Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

{ Pac-Aide } Arch Linux Paket Yönetim Yardımcı Uygulaması

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Reactions
2,082 Görüntüleme
(@mhmtkrktr)
Gönderiler: 391
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

paket : pac-aide
durum : test aşamasında
amaç : pacman ve yaourt temel komutlarını basitleştirmek, ilave düzenleme seçenekleri sunmak.

önbilgi:

a ) Uygulama içerisinde ki seçenek bölümlerinde çıkış veya iptal seçeneği yoktur. Herhangi bir uygulamayı işlem yapmadan sonlandırmak isterseniz, seçeneklerde olmayan (enter hariç) herhangi bir tuşa basabilirsiniz.
Enter tuşu, seçenekler içerisinde büyük harfle belirtilmiş seçimi uygular.

b ) paca-iade işlem yapılan paketlerde, paketin hangi depoda bulunduğunu kendisi algılar ve bu depoya uygun olan işlemi yürütür.

c ) <*fare seçimi> = pac-aide, imleç sürer (*fare) ile seçilen son kelimeyi xsel aracılığı ile algılar. Yani herhangi bir belge üzerinde bir kelimeyi imleç sürer ile işaretler ve sonrasında pacin, pacsee, pacup komutlarından herhangi birini çalıştırabilirsiniz. Seçtiğiniz kelime otomatik olarak komutun arkasına ilave edilecektir.
Örn: wep tarayıcısında gezerken gördüğünüz bir paketi seçebilir, ardından terminalde pacsee komutunu verebilirsiniz. İşlem pacsee <seçilen kelime> olarak yürütülecektir.

not 1: tek bir kelime yerine, birden çok kelimeyi seçebilirsiniz. Bu durumda seçilen kelimelerden en baştaki kelime üzerinde işlem yapılır.
not 2: Büyük küçük harf veya sembolik içerikler paket adına uygun olacak şekilde uygulama tarafından düzeltilir.
not 3: seçiminizi terminal üzerinden yapmışsanız ve seçim, depo ön adları içeriyorsa (core/aur vb), seçimden bu terimler, otomatik olarak çıkartılır.

d ) kısayol kullanımı için, kullandığınız terminal uygulama tarafından bulunamayabilir. Kısayol işlemi çalışmazsa ve kullandığınız terminalin ismi ile geribildirim yaparsanız, terminaliniz bir sonraki güncellemede ilave edilmiş olacaktır.

klavye kısayolları:

pacin, pacsee ve pacup komutlarına klavye kısayolu atayabilir, imleç sürer ile bir isim seçerek kısayol kullanabilirsiniz. Bu durumda kullandığınız terminal açılacak ve seçtiğiniz kısayol komutuna ait işlem başlatılacaktır.
Herhangi bir paket adı seçilmemişse "paket adı girin" şeklinde istek ile, yine terminal başlatılacaktır.

not 1: kısayol tuşu ile başlatılan uygulama, işlem tamamlandıktan 13 saniye sonra terminali kapatacaktır. Farklı bir işlem yapmak için terminalin açık kalmasını isterseniz, sayım sırasında klavyeden herhangi bir tuşa basabilirsiniz.

kısayol komutları:

pacai-shortcut pacsee 
pacai-shortcut pacin
pacai-shortcut pacup

Komutlar:

pacsee

kullanımı;

pacsee
pacsee <paket adı>
pacsee <*fare seçimi>
<klavye kısayolu>
<*fare seçimi> <klavye kısayolu>

İşlevi; Girilen isim üzerinde depoları kontrol eder. İsme uyan paketleri kurulu ve kurulabilir şeklinde ayırarak listeler. -Ss parametresinden farklı olarak, açıklama bölümlerini ele almaz. Bu şekilde, aranan kelimeye birebir uyum sağlayan paketlerin listesini verir.

pacup

kullanımı;

pacup
pacup <paket adı>
pacup <*fare seçimi>
<klavye kısayolu>
<*fare seçimi> <klavye kısayolu>

İşlevi; komut herhangi bir paket ismi belirtilmeden verilmişse, tüm sistem için güncelleme kontrolü yapar. Güncellenecek paket durumuna göre resmi depo, aur depo ve tüm depolar seçeneği kullanılabilir.
Paket adıyla verildiğinde komut, sadece o paket için yükseltme yapar.

pacin

kullanımı;

pacin
pacin <paket adı>
pacin <*fare seçimi>
<klavye kısayolu>
<*fare seçimi> <klavye kısayolu>

İşlevi; pacin iki işlevden birini paketin durumuna göre işletir. Kurma ve kaldırma.

kurma: girilen isimde depolarda bulunan bir paket varsa ve paket kurulu değilse, paketin kurulum bilgilerini listeler. Eğer paketin dev, git, lts, stable gibi farklı sürümleri varsa, alternatifleri bölümünde listelenir. İsteğe bağlı olarak, bu alternatifler için işlemi durdurup, o seçenekleri kurabilirsiniz. Onay durumunda paket uygun ortamdan (bkz. pacai -repo) alınıp kurulacaktır.

