1 automake-1.13.2-1 binutils-2.23.2-2 bison-2.7.1-1 fakeroot-1.19-1 file-5.14-1 findutils-4.4.2-5 flex-2.5.37-1 gawk-4.1.0-1 gcc-4.8.0-4 gettext-0.18.2.1-1 git-1.8.3-1 grep-2.14-2 groff-1.22.2-3 gzip-1.5-3 libtool-2.4.2-8 m4-1.4.16-3 make-3.82-5 pacman-4.1.1-1 patch-2.7.1-2 pkg-config-0.28-1 sed-4.2.2-2 sudo-1.8.6.p8-2 texinfo-5.1-1 util-linux-2.23.1-1 which-2.20-6 Toplam Kurulum Boyutu: 169,51 MiB Güncelleme Boyutu: 0,00 MiB :: Kuruluma onay veriyor musunuz? [E/h] h [cuma@manjaro ~]$Paketler bende önceden kurulu olduğu için hayır yanıtını verdim. Sizde kurulu olmayabilir. Paketlerin kurulumunu yapın.
Şimdide profillerin ,iso kalıbının oluşacağı dev dizinini oluşturalım. Aşağıdaki komutu uygulayın.
mkdir -p ~/dev && cd ~/devSonrada git depodan profilleri klonlamak için şu komutu uygulayın:
git clone git://git.manjaro.org/core/manjaroiso.gitKomutu uyguladıktan sonra bağlantı hızınıza göre bir kaç dakikada klonlama işi bitecektir. Şöyle bir uçbirim çıktısı görünecektir.
[cuma@manjaro dev]$ git clone git://git.manjaro.org/core/manjaroiso.git Cloning into 'manjaroiso'... remote: Counting objects: 10678, done. remote: Compressing objects: 100% (5797/5797), done. remote: Total 10678 (delta 6021), reused 7412 (delta 4044) Receiving objects: 100% (10678/10678), 46.25 MiB | 848.00 KiB/s, done. Resolving deltas: 100% (6021/6021), done. [cuma@manjaro dev]$Klonlamadan sonra home klasörü içine girip dev dizinini açalım. Buradanda configs klasörünü açın.
/home/cuma/dev/manjaroiso/configs/Aşağıdaki resimde göründügü gibi.
Buradan da openbox klasörünü açın. Aşağıdaki resimde göründügü gibi.
Burada bir çok klasör ve dosyalar görünmektedir. Bizi ilgilendiren,yani degişiklik yapabilecegimiz yerler olduğu gibi el atmamamız gereken dosyalar vardır. Genellikle olmazsa olmaz temel paketler Packages dosyasında yer almaktadır. Aşağıdaki gibi.
Packages
## Base Packages base linux-firmware lsb-release manjaro-firmware manjaro-release memtest86+ syslog-ng ## Kernel KERNEL ## Extra Base Packages grub-bios mkinitcpio-nfs-utils os-prober pkg-config squashfs-tools sudo syslinux xdg-utils xdg-user-dirs ## Compression Codecs arj lzop unrar unzip xz zip ## needed by cli-installer dialog dmidecode gptfdisk parted pv rsync tcpdump wget ## efi support efilinux-efi grub-efi-i386 grub-efi-x86_64 gummiboot-efi refind-efi ## Filesystem Packages btrfs-progs dmraid dosfstools testdisk nilfs-utils nfs-utils ntfsprogs ## Fonts terminus-font ttf-bitstream-vera ttf-dejavu ttf-inconsolata ttf-indic-otf ttf-liberation ## Network b43-fwcutter iptables ipw2100-fw ipw2200-fw mobile-broadband-provider-info modemmanager nbd networkmanager networkmanager-dispatcher-ntpd openresolv usb_modeswitch wpa_actiond wpa_supplicant zd1211-firmware ## Laptop power management acpid cpupower ethtool sdparm hdparm laptop-mode-tools wireless_tools xorg-xset ## ucode for new cpus amd-ucode intel-ucodeBurada herhangi bir degişiklik yapmıyoruz. Paket ekleme yada çıkartma işlemini Packages-Openbox dosyasında yapılmalıdır.
