Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Archman – Xfce 2018.09 Kod adı: Kadapokya – Kararlı Sürüm Hazır

Archman – Xfce 2018.09 Kod adı: Kadapokya – Kararlı Sürüm Hazır

Selamlar…

Kıymetli topluluğumuz;

Archman – Xfce 2018.09 Kod adı: Kadapokya – Kararlı Sürüm Hazır

Archman Linux, Arch tabanlı bir linux dağıtımıdır. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına  mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir.

Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanacaktır. Her 3 ayda bir (3. 6. 9 ve 12. ayda) kod isim değiştirdiğimiz ana sürümler olacaktır. Bunların arasında her ay, ara güncelleme sürümleri yayınlayacağız.

Bilindiği gibi 2018-05 sürümlerimizden itibaren kod isim olarak ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerinin, önemli değerlerinin tanıtımını yapacağımızı duyurmuştuk. 3 ayda bir çıkan ana sürümlerimizde bu tanıtımlar devam edecek. Diğer ana sürüm çıkana kadar arada yayınlanan ara sürümler de en son ana sürümün kod adını taşıyacaklar. Archman – Xfce 2018.09 ana  sürümün Kod adı: Kapadokya olmuştur. Bu sebeptan 2019 yılının 1. ayına kadar çıkan sürümlerimiz de aynı kod adı taşıyacak. Tıpkı önceki gün yayınladığımız 2018-09 deepin kararlı ara sürümümüz gibi. Kapadokya ile ilgili bilgileri aşağıda göreceksiniz. Ayrıca kullanıcı belgeleri altındaki popüler her türden uzantılara da Kapadokya ile ilgili dosyalar ve içerikler koyduk. Bunu da ekran çıktılarında aşağıda görebilirsiniz. Yine arkaplan resimlerini de açık kaynak internet araştırmalarından derlediğimiz ve üzerinde kozmetik güzelleştirmeler yaptığımız Kapadokya görselleri olarak belirledik.

Alıntı
KAPADOKYA (CAPPADOCIA)


Kapadokya, (Kappadokia) 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölge.

60 milyon yıl önce 3. Jeolojik devirde Toroslar yükseldi. Kuzeydeki Anadolu Platosu’nun sıkışmasıyla yanardağlar faaliyete geçti. Erciyes, Hasandağı ve ikisinin arasında kalan Göllüdağ, bölgeye lavlar püskürttü. Platoda biriken küller yumuşak bir tüf tabakası oluşturdu. Tüf tabakasının üzeri yer yer sert bazalttan oluşan ince bir lav tabakasıyla örtüldü. Bazalt çatlayıp parçalara ayrıldı. Yağmurlar çatlaklardan sızıp yumuşak tüfü aşındırmaya başladı. Isınan ve soğuyan hava ile rüzgârlar da oluşuma katıldı. Böylece sert bazalt kayasından şapkaları bulunan koniler oluştu. Bu değişik ve ilginç biçimli kayalara halk bir ad yakıştırdı: “Peri bacası”.

Bazalt örtüsü olmayan tüf tabakları ise erozyonla vadilere dönüştü. İlginç şekilli oluştu. Daha sonraları insan eli, emeği ve duygusu işe koyuldu. Dokuz-on bin yıl öncesine ait yerleşimlerden ilk Hristiyanların kayalara oydukları kiliselere, büyük ve güvenli yer altı kentlerine kadar uzun bir dönemde büyükana bir uygarlık yaratıldı.

Bölge günümüzde turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Avanos, Ürgüp, Göreme, Akvadi, Uçhisar ve Ortahisar Kaleleri, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak Yeraltı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, Paşabağ-Zelve Anapınar Köyü belli başlı görülmesi gereken yerlerdir. Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler. Bu evler ondokuzuncu yüzyılda yamaçlara ya kayaların ya da kesme taştan inşa edilmişlerdir. Bölgenin tek mimarı malzemesi olan taş yörenin volkanik yapısından dolayı ocaktan çıktıktan sonra yumuşak olduğundan çok rahat işlenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleşerek çok dayanıklı bir yapı malzemesine dönüşmektedir. Kullanılan malzemenin bol olması ve kolay işlenebilmesinden dolayı yöreye has olan taş işçiliği gelişerek mimari bir gelenek halini almıştır. Gerek avlu gerekse ev kapılarının malzemesi ahşaptır. Kemerli olarak yapılmış kapıların üst kısmı stilize sarmaşık veya rozet motifleriyle süslenmiştir. Yöredeki güvercinlikler 19. yüzyılın sonları, 18. yüzyılda yapılmış küçük yapılardır. İslam resim sanatını göstermek açısından önemli olan güvercinliklerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmişlerdir. Güvercinliklerin yüzeyi yöresel sanatçılar tarafından zengin bezemeler, kitabeler ile süslenmişlerdir. Bölge şarapçılık ve üzüm yetiştiriciliği ile de ünlüdür. Kapadokya’yı eskiden ev olarak kullanıyorlardı. Bu yüzden şimdi kalıntılar çıkartılıyor. Bunlar tarihi eser olarak koruma altına alınıyor.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kapadokya

