http://www.casper.com.tr/CatProducts_casper-nirvana-133_157 adresinde geçen bilgisayarlardan 4gb ramı olan modeli bir gün Bimeks mağzasında gördüm. Eşim bu bilgisayarı çok beğendi. Kırmızı renk ona beni al diyordu.
Hemen görevliye biz bu bilgisayarı alıyoruz dedim. Makine ince ve alimunyum kasa içine yerleşmiş vede DVD sürücüsü olamayan bir modeldi. Havalandırma ekran kapağının yüzünden görünmüyor vede altıda hava giriş ızgarası bulunmayan bir bilisayardı.
Firma ürün altında made in Turkey yazmış yanına Win8 logosunu koymuştu. Eşim bu bilgisayarı altı parasını ödedi ve eve geldik. Bunu açtı Win8 başlangıç ekranı karşınına geldi. Orada birçok programcık ilgisini çekti. Hatta bunlara yemek sepeti kalori hesabı namaz vakitleri haber okuyucu yerel lezzetler gibi tarif programları da ekledi. bunlar çok hoşuna gitti. Kedisi linux oramında KDE. Gnome ve LXDE, Openbox gibi masaüstlerini kullanmıştır. Bana bu linuxda varmı diye sordu ben KDE de benzerleri var dedim.
KDE win8 e bin basar ama iş başlangıç ekranında tıkanıyor. Çünkü win8 başlagıç ekranı için özelleşmiş ve albenisini arttıran TRT Haber Gazetler Radiolar Yemek Tarifleri Seyehat Hadis Namaz gibi birçok uygulama var. İşte bunlar tüketiciyi kendine çekiyor diye düşündüm. KDE programcıkları dahada çeşitlense kendine çeker diye düşündüm. Aslında KDE programcıkları daha fonsiyoner fakat bizim vatandaşımıza göre bu tür çeşitler yok.
Ayrıca Win8 hotmail hesabını kullanıcı adı ile ilişkilendirerek oturum açılışı sağlıyor. Bu kişilerin bilgi güvenliği için nasıldır bilmem ama tartışılır.
MS ofis içinde yüklü geldi fakat serial istiyordu. Bunun içinde 150 TL ödeme daha istedi. Ona durumu anlattım kendisi bana alıştığı LibreOffice kuralım dedi. Hemen kurdum (özgür Yazılım Farkı)
Linux Türkiye de Windows Tekelini nasıl yener? diye bir düşünce sardı beni.
İyi günlerde kullanın.
Fikir çok güzel. En azından Manjaro geliştiricisine iletebiliriz. Kullanıcının seçtiği ve ayarladığı yerele bakarak o ülkeye uygun içerikten oluşan bir karşılama ekranı hazırlanabilir.
Bu ekrandan kullanıcıya çeşitli öneriler, uygulamacıklar sunulur, yönlendirmeler ve ayarlamalar yapılabilir diye düşünüyorum.
[/hr]
[profile]YFDogan[/profile]
Geliştirici ekibe iletebiliriz, ne dersin? Belki masaüstü ortamı olarak değil, dağıtım bazında ilgilenirler. Böylece Manjaro' nun bir özelliği daha öne çıkar.
[bilgi]Benimkisi de sadece fikir Yusuf abi :arrow:[/bilgi]
Bak bunlar hoşuma gitti. Manjaro TR çalışmasının devamını yapmayı pek düşünmüyordum ama bu talepler doğrultusunda bir çalışma TR seçki hazırlayayım. Bi deneyelim bakalım 😉
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Hatta, -geliştiricilerden olumlu dönüş geldikten sonra- resmi forumda bir konu açarak, hangi ülke hangi şekilde ve hangi ayrıntılar ile bir karşılama ister, özel günleri nelerdir gibi bir veri havuzu oluşturup geliştirici ekibe sunabiliriz.
Kısaca öneri sunan ve takibeden konumunda olabiliriz.
İyice şekillendirelim Manjaro-TR seçkisini. Philip e baskı kurarız gerekirse distrowatch ta sürüm duyurusu yaptırırırz. Pisi Linux, Pardus karşısında bir Türkçe dağıtım daha güzel olur 😉
Bunların dışında erişilebilirlik meselesi var. Windows bu konuda iyi değil ama linux çok iyi espeak orca eviacam florence uygulmaları ile görme engelli, fiziksel engelli birçok vatandaşımıza linux yüklü bilgisayarları kullandırabilir vede bu şu keldide birçok kişiye ulaşabiliriz. Ben elimde bulunan hp nx 9005 orca ekran okuyucu ile gözüm kapalı kullanabiliyorum. Bu makineyi görme engelli bir aileye göndereceğim hayır amaçlı.
Ayrıca KDE takvimi winden daha daha iyi 1 mayısı 23 nisanı kurban bayramını biliyor.