Packages-Openbox
### Manjaro Packages #live-installer ## Xorg Packages inxi libdnet mesa mesa-demos mhwd >x86_64 lib32-mesa-demos netkit-bsd-finger uriparser xf86-input-acecad xf86-input-aiptek xf86-input-evdev xf86-input-joystick xf86-input-keyboard xf86-input-mouse xf86-input-synaptics xf86-input-void xf86-input-wacom xf86-video-ati xf86-video-nouveau xf86-video-intel xf86-video-vesa virtualbox-guest-utils KERNEL-virtualbox-guest-modules xinetd xorg-server xorg-server-utils xorg-twm xorg-utils xorg-xinit ## Artwork manjaro-artwork ## Openbox Core Packages obconf openbox oblogout obmenu-generator slim ## Openbox Supplementary Packages arandr compton-git conky gksu gnome-keyring libgnomeui # for qt to find gtk themes lxappearance-obconf lxinput lxterminal manjaro-settings-manager network-manager-applet nitrogen numlockx parcellite python2-xdg # Necessary to enable use of .desktop files in /etc/xdg synapse tint2 tintwizard udiskie # to fix installation mounting quirk xfce4-notifyd xscreensaver xterm ## Packages for Sound and Audio manjaro-alsa pnmixer gnome-alsamixer ## File Manager and Support Packages thunar thunar-archive-plugin thunar-volman catfish # File-search support file-roller # Archive support gvfs # Access file system gvfs-afc # Removable media support gvfs-smb # Samba support tumbler # Thumbnailing support (images) poppler-glib # Thumbnailing support (pdf files) ## Icon, Mouse, and Desktop Themes #adwaita-manjaro-themes faenza-green-icon-theme gnome-icon-theme openbox-themes shiki-nouveau-fall-colors xfce-theme-greenbird xcursor-simpleandsoft xcursor-themes ## Wallpapers manjaro-artwork-openbox ## Multimedia Support gst-plugins-bad gst-plugins-good gst-plugins-ugly gstreamer0.10-bad-plugins gstreamer0.10-good-plugins gstreamer0.10-ugly-plugins flashplugin libdvdcss ## Applications catfish dmenu geany evince galculator gnome-screenshot gparted hardinfo htop leafpad libreoffice-installer pamac openssh qupzilla ufw viewnior vlc xnoise ## AUR Access >i686 autoconf >i686 automake >i686 binutils >i686 bison >i686 fakeroot >i686 flex >i686 gcc >i686 libtool >i686 m4 >i686 make >i686 patch >i686 yaourt ## Fonts #ttf-source-sans-pro ## Java ## PrintingYukarıdaki Packages-Openbox dosyası öntanımlıdır. Burada paket ekleyip çıkartabilirsiniz. Örnek olması için yukarıdaki listede tarayıcı olarak qupzilla öntanımlı eklenmiş. Ben bunu iso kalıbına dahil etmek istemiyorum. Bunun yerine firefox web tarayıcı eklemek istesem dosya içerigi şu şekilde olmalıdır:
## Applications catfish dmenu geany evince galculator gnome-screenshot gparted hardinfo htop leafpad libreoffice-installer pamac openssh #qupzilla firefox ufw viewnior vlc xnoise
Degişiklikleri kaydettikten sonra hazırsanız openbox iso kalıbını oluşturalım. Yapılması gereken
cd ~/dev/manjaroiso/configs/openbox
komutunu uygulayıp openbox dizini içersine girin. Sonrada
sudo buildiso
komutunu uygulayın. Parolanızı girin. Uçbirimde şu şekilde görünecektir:
[cuma@manjaro openbox]$ sudo buildiso [sudo] password for cuma: _ _ _ _ | | | | (_) (_) | | _ | | ____ ____ _ ____ ____ ___ _ ___ ___ | || || |/ _ | _ | |/ _ |/ ___) _ | |/___)/ _ | || || ( ( | | | | || ( ( | | | | |_| | |___ | |_| | |_||_||_|_||_|_| |_|| |_||_|_| ___/|_(___/ ___/ (__/ > Base installation (root-image) mkiso : Configuration Settings working directory: work-i686 image name: none ====> Creating working directory: work-i686 ====> Installing packages to 'work-i686/root-image/' :: Synchronizing package databases... core 111.8 KiB 364K/s 00:00 [######################] 100% extra 1479.1 KiB 671K/s 00:02 [######################] 100% community 1946.5 KiB 783K/s 00:02 [######################] 100% :: There are 58 members in group base: :: Repository core
Openbox iso kalıbı oluşturulmaya başlandı. Harhangi bir aksilik çıkmazsa yaklaşık 45 dk. içinde openbox iso kalıbı dev dizini openbox klasörü içersinde hazır olacaktır.
