Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

[Nasıl] Manjaro Net-Edition yükleme ( Resimli anlatım )

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Reactions
2,737 Görüntüleme
(@yfdogan)
Gönderiler: 615
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Manjaro linux 0.8.1 net-edition kurulumu

Uyarı: Linux kullanımında deneyiminiz yoksa Net-Edition kurulum kalıbını kullanmayınız.

Arch tabanlı linux dağıtımı olan Manjaro Linux 2012 0.8.1 net-edition kurulumu için öncelikle burdaki bağlantıdan sisteminize uygun iso kalıbını indirip kurulum için hazır hale getirin.Kurulumu cd/dvd yada usb transfer uygulaması ile yapabilirsiniz.CD/DVD/USB yi disket sürücünüze taktıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Uyarı: Kurulumu usb ( Flash disk ) ile yapmak isterseniz bilgisayarınızı usb bellekten başlayacak şekilde ayarlamanız gerekir. Yine usb bellek ile kurulum yapacaksanız Unetbootin programını kullanmayınız. Zira hata vermektedir. Bunun yerine Usb transfer programı veya dengi bir uygulama kullanabilirsiniz.

Manjaro Net-Edition iso kalıbında sadece temel kurulum paketleri yeralmaktadır. Kde,gnome,xfce vs. gibi masaüstü ortamı için gerekli olan paketlerin yansılardan/depodan alınabilmesi için internete ihtiyaç duyulmaktadır. Kullanıcıların kuruluma başlarken bu durumu dikkate almaları gerekmektedir.

Önce kurulumda kullanacağınız dil seçeneklerinden birini tercih edin. F2 tuşuna basın. Türkçe için Turkish seçili durumda iken klavyenizden enter tuşuna basıp bir sonraki aşamaya geçin.

Seçenekler menüsü Türkçe ve anlaşılır haldedir. Kapalı kaynak sürücü kullanıyorsanız ikinci satırdaki seçenekle devam edin. İhtiyacınız yoksa Manjaro linux'u başlat seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Kuruluma girişte öntanımlı isim manjaro , parola manjaro olarak belirlenmiştir.

Manjaro login satırı karşılığına manjaro yazıp enter deyin. password sorusuna manjaro yazıp enter deyip sonraki adıma geçin.

Kurulum aracı olan cli ile başlamak için sudo setup yazın sonra enter tuşuna basıp sonraki adıma geçin.

Hoşgeldiniz karşılama penceresini ok seçili durumda iken enter tuşuna basın. Sonraki adıma geçin.

Bu aşamada ilk olarak tarih ve zamanın ayarlanması gerekir. Set date and time seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Uluslararası zaman dilimi seçilebildigi gibi yerel zaman dilimini seçmeniz mümkün. Tercihinizi yapıp enter tuşuna basın. Anlatımda uluslar arası zaman dilimi UTC kullanılmıştır. Enter tuşuna basıp sonraki adıma geçin.

Europe seçili duruma getirip enter tuşuna basın.

Istanbul seçili duruma getirip enter tuşuna basın.

Bu aşamada herhangi bir işlem yapmadan ok seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Bu aşamada herhangi bir işlem yapmadan ok seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Kurulum aşamasında dikkat edilmesi gereken yerdir. Atılacak yanlış bir adım bilgilerinizin silinmesine neden olur. Disk (s) prepartion seçili durumda iken OK deyip sonraki adıma geçin.

Bu aşamada disk bölümlendirme için bize iki seçenek sunulmuştur. 1.seçenek olan Asissted prepartion tüm diski silip otomatik bölümlendirme seçenegidir.

2.seçenek ise elle bölümlendirme yapmak içindir. Diskinizden dilediginiz kadar yer ayırabilir, yada önceden ayırdığınız disk bölümüne kurulum yapabilirsiniz. Partition by hand and choose the partitions to use seçili durumda iken OK deyip sonraki adıma geçin.

Burada sistem tarafından mevcut diskler algılanacak ve pencerede gösterilecektir. Anlatım sanal bilgisayar üzerinde yapıldığından ve tek disk olduğundan resimdeki pencere görünmektedir. Sizde farklı diskler varsa ( sda,sdb,sdc ) yine otomatik olarak algılanacak ve ekranda görünecektir. OK deyip sonraki adıma geçin.