Archman – Xfce 2018.09 Kod adı: Kapadokya sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir.

Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak PAMAC uygulamasını kullanır. Ayrıca depomuzda yine alternatif paket yükleyicisi olarak OCTOPI‘de bulunmaktadır. Sistem yükleyici olarak ise  universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. UEFI kurulum desteğimiz vardır. Bu sürümde Calamares ve GRUB’a f2fs dosya sistemi desteğini ekledik ve SSD disk kullananlar bu dosya sistemini kullanarak sorunsuz kurulum yapabilirler. F2fs dosya sistemi hakkında bilgi almak için şu iletiye bakabilirsiniz.

Bu sürümde simge seti olarak Papirus simge seti kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Arch-Darker-OsX temasını taban alarak üzerinde geliştirme ve uyarlamalar yaptığımız Archman-OS tema kullanılmıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, kod adımıza uygun tanıtımların yapıldığı ve açık kaynak internet araştırmalarından temin ettiğimiz görseller kullanılmıştır. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm , lightdm-slick-greeter kullanıldı. Temel prensip olarak internet bağlantısı olmayan bir kullanıcının standart ihtiyaçlarının tamamını sağlayacak, görsel, zengin, donanım dostu ve düşük kaynak tüketen sürümler hazırlamaktayız.

EKRAN ÇIKTILARI:

Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux 4.18.5.arch1-1(linux çekirdeği)
pamac-aur  7.0.1-1(paket yükleyici)
papirus-icon-theme 20180816-1 (simge seti)
archman-settings-manager  0.5.5-2 (archman ayar yönetimi)
archman-example-files 20180903-1 (archman örnek dosya tipleri)
archman-wallpapers 20180906-1 (archman arkaplan resimleri)
archman-xfce-settings 20180811-3 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
archmanos-gtk3-theme-1.4.8-1 (tema ve pencere dekorasyonu (arch-darker-osx tabanlıdır- çalışma: tulliana)
calamares 3.2.1-2 (sistem yükleyici)
firefox-62.0.1-1 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.12.4-1 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 6.0.6-3 (ofis uygulamaları)
gimp 2.10.6-1 (resim düzenleyici)
inkscape 0.92.3-4 (vektör düzenleyici)
virtualbox  5.2.18-1 (sanal bilgisayar)
Calamares slaytları (Canemir – Archman geliştirici)
Archman Arkaplanları (Açık kaynak internet araştırmaları)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler (b43-firmware-6.30.163.46-1, xf86-video-sis-0.10.8-3 gibi..)
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo rm /var/lib/pacman/db.lck yerine sadece unlock kullanabilirsiniz.
unlock komutu ile pacman veritabanı kilitli kaldığında kilidi kaldırabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 15 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 15 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:

wget http://archman.org/source/uca.xml && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/

Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:

git clone https://gitlab.com/Archman-OS/ofistr.git && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/

Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:

sudo leafpad /boot/grub/grub.cfg

girin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.

Daha önceki Archman kurulum medyalarından sürüm yükseltmesi yapıp Kapadokya sürümüne sistemi yuvarlayabilirsiniz. Uçbirimden:

update
pac release-archman
lsb_release -a

komutu vermeniz yeterlidir.

Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.

Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB’ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I

ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync

Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

Saygılarımla…

@tulliana

BURADAN İNDİR

SHA1SUM

50d50125a266c4ee88a9af67120b12c012c60f33

MD5SUM

50d042dcdb73c189aac1da6ef0acf52d

Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

Archman linux’u 3 adımda birkaç dakika içinde Arch Linux’a dönüştürmek için buraya bakabilirsiniz.

 

Geri bildirim ve forum bağlantısı: http://archman.org/forum/index.php?topic=2869.msg19026#msg19026

 

2 cevap

  1. […] bulunduğu hatırlatıldı. Archman 2018.09 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Translate »