Openbox iso kalıbı oluşturma esnasında alınan uçbirim ekran görüntüsü:
Ve son olarak iso kalıbı bittikten sonra uçbirim çıktısı:
Updating font cache... done. Cleaning up what we can warning: database file for 'core' does not exist warning: database file for 'extra' does not exist warning: database file for 'community' does not exist > done > Prepare manjaro/boot/ ==> Starting build: 3.9.4-1-MANJARO -> Running build hook: [base] -> Running build hook: [udev] -> Running build hook: [miso] -> Running build hook: [miso_pxe_nbd] -> Running build hook: [miso_loop_mnt] -> Running build hook: [miso_kms] -> Running build hook: [modconf] -> Running build hook: [block] ==> WARNING: Possibly missing firmware for module: bfa ==> WARNING: Possibly missing firmware for module: aic94xx -> Running build hook: [pcmcia] -> Running build hook: [filesystems] -> Running build hook: [keyboard] ==> Generating module dependencies ==> Creating xz initcpio image: /boot/manjaro.img ==> Image generation successful > done > Prepare manjaro/iso/isolinux > Prepare overlay-image > done > Process isomounts > done > Build ISO mkiso : Configuration Settings working directory: work-i686 image name: manjaro-openbox-0.8.6-i686.iso ====> Generating SquashFS image for 'work-i686/root-image' Creating SquashFS image. This may take some time... Parallel mksquashfs: Using 2 processors Creating 4.0 filesystem on work-i686/iso/manjaro/i686/root-image.sqfs, block size 262144. [===========================================================/] 37423/37423 100% Exportable Squashfs 4.0 filesystem, xz compressed, data block size 262144 compressed data, compressed metadata, compressed fragments, compressed xattrs duplicates are removed Filesystem size 227700.93 Kbytes (222.36 Mbytes) 36.91% of uncompressed filesystem size (616942.87 Kbytes) Inode table size 336820 bytes (328.93 Kbytes) 23.16% of uncompressed inode table size (1454305 bytes) Directory table size 419078 bytes (409.26 Kbytes) 39.83% of uncompressed directory table size (1052157 bytes) Xattr table size 78 bytes (0.08 Kbytes) 97.50% of uncompressed xattr table size (80 bytes) Number of duplicate files found 2955 Number of inodes 43028 Number of files 36608 Number of fragments 1547 Number of symbolic links 3154 Number of device nodes 0 Number of fifo nodes 0 Number of socket nodes 0 Number of directories 3266 Number of ids (unique uids + gids) 9 Number of uids 5 root (0) polkitd (102) uuidd (68) nobody (99) ntp (87) Number of gids 6 root (0) uuidd (68) ftp (11) tty (5) dbus (81) games (50) Image creation done in 6.32 minutes. ====> Generating SquashFS image for 'work-i686/overlay' Creating SquashFS image. This may take some time... Parallel mksquashfs: Using 2 processors Creating 4.0 filesystem on work-i686/iso/manjaro/i686/overlay.sqfs, block size 262144. [=================================================================|] 85/85 100% Exportable Squashfs 4.0 filesystem, xz compressed, data block size 262144 compressed data, compressed metadata, compressed fragments, compressed xattrs duplicates are removed Filesystem size 166.04 Kbytes (0.16 Mbytes) 17.75% of uncompressed filesystem size (935.66 Kbytes) Inode table size 1366 bytes (1.33 Kbytes) 24.27% of uncompressed inode table size (5628 bytes) Directory table size 1590 bytes (1.55 Kbytes) 40.09% of uncompressed directory table size (3966 bytes) Number of duplicate files found 3 Number of inodes 170 Number of files 87 Number of fragments 5 Number of symbolic links 9 Number of device nodes 0 Number of fifo nodes 0 Number of