İyi günler.
x öğrencisiyim. Bitirme tezi için olabildiğince 0'dan kurulum yaptığım bir linux kurmam gerekiyor. Bunun için Arch biçilmiş kaftan olarak düşünüyorum. Ancak şöyle bir problemim var. Calamares tarzında bir programla kullanıcaya yardımcı olmak istiyorum. Ya da diğer Arch'ı taban almış linux dağıtımlarını kullanarak bunu yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim ?
Kaynak kodlarında bakarak bilgi edinebilirsiniz. https://github.com/calamares/calamares
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Teşekkür ediyorum yönlendirmeleriniz için. Bu noktada danışmak istediğim şeyler olacak. Sırf bunun için yol gösterici birisini arıyorum.
Mesela ilk olarak live bir image dosyası oluşturmam lazım. Şuan ki araştırmalarım bu yönde, archiso ile karşılaştım. Ancak belli bir noktada danışacabileceğim birini arıyorum.
Archiso ve Calamares birlikteliği için de buraya bakabilirsiniz
https://github.com/Archman-OS/ArchmanISO
Siz sorunuzu sorun, bilen varsa cevap verecektir.
archman.org - Bizi bilen iyi bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir.!
Teşekkürler.
@aliemresafak, yardım alabilmek için konuyu biraz daha detaylandırmanı öneririm.
Konuyla ilgisi yok ama merakımdan soruyorum, enerji mühendisliği öğrencilerinin bilgisayar programcılığı ile ilgili eğitimi oluyor mu? Yoksa hobi amaçlımı programlama ile ilgileniyorsun?
Calamares tarzı programla kullanıcılara yardımcı olmak istiyorum derken, amaç bu tarz bir uygulama hazırlamak mı?
Ya da mevcut olanı kullanarak özel bir kurulum ortamı mı hazırlamak istiyorsun? (dağıtım vs)
Artık peçeteliklerin bile dijital çalıştığı bir zamanda bu söylediğin normal zaten ama tam olarak sorduğum o değil. Kendimde biraz otomasyon eğitimi almıştım. Bildiğim kadarıyla makine mantık üniteleri ile bilgisayar yazılımlarını tamamen aynı katagoriye almak biraz zor olur. Tabiki makinelerle haberleşmek için ara yazılımlar vardır. Benim sormak istediğim enerji sistemleri mühendisi, bu yazılımları oluşturmak için eğitim alıyor mu? Tahminim kullanımı üzerine eğitim aldığıydı. Bu sebeple sordum.
Asıl konuya dönersek, bence güncel arhcman kalıbını götür hocaya bunu ben yaptım de 🙂 Şaka bir yana, amaç dağıtım oluşturmak değilse, yapmak istediğin iş kolay. Bunun için @tulliana kendi yapılandırmasıyla en güzel paylaşımı yapmış zaten.
Mantığını kabaca anlatmak gerekirse, Archlinux live cd üzerinde Calamares 'i çalıştırmak ve gerekli yapılandırma ayarlarını, yani ne yapmak istediğini Calamares 'e anlatmak. Örn: "ben bu paketleri kurmanı istiyorum" demiş @tulliana. https://github.com/Archman-OS/ArchmanISO/blob/master/packages.both
İzlemeni tavsiye edebileceğim yol, eğer Linux üzerinde, özellikle bunun gibi yapılandırma araçlarıyla haşır neşir olmak istiyorsan, önceliğin kabuk (shell) olmalı. Hangi dili, kaç tanesini ne kadar bildiğinin bir önemi yok. Linux ile uğraşacaksan işin ucu dönüp dolaşıp kabuğa gelecektir. Hiç yapılandırmaya girmeyen bir yazılım oluşturdum desen, en kötü ihtimalle onu başlatmak için yine kabuğa ihtiyacın olacaktır.
Örneği burada. https://github.com/Archman-OS/ArchmanISO/blob/master/airootfs/root/customize_airootfs.sh
Calamares 'ın yazıldığı dil python + C . Fakat yapılandırma shell komutları üzerinden yürüyor.
Önümde bir yıl var diyorsun. Bu konuda azim gösterilirse yeterince uzun bir süre bu. Tam anlamıyla shell de diğerleri gibi apayrı bir derya ama en azından şurada şu yapılmış diyebileceğin kadar öğrenebileceğin bir süre.
Örn: şuraya baktığın da, bunun içinde splash (plymouth vb) için gerekli ayarlamalar henüz yapılmamış diyebiliyorsan, ucundan bu işe bulaşmışsın denilebilir. https://github.com/Archman-OS/ArchmanISO/blob/master/efiboot/loader/entries/archiso-x86_64-usb.conf
Anladığım kadarıyla kurulum yaptırmak senin şimdilik ihtiyacını görecek. Dağıtım konusuna ise hiç girmeyelim zaten. ama düşüncen varsa da şu kadarını söyleyebilirim. Calamares, Thus vs. Bunlarla, sadece varsayılan ayarlarıyla kurulum yaptırmak, arabanın dikiz aynasına boncuktan kuş takmak olur. Sadece bunu yapmak, bu arabayı ben tasarlayıp yaptım demek için yeterli değil mâlesef. Dağıtım değilde, çalışma yaptım denilebilir mi? Kesinlikle evet.
Hadi motoru (kernel), şaseyi (shell) geçelim, bunun daha kaportası, döşemesi, otomasyonu var. Yani ciddi bir birikim, sağlam kararlı bir ekip, zaman, hatta yeri geldiğinde bütçe vb bir sürü olmazsa olmazı var bunun.
Düşünceleriniz için içten bir şekilde teşekkür ediyorum.