Disk bölümlendirme penceresinden /dev/sda seçili durumda iken OK deyip sonraki adıma geçin. Farklı diskler varsa ( sda,sdb,sdc ) ve hangisine kuracaksanız siz bunu seçin.

Bilgilendirme ve uyarı penceresi göründügünde işlem yapmadan OK deyip sonraki adıma geçin.

Disk bölümlendirme işlemi cfdisk aracı ile yapılmaktadır. Bu aşamada boot,swap,kök ve tercihe göre home dizinleri oluşturulması gerekir. Bilgisayaraınızda farklı bir linux dağıtımı varsa , önceden ayırdığınız swap ve yedeklerinizi tuttuğunuz bölümler varsa yeniden aynı bölüm oluşturmanıza gerek yoktur. Boot için 100 MB, swap alanı için sisteminizin ram miktarının 1.5-2 katı olabilir. Yani 2 GB ramınız varsa 1 veya 2 GB bölüm oluşturmanız yeterlidir. Sistem için ( kök dizini ) 20-25 GB veya daha fazla ayırabilirsiniz.Sırası ile bunların nasıl yapıldığını görelim. Pencerenin alt kısmında yer alan seçeneklerden New seçili iken enter tuşuna basıp sonraki adıma geçin.

Bu aşamada size iki farklı seçenek sunulmuştur. Diski birincil olarak bölümlendirme yapabileceginiz gibi mantıksal olarakda bölümlendirme yapabilirsiniz. Burda dikkat edilmesi gereken Birincil olarak en fazla 4 bölüm oluşturabilirsiniz. Ancak logical ( mantıksal ) olarak istediginiz sayıda bölümlendirme yapabilirsiniz.Primary ( Birincil )seçili durumda iken enter tuşuna basıp sonraki adıma geçin.

Boot için 100 rakamını yazıp enter deyin.

Beginning seçili iken enter tuşuna basın. Ardından pencerenin alt kısmındaki seçeneklerden Bootable seçili durumda iken enter tuşuna basıp sonraki adıma geçin.

Şimdide swap alanı için bölüm oluşturalım. Klavyenin yön tuşlarını kullanarak diskteki boş olan bölüm üzerine gelip ( Siyah renkte) New seçili iken enter tuşuna basın. Önceden kullandığınız swap alanı varsa yeniden oluşturmanıza gerek yoktur.

Primary seçili iken enter tuşuna basın. Pencerenin alt kısmında yer alan Beginning seçili durumda iken enter tuşuna basıp sonraki adıma geçin.

1000 MB degerinde bölüm oluşturalım. Ardından enter deyip sonraki adıma geçin.

Beginning seçili durumda iken enter tuşuna basıp sonraki adıma geçin.

Devam ederek bu defa pencerenin alt kısmında yer alan Type seçili iken enter tuşuna basın.

Farklı bir pencere açılacak. Burada yapılmak istenen işlemlerin degerleri rakam olarak gösterilmektedir. Linux swap için 82 degeri görülmektedir.

Bu listeden 82 degerini yazdıktan sonra enter tuşuna basıp sonraki adıma geçin.

Şimdide diskteki boş olan bölümden kök ( / ) için bölüm oluşturalım. Bunun için klavyenizin yön tuşlarını kullanarak boş olan bölüm üzerine gelip New diyerek enter tuşuna basın. Örnegimizde diskte 7487 MB boş ve yeterli olduğundan tamamını kök için ayırdım. Sizde bu rakamlar farklı olacaktır.

Belirtilen degerleri girdikten sonra enter deyip sonraki adıma geçin.

Pencerenin alt kısmında yer alan write seçili iken enter tuşuna basın.

yes yazıp sonraki aşamaya geçin.

Quit seçili durumda iken enter tuşuna basın. Burada disk bölümlendirme işlemi tamamlanmıştır.

Bu pencerede Done ve Ok seçili iken enter tuşuna basın.

İşlem yapmadan Ok deyip sonraki adıma geçin.

Ok deyip sonraki adıma geçin.

Bölümlendirilen diskten ilk önce swap alanını seçmemiz istenmektedir. sda2'yi swap olarak ayırmıştık. O halde /dev/sda2 seçili durumda iken Ok deyin.

Uyarı: Eger sisteminizde farklı bir dağıtım kullanıyorsanız önceden ayırdığınız yada belirlediginiz swap alanını formatlamayınız. Sadece o bölümün swap olarak göstermeniz yeterlidir. Aksi halde farklı olan linux dağıtımı açılmayabilir. Yes seçili iken enter tuşuna basın.