socket nodes 0 Number of directories 74 Number of ids (unique uids + gids) 1 Number of uids 1 root (0) Number of gids 1 root (0) Image creation done in 0.02 minutes. ====> Generating SquashFS image for 'work-i686/openbox-image' Creating SquashFS image. This may take some time... Parallel mksquashfs: Using 2 processors Creating 4.0 filesystem on work-i686/iso/manjaro/i686/openbox-image.sqfs, block size 262144. [===========================================================-] 61010/61010 100% Exportable Squashfs 4.0 filesystem, xz compressed, data block size 262144 compressed data, compressed metadata, compressed fragments, compressed xattrs duplicates are removed Filesystem size 382497.09 Kbytes (373.53 Mbytes) 26.10% of uncompressed filesystem size (1465319.79 Kbytes) Inode table size 740646 bytes (723.29 Kbytes) 21.41% of uncompressed inode table size (3458911 bytes) Directory table size 856068 bytes (836.00 Kbytes) 36.85% of uncompressed directory table size (2323373 bytes) Number of duplicate files found 7429 Number of inodes 89404 Number of files 58346 Number of fragments 2978 Number of symbolic links 27289 Number of device nodes 0 Number of fifo nodes 0 Number of socket nodes 0 Number of directories 3769 Number of ids (unique uids + gids) 3 Number of uids 1 root (0) Number of gids 3 root (0) lp (7) utmp (20) Image creation done in 13.90 minutes. ====> Making bootable image Creating ISO image... xorriso 1.3.0 : RockRidge filesystem manipulator, libburnia project. Drive current: -outdev 'stdio:manjaro-openbox-0.8.6-i686.iso' Media current: stdio file, overwriteable Media status : is blank Media summary: 0 sessions, 0 data blocks, 0 data, 12.9g free Added to ISO image: directory '/'='/home/cuma/dev/manjaroiso/configs/openbox/work-i686/iso' xorriso : UPDATE : 91 files added in 1 seconds xorriso : UPDATE : 91 files added in 1 seconds xorriso : NOTE : Copying to System Area: 432 bytes from file '/home/cuma/dev/manjaroiso/configs/openbox/work-i686/iso/isolinux/isohdpfx.bin' libisofs: NOTE : Aligned image size to cylinder size by 265 blocks xorriso : UPDATE : 1.29% done xorriso : UPDATE : 4.27% done xorriso : UPDATE : 10.41% done xorriso : UPDATE : 18.21% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:18 2013 xorriso : UPDATE : 26.02% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:17 2013 xorriso : UPDATE : 33.82% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:17 2013 xorriso : UPDATE : 44.23% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:16 2013 xorriso : UPDATE : 52.03% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:16 2013 xorriso : UPDATE : 62.44% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:16 2013 xorriso : UPDATE : 67.64% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:17 2013 xorriso : UPDATE : 75.45% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:17 2013 xorriso : UPDATE : 83.25% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:17 2013 xorriso : UPDATE : 88.46% done, estimate finish Sat Jun 08 12:09:17 2013 xorriso : UPDATE : 96.26% done ISO image produced: 314880 sectors Written to medium : 314880 sectors at LBA 0 Writing to 'stdio:manjaro-openbox-0.8.6-i686.iso' completed successfully. > done [cuma@manjaro openbox]$
Şimdide dev dizini altında bulunan openbox klasörünü iso kalıbı oluşup oluşmadığına bakıp kontrol edelim.
/home/cuma/dev/manjaroiso/configs/openbox/
Aşağıdaki resimde görüldügü gibi openbox iso kalıbı oluşmuş durumda. Artık hazır haldeki iso kalıbını USB bellege atarak yada DVD yazarak makinanızda test edebilirsiniz.