Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Archman – Xfce 2019.01 Kod adı: Düden Şelalesi – Kararlı Sürüm Hazır

Archman – Xfce 2019.01 Kod adı: Düden Şelalesi – Kararlı Sürüm Hazır

Selamlar…

Kıymetli topluluğumuz;

Archman – Xfce 2019.01 Kod adı: Düden Şelalesi – Kararlı Sürüm Hazır

Archman Linux, Arch tabanlı bir linux dağıtımıdır Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına  mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir.

Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanacaktır. Her 3 ayda bir (1, 3, 6 ve 9. ayda) kod isim değiştirdiğimiz ana sürümler olacaktır. Bunların arasında her ay, ara güncelleme sürümleri yayınlayacağız.

Bilindiği gibi 2018-05 sürümlerimizden itibaren kod isim olarak ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerinin, önemli değerlerinin tanıtımını yapacağımızı duyurmuştuk. 3 ayda bir çıkan ana sürümlerimizde bu tanıtımlar devam edecek. Diğer ana sürüm çıkana kadar arada yayınlanan ara sürümler de en son ana sürümün kod adını taşıyacaklar. Archman – Xfce 2018.09 ana  sürümün Kod adı: Kapadokya olmuştu. 2019 yılının 1. ayından sonra yeni bir kod isim, yeni bir tanıtım içeren sürümümüz sizlerle olacak demiştik. Birkaç aylık bir aranın ardından Archman Xfce 2019-01 Kararlı Sürüm, Düden Şelalesi kod adı ile sizlerin kullanımına hazır. Düden Şelalesi ile ilgili bilgileri aşağıda göreceksiniz. Ayrıca kullanıcı belgeleri altındaki popüler her türden uzantılara da Düden Şelaleleri ile ilgili dosyalar ve içerikler koyduk. Yine arkaplan resimlerini de açık kaynak internet araştırmalarından ve topluluktan gelen görsellerden derlediğimiz ve üzerinde kozmetik güzelleştirmeler yaptığımız Düden Şelalesi görselleri olarak belirledik.

Alıntı
DÜDEN ŞELALESİ (DUDEN WATERFALLS)


Düden Şelalesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alır ve Düdenbaşı denilen noktada yer yüzüne çıkar. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır. Antalya’ya yaklaşık 7 km uzaklıkta olan kolu Aşağı Düden (ya da Karpuzkaldıran Şelalesi) ve Varsak’a 1 km uzaklıkta olan kolu Yukarı Düden Şelalesi’dir. Bu iki kola ayrılan şelaler Akdeniz’e dökülür.

Aşağı Düden Şelalesi, Lara yakınlarında şehir merkezine 8 km uzaklıktadır. Bu bölümü yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülmektedir. Çok yakınında Gençlik Parkı ve Karpuzkaldıran Askeri Tesisleri bulunur.

Yukarı Düden Şelalesi’ne aynı zamanda İskender Şelalesi de denilir. MÖ 334-333 yıllarında Pamfilya’yı fetheden Büyük İskender’in bu bölgeden geçerken atlarını sulattığı söylenmektedir. Yukarı Düden Şelalesi’nin bulunduğu alan 1970 – 1972 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından piknik ve mesire yeri haline getirilmiştir

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCden_%C5%9Eelalesi

Archman – Xfce 2019.01 Kod adı: Düden Şelalesi sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Desteklenmeyen sürücü paketleri güncellenmiştir. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir. AUR kullanımı için ise güncellenmeyen ve desteklenmeyen yaourt yerine trizen paketi sisteme dahil edilmiştir. yaourt -S paket yerine trizen -S paket şeklinde derleme yapabilirsiniz.

Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak PAMAC uygulamasını kullanır. Sistem yükleyici olarak ise  universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. UEFI kurulum desteğimiz vardır. Bu sürümde Calamares ve GRUB’a f2fs dosya sistemi desteğini ekledik ve SSD disk kullananlar bu dosya sistemini kullanarak sorunsuz kurulum yapabilirler. F2fs dosya sistemi hakkında bilgi almak için şu iletiye bakabilirsiniz.