Şimdide root ( / ) kök bölümünü seçmemiz istenmektedir. sda3'ü kök olarak ayırmıştık. O halde /dev/sda3 seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Dosya sistemini seçmemiz istenmektedir. Genelde ext4 kullanılmaktadır. Siz farklı olarak xfs seçebilirsiniz. Bunda bir sakınca yoktur. Ben ext4 seçili iken Ok deyip sonraki adıma geçiyorum.

Silinip format atılacağı uyarısı verilmektedir. Yes seçili iken enter tuşuna basın.

/boot için bölüm penceresi açılacaktır. Degişiklik yapmadan Ok deyip sonraki adıma geçin.

ext4 ve ok seçili iken enter tuşuna basın.

Ok seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Yes seçili iken enter tuşuna basın.

Done ve ok seçili iken enter tuşuna basın.

Yapılan işlemlerin bir özeti niteliginde bilgilendirme ve uyarı penceresi açılacaktır. Yes seçili iken enter tuşuna basın.

Kısa süre işlem bitinceye kadar bekleyin.

Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Main menu seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Şimdide sistemi yükleyelim. 3.seçenek olan Install system seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Ok seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Bağlantı durumunuza göre 2-3 dk içersinde sistem yüklemesi tamamlanacaktır.

Yükleme bittikten sonra farklı bilgilendirme penceresi açılacaktır. Contuine seçili iken enter tuşuna basın.

Konfigirasyon ve düzenleme yapılırken bekleyin. İşlem bittikten sonra ana menüye otomatik olarak dönecektir.

4. seçenek olan Configure system seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Bu aşamada root şifrenizin düzenlenmesi gerekir. Root-password seçili iken enter tuşuna basın.

Parolanızı girip Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Aynı parolanızı ikinci kez yazıp Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Şimdide kullanıcı oluşturun. Setup User ve Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Burada ben manjaro adıyla kullanıcı oluşturuyorum. Siz kendi isminizi yada farklı bir isim seçebilirsiniz. Dilediginiz ismi yazdıktan sonra Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Seçilen isme sudo yetkisi verilsin mi sorusuna Yes seçili iken enter tuşuna basın.

Seçmiş olduğunuz kullanıcı için şifre oluşturmak gerekli. İstediginiz parolayı yazdıktan sonra Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Aynı şifreyi ikinci kez yazıp Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Sistemde dil,klavye vs.özelleştirmenin yapılması içindir. Açılan pencerede Cofig-system seçili iken enter tuşuna basın. Burayı düzenleme yapmadan geçebilir daha sonra yani yükleme işlemi bittikten sonrada düzenleme yapabilirsiniz. Eger kurulumun başında Türkçe dili seçtiyseniz düzenlemeler buna göre otomatik yapılmaktadır. Cofig-system'i atlayarak Back Main menu seçili iken enter tuşuna basın.


Back Main menu seçili iken enter tuşuna basın.

Yapılan degişiklikler pacman veritabanı vs. işlenirken bekleyiniz.

Sistem tarafından yazım işlemi bittikten sonra otomatik olarak ana menüye dönersiniz.

Install bootloader ve Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Burada kurulum aracı bootloaderin kurulup kurulmamasını sormaktadır. GRUB ve Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Yes seçili iken enter tuşuna basın.

Grub2 yüklenmektedir. Kısa süre bekleyin.

Grub2 yüklenmesi bittikten sonra Ok seçili iken enter tuşuna basın.

Temel paketlerin kurulumu tamamlandı. 6. seçenek Quit ve ok seçili durumda iken enter tuşuna basın.

Kurulumda kullandığınız cd/dvd yada usb bellegi çıkarınız. Bilgisayarı yeniden başlatınız.

Bilgisayarı yeniden başlattığınızda grub seçim ekranı sizi karşılayacaktır. Bu aşamada dilediginiz KDE, GNOME yada XFCE masaüstü kurulumunu yapabilirsiniz. Bu ve benzeri yapılandırma için "Manjaro linux yapılandırma ve masaüstü kurulumu başlıklı konudan faydalanabilirsiniz. http://archman.org/forum/viewtopic.php?f=7&t=5

 
Gönderildi : 05/05/2013 2:03 pm
Paylaş:
Translate »