kaldırma: işlem yapılan paket sisteminizde kurulu ise, yine paketin sistemdeki bilgileri ve paketin ayar dosyalarında düzenleme yapılmışsa değişiklik bilgileri görüntülenir. Paket kaldırma işlemi 3 seçenek sunar.

a : paketin sadece kendisini kaldır. Bu durumda paketin bağımlılığı olan diğer paketler kaldırılmaz.
önemli: kaldırılan paket, bağımlılığı olan başka bir paketin çalışmamasına sebep olabilir. Bu seçenek genelde paket yükseltme gibi durumlarda paketin alt sürümünün sorun oluşturması durumunda kullanılır. Dikkatli kullanılması gerekir.

b : paketi normal şartlarda ve pacsave gibi tutulan configürasyon dosyası varsa bununla birlikte kaldırır. ( ~/.config içerisinde tutulan ayar dosyaları varsa bunlar kaldırma işlemine dahil edilmez. )

c : paketi tüm bağımlılıkları ile birlikte kaldırır. İşlemi tamamlamak için ikinci bir onay ister.
önemli: ne yaptığınızı bilmiyorsanız kesinlikle kullanmayın.

not : pacin her seferde sadece bir tek paket için işlem yapabilir. Toplu kurulum için, bkz. pacai -in

pacai -repo

Sık sık kurulum yapanlar, birden çok bilgisayarı olanlar ve temel bazı yapılandırmaları kolaylaştırmak için düzenlenmiştir.

Depo olarak kullanabileceğiniz en az 2,5G boş alanı bulunan harici belleğiniz varsa, bu belleği taşınabilir depoya dönüştürmenizi sağlar. Yapılması gereken belleği bilgisayarınıza takıp pacai -repo komutunu vermeniz. Aynı anda birden çok bellek bağlı ise, belleklerin listesinden seçim yapabilirsiniz.
Seçilen bellek, birim etiketi ile kayda alınır. Bir sebeple belleği veya etiketini değiştirirseniz aynı işlemi tekrar yapmanız gerekir.
Depo olarak ayarladığınız bellek içerisinde pkg, aur ve myconfig alt dizinleriyle birlikte Pacai dizini oluşur.

not: harici depo sadece bağlı olduğu zaman aktif olur. Bellek bağlı değilken, sistem varsayılan ayarlarında çalışır.

pkg : resmi depodan işlem yapılan tüm pac-aide komutlarında alınan bir paket varsa bu dizin içerisine gelir. Bir paketin daha yeni sürümü eklendiğinde eski sürümün kurulum dosyası silinir.

aur: aynı şekilde aurdan yapılan kurulum ve güncellemelerde, paketin kurulum dosyası bu dizin altına yedeklenir.

myconfig : içerisinde iki adet dosya bulunur. pkglist ve deskconf.
not 1: bu dosyalar isteğe bağlı düzenlenir. Boş bırakılır (değişiklik yapılmazsa) dosyalar görmezden gelinir.
not 2: izinsiz veya hata ile silinmesini engellemek amacıyla bu dosyalar sudo yetkisi ile düzenlemeyi gerektirir.

pkglist : bu dosya içerisine toplu şekilde kurmak istediğiniz paketlerin listesini alt alta yazabilirsiniz. bağlantılı: ( bkz. pacai -in ve pacai -out)

not 1: paketleri resmi ve aur depo şeklinde karışık yazabilirsiniz. Uygulama, bulunduğu depoya göre ayrıştıracaktır.
not 2: başına (#) diyez koyulan satırlar kontrol edilmez.
not 3: hatalı yazılmış paket isimleri, "görmezden gelinecekler" listesine yazılır.
not 4: sistemde kurulu olan paketler gözardı edilir, listelenmez.

deskconf : Uygulama listenizde görünen programların listesini içerir. örnek içerik;

deluge "name" "torrent"
designer-qt4 "disp" "false"
kodi "name" "medya center"
opera "" ""
org.gnome.Calendar "" ""
linguist-qt4 "disp" "false"

Görüldüğü üzere her uygulamanın yanında iki adet tırnak işareti oluşacaktır. Birinci tırnak işareti içinde disp ve name kullanabilirsiniz.

disp : İkinci tırnak içinde false olarak belirtilirse uygulama sistemde kurulu kalır fakat uygulamalar menüsünde görünmez. Bazı uygulamalar bağımlılık olarak kurulur ve siz kullanmasanızda uygulamalar listesine çıkar. Bu şekilde daha sade bir uygulama listesi oluşturabilirsiniz.
true seçeneği uygulama varsayılanıdır. Bilerek bir uygulamayı gizlememişseniz true olarak belirtmeniz gerekmez. Fakat gizlediğiniz bir uygulamayı true seçimiyle tekrar görünür duruma getirebilirsiniz.