Bu sürümde görsel çalışmalarımızda bir dizi yenilik gerçekleştirdik. simge seti olarak Papirus simge seti kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Qogir-Lite tema kullanılmıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, kod adımıza uygun tanıtımların yapıldığı ve açık kaynak internet araştırmalarından ve topluluğumuzdan temin ettiğimiz görseller kullanılmıştır. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm , lightdm-slick-greeter kullanıldı. Temel prensip olarak internet bağlantısı olmayan bir kullanıcının standart ihtiyaçlarının tamamını sağlayacak, görsel, zengin, donanım dostu ve düşük kaynak tüketen sürümler hazırlamaktayız.

Önceki sürümlerimizde yansı çalışmalarımızı genişletmiş ve geliştirmiştik. Tek yansı üzerinde kullanıcılarımızın mağduriyet yaşamaması adına olması gerektiği gibi mirrorlist yani yansı listesi kullanmaya başlayalı birkaç ay oldu ve geçiş aşamasında qek sıkıntı da yaşamadık ve şimdi işler yolunda. 2019-01 sürümü kuran kullanıcılarımız yeni yansı çalışmalarımızı zaten kullanıyor olacaklar. Daha eski kullanıcılarımız ise yeni yansı sistemini kullanmak için buraya tıklayarak bilgi alabilir ve geçiş yapabilirler.

EKRAN ÇIKTILARI:

Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux  4.20.01.arch1-1(linux çekirdeği)
pamac-aur  7.3.4-1(paket yükleyici)
papirus-icon-theme 20181120-1 (simge seti)
archman-settings-manager  0.5.5-2 (archman ayar yönetimi)
archman-example-files  20190104-2 (archman örnek dosya tipleri)
archman-wallpapers 20190103-1 (archman arkaplan resimleri)
archman-xfce-settings  20180927-1 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
Qogir-light-theme 20190103-1 (Entegrasyon ve pencere dekorasyonu iyileştirmeleri: tulliana)
calamares 3.2.2-1 (sistem yükleyici)
firefox-64.0-1 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.12.4-1 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 6.0.7-1 (ofis uygulamaları)
gimp 2.10.8-1 (resim düzenleyici)
inkscape 0.92.3-7 (vektör düzenleyici)
virtualbox  6.0.0-1 (sanal bilgisayar)
Calamares slaytları (Tulliana – Archman çekirdek geliştirici ve sanat işleri (slaytlar tamamen .svg biçimindedir)
Archman Arkaplanları (Açık kaynak internet araştırmaları ve Archman topluluğundan gelen görseller)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler – Güncellendi
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo rm /var/lib/pacman/db.lck yerine sadece unlock kullanabilirsiniz.
unlock komutu ile pacman veritabanı kilitli kaldığında kilidi kaldırabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 15 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 15 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:

wget http://archman.org/source/uca.xml && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/

Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:

git clone https://gitlab.com/Archman-OS/ofistr.git && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/

Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:

sudo leafpad /boot/grub/grub.cfg

girin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.

Daha önceki Archman kurulum medyalarından sürüm yükseltmesi yapıp Kapadokya sürümüne sistemi yuvarlayabilirsiniz. Uçbirimden:

update
pac release-archman
lsb_release -a

…komutu vermeniz yeterlidir.

Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.

Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB’ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I

ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync

Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

Saygılarımla…

@tulliana

BURADAN İNDİR

SHA1SUM

b31804a6df7f65aa5ee073a1f6b611d6d82df1e1

MD5SUM

20bad45f2827ff810ecfeb7253e65188

Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

Archman linux’u 3 adımda birkaç dakika içinde Arch Linux’a dönüştürmek için buraya bakabilirsiniz.

 

Geri bildirim ve forum bağlantısı: http://archman.org/forum/index.php?topic=2992.msg19671#msg19671

 

3 cevap

  1. […] güncel paketlerle geliyor. Archman Xfce 2019.01 için resmi duyuru yapıldı. Sürüm duyurusuna buradan […]

  2. […] Archman – Xfce 2019.01 Kod adı: Düden Şelalesi – Kararlı Sürüm Hazır […]

  3. adem dedi ki:

    merhaba emekleriniz için içtenlikle teşekkürler.
    Merakımı affedin. Projenizde Xfce ve community ikiye ayrıldıktan sonra tekrar jwm ve openbox olarak geliştirilmiş. SAnırım ocak 2019 da çıkan tüm sürümlerde deseklenmeyen sürücü kalmamış. Son kullanıcı olarak yeni olduğumdan hangisini neden tercih edeceğimi ben anlamadım. Aralarındaki fark ve çalışma mantığını öğrenmemde yardımcı olabilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Translate »