Son günlerde biraz kafa dağıtmak için yaklaşık 1 yıldır güncellemediğim ana sistemimdeki Arch Linux'u güncelledim. Ama çözemediğim bazı sorunlar oldu bunların en önemlisi nvidia-340xx için glx/opengl isteyen uygulamaların çalışmaması oldu. Yakında güncellemelerle muhtemelen düzelecek ama benim başka sorunlarım da vardı bazı paketlerim eski ve yeni güncellemelerle uyum sağlamıyorlar. Neyse konuya geçelim, benim böyle tuhaf sebeplerim var.
Yedekten sistemi geriye aldım yani 2016 Mayıs ayındaki konumuna. Peki bu durumda mesela yeni bir paket kurmak istedik, nasıl kuracağız? Pacman db'yi güncellesek bize yeni paket verecek o da o anki sisteme ancak derleme ile uygun duruma getirilebilir bu da uğraştırıcı olur. Eski paketleri arasak onları tek tek indirmek de zahmetli olur.
Peki bu durumda ne yapıyoruz? Burada imdadımıza arch archive yetişiyor. Şimdi ben Mayıs 2016'dayım, bunun için de
/etc/pacman.conf
dosyama bu tarihlerdeki depoları ekliyorum:
[core]
SigLevel = PackageRequired
Server= https://archive.archlinux.org/repos/2016/05/30/$repo/os/$arch
[extra]
SigLevel = PackageRequired
Server= https://archive.archlinux.org/repos/2016/05/30/$repo/os/$arch
[community]
SigLevel = PackageRequired
Server= https://archive.archlinux.org/repos/2016/05/30/$repo/os/$arch
Tabi önceki core, extra, community depolarının başına # koyun yoksa bu depolar zaten var diyecektir.
/etc/pacman.d/mirrorlist
'e yansımızı ekliyoruz:
Server= https://archive.archlinux.org/repos/2016/05/30/$repo/os/$arch
Şimdi de
pacman -Syy
ile db'yi güncelleyelim. İşte bu kadar, şimdi hangi paketi kurarsak bize 2016 Mayıs ayındakiyi getirecektir.
Örneğin;
kur kwin
paket bağımlılıkları çözümleniyor...
varsa paketler arası çakışmalara bakılıyor...
Paket (13) Yeni Sürüm Değişiklik
extra/kactivities 5.22.0-1 0,42 MiB
extra/kcmutils 5.22.0-1 1,35 MiB
extra/kdeclarative 5.22.0-1 0,90 MiB
extra/kdecoration 5.6.4-1 0,22 MiB
extra/kidletime 5.22.0-1 0,12 MiB
extra/knewstuff 5.22.0-1 2,04 MiB
extra/kpackage 5.22.0-1 0,72 MiB
extra/kscreenlocker 5.6.4-1 0,66 MiB
extra/kwayland 5.22.0-1 1,50 MiB
extra/plasma-framework 5.22.0-1 6,34 MiB
extra/qt5-multimedia 5.6.0-1 3,54 MiB
extra/qt5-quickcontrols 5.6.0-1 3,57 MiB
extra/kwin 5.6.4-1 19,44 MiB
Toplam Kurulum Boyutu: 40,81 MiB
:: Kuruluma onay veriyor musunuz? [E/h]
Bu arada hep eski paketleri kullanmıyorum abs ile yeni güncellemeleri eski sisteminize derleyerek kullanabilirsiniz ama bu her paket için geçerli değil tabiki. Peki hep eskide mi yaşıyorum tabiki hayır (sadece bu eski sistem daha bana göre onu kullanmayı daha çok seviyorum), son güncellemeleri aldığım sistemi yedekledim ve başka bir hdd bölümüne taşıdım arada son güncellemeleri de oradan alıyorum.
Not: Aynı zaman için yani yukarıdaki örnekte Mayıs 2016 multilib ve diğer testing depoları ekleyebilirsiniz.
Güzel paylaşım.
Testing 'den direk ultra-stable 'a geçmişsin. Hayırlara vesile olsun. 🙂
Ben böyle iyiyim. 1 sene önceden olanları izliyorum, bu aralar durumlar biraz karışık görünüyor.
Bu arada birkaç nasıl anlatımım daha vardı vakit bulursam ekleyeceğim.
Bu da bilgi olarak aklımızın bir ucunda bulunsun. Fakat bu yöntemde zaman içerisinde yığınla bağımlılık sorununa yol açabilecek gibi geldi bana. Senin kullandığın paketler henüz bu sorunu çıkartmamış olabilir tabii ama sürüm kontrolü yapan ilk pakette çakılıp kalacakmış gibi geliyor nedense.
Benim tercihim, en iyisi askerde öğretilen. Yani her zaman ortadan gitmek. 🙂
Çakılmıyor ama elle config dosyalarına müdahale etmem gerekiyor, mesela e_dbus'ın çok eski bir sürümünü kullanmam lazım ecomorph için bu paket de dbus-core'ye bağımlıymış ama yerini 2017'de dbus'a bırakmış, elle /var/lib/pacman/local/e_dbus-1.7.9-1/desc dosyasındaki karşılığını dbus olarak değiştirdim ve şu an son güncellemelerle sorun yok. Tabi bu diğer Arch. Esas stabili hala Mayıs 2016'da.
Dediğin gibi çakılma olasılığı yüksek ama çakılmamak için her güncellemede çok fazla müdahale istiyor. Bu da bazen insanı yoruyor.Yani her zaman bunla da uğraşılmaz ki. Daha önceden de ifade ettiğim gibi bu işten zevk alıyorum ama artık fazla zamanım yok.
Son güncellemelerle çözemediğim neler var? 1.si o dediğim font sorunu hala var ve bu sorunu yaşayan çok kişi olmuş benden sonra 2.si kaçınılmaz olarak qt5'e geçtik mecburen, onda da tema sorununu çözdüm ama bazı uygulamaların ikonları acayip kötü.
Diğer taraftan aklımda sway, i3 veya dwm'ye temelli geçmek ve daha minimal bir sisteme küçülmek var. Artık zaman buldukça farklı alanlarda birşeyler yapmak istiyorum.
Nasıl belgesinin altı sohbete doğru gitmeye başladı. Son olarak şunu söyleyebilirim. İlk bir yılı saymazsam, Arch kullanmaya başladığımdan bu yana kendi uğraşımla çözemeyeceğim 2 tane sorunla karşılaştım. Bunlar da yapısal değişikliğe gitmemi gerektirecek kadar büyük sorunlar değildi. Kaldı ki en uzunu 2 hafta geçmeden düzeltildi.
Senden farklı olarak, sende az çok biliyorsun ki, sen bir tane bilgsayarla uğraşıyorsun. Benim uğraştığım bilgisayar sayısı ise bu forumun üye sayısından fazla. Sence ben çok mu şanslı bir insanım ki, bunca hayat telaşının arasında birde senin anlattığın sorunlarla uğraşmak zorunda kalmıyorum. ??
Bunun tek sebebi olabilir. Arch sana ayrı paketleri veriyor bana ayrı. İşte sorunda burada başlıyor.
Uğraşmayı seviyorum diyorsan en güzelini yapıyorsun. Fakat, "artık zamanım yok" diyorsan, zaman ayırmak zorunda kalmayacağın taraflara bakmanı tavsiye edebilirim.