name : uygulamanın görünen ismini değiştirmek isterseniz birinci tırnak içine name yazabilirsiniz. İkinci tırnak içine eklenen kelime, uygulamanın görünen ismi olacaktır.

not 1: değişiklik yapılmayacak uygulamanın karşılığını boş bırakabilirsiniz.
not 2: gereksiz olacağını düşünsemde bir uygulamaya aynı anda disp ve name atamak isterseniz, aynı uygulamayı ikinci satır olarak kopyalayabilirsiniz.
not 3: bu liste her paket işleminde kontrol edilir ve güncellenir. Yeni bir paket kurulduğunda listeye eklenecektir.
not 4: bu listede olup bilgisayarda olmayan uygulamalar sorun oluşturmaz. Farklı paketleri olan birden çok bilgisayarda aynı listeyi kullanabilirsiniz. (diğer bilgisayarda da pacai -repo olarak aynı belleği tanıtmak koşuluyla)
not 5: bu listenin bir yedeği ~/.config/pacai altına yedeklenir. Yaptığınız düzenleme bellek takılı olmasa dahi geçerli olacaktır. Fakat öncelik bellek içerisinde ki listedir. Yani düzenleme yapılacaksa, kalıcı olması için bellek içinde ki dosyayı düzenleyebilirsiniz.

pacai -out

kullanımı;

pacai -out

İşlevi : Bilgisayarınızı ilk kurduğunuz andan itibaren, ilave olarak kurduğunuz ve bilgisayarda mevcut olan paketlerin listesini verir. Arch kurulum sırasında kurduğunuz base base-devel paketleri dışlanır ve sadece kurulum sonrası paketleri listeye alınır. Amacı, pkglist oluşturmanıza yardımcı olmaktır.

not 1: pkglist içeriğiniz boş ise liste, varsa masaüstü dizinine yoksa $HOME dizinine pkglist dosyası olarak yazılır. Eğer bellek içerisinde ki listeye yazmasını isterseniz, bellek içerisinde ki pkglist dosyasına bir defaya mahsus, tek bir harf yazmanız yeterli olur. Listede içerik algılanırsa size bu liste için seçenek verilecektir.

pacai -in

kullanımı;

pacai -in
pacai -in <paket veya paketler>
pacai -in <özel paket liste dosyasının yolu>

İşlevi: toplu paket kurulumunu sağlar. Komut tek başına verildiğinde bellek içerisinde ki pkglist dosyasına bakacak ve buna göre işlem yapacaktır. Komuta özel bir liste yolu gösterebilir veya paketleri sıralı olarak elle yazabilirsiniz. (*fare seçimi geçerli değildir)

pacai -sync

kullanımı;

pacai -sync

İşlevi: Programlarınızı belirli bir tarihde aldığınız liste ile eşitleme işlemini sağlar. İlk kez çalıştırıldığında base base-devel dahil tüm paketlerinizin listesi alınır. Tekrar çalıştırıldığında yeni bir liste veya var olan liste ile eşitleme seçeneği verilir.

yeni liste oluşturma : özellikle önemli olacağını düşündüğünüz paket işlemlerinden önce ve ilk yapılandırma sonrası liste alabilirsiniz. Daha sonra farkında olmadan veya unuttuğunuz paket işlemlerini görme ve önce ki haline dönme alternatifi sağlar.

not 1: en fazla 9 adet liste oluşturabilirsiniz. 10. listeyi oluşturursanız, bu liste ilk listenin yerine oluşacaktır.

eşitleme : tek bir liste varsa doğrudan kontrol edilecek ve liste alındıktan sonra kurulan ve kaldırılan programların listesi verilecektir. Bu listeye göre işleme devam edebilirsiniz. Birden çok liste oluşturulmuşsa tarih ve saatine göre sıra numarasını girerek eşitleme kontrolünü başlatabilirsiniz.

pacai -cnf

kullanımı;

pacai -cnf

İşlevi : deskconf içeriğini diğer işlemlerden bağımsız çalıştırmanıza olanak verir. Herhangi bir paket işlemi yapmadan bu komutla deskconf içeriğini sisteminize uygulayabilirsiniz.

pacai -rep

kontrol aşamasında

pacai -iso

düzenleme aşamasında

pacai -desk

düzenleme aşamasında

pacai -help

tüm fonksiyonlar tamamlanmadığı için bekleme aşamasında.

Kurulum: (Arch Linux ve Arch tabanlı dağıtımlar içindir)

cd ~
wget -c https://bitbucket.org/andronovo/pac-aide/downloads/pac-aide-26.f0091a7-1-any.pkg.tar.xz
sudo pacman -U pac-aide-26.f0091a7-1-any.pkg.tar.xz
 
Gönderildi : 14/09/2017 1:48 pm
Paylaş:
Translate »