Archman – Xfce 2017.05 Kod adı: Leopar – Kararlı Sürüm Hazır
Selamlar…
Kıymetli topluluğumuz;
Archman Linux – Xfce 2017.05 Kod adı: Leopar Kararlı Sürüm hazır.
Archman GNU/Linux, Arch Linux taban alınarak türetilmiştir. İkinci kararlı sürüm adayında kritik sorunlar ve pürüzler olmaması için mümkün olduğunca yoğun testler yapıldı. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek bu sürümde yerini aldı.
Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanacaktır. Ancak her kararlı sürüme bir kod isim de vereceğiz. Bu kod isimler vahşi kedilerin isimleri olacaktır. Başlangıç olarak Leptailurus Serval kod adını verdiğimiz 2017.03 kararlı sürümünün ardından 2017.05 Kararlı sürüm kod adı ise dört büyük kediden biri olan Leopar olmuştur.
Leopar – Pars
Leopar (Pars), aslan, kaplan ve jaguar gibi büyük kedilerin içinde en büyük dördüncü (kaplan, aslan ve jaguardan sonra) cüsseli olanıdır. Erkek parsın boyu yaşadığı bölgeye değişmekle birlikte ortalama 90 santimetre olan kuyruk dahil 2,40 metreye kadar olabilir. Ağırlığı 60 kiloya erişebilir. Erkekler dişilerden %20-%40 kadar daha büyük olabilir. Diğer büyük kedilere göre uzun gövdesine göre daha kısa bacaklara sahiptir. Büyük kedilerin içinde en iyi ağaca tırmanabilen türdür. Geniş pençelerinde sivri ve keskin tırnakları, kısa ve toparlak kulakları, göz alıcı parlaklıkta kısa tüylü postu vardır. Post rengi ve tüy uzunluğu yaşam alanına göre değişmekle beraber, parlak sarımsı kahverengiden koyu sarımsı pas rengine kadar farklılık gösterebilir. Üstünde siyah benekler bulunur.
Archman 2017.05 Leopar karşınızda. Archman Linuxun bu sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir.
Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak arkadaşım Guillaume Benoit‘in PAMAC uygulamasını kullanır. Ayrıca depomuzda yine arkadaşım olan Alexandre A Arnt‘ın paket yükleyicisi OCTOPI‘de bulunmaktadır. Sistem yükleyici olarak ise, yine dostlarımdan KDE ekibinin değerli üyesi Teo Mrnjavac tarafından geliştirilen universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. Yani UEFI kurulum desteğimiz vardır.
Simge seti olarak Vibrancy-Light-Blue-Vivid kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Vertex tema ile Breeze temadan birleştirerek türettiğim yeni bir bileşim olarak Breeze-Vertex tema kullanımıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, sürümün kod adını taşıyan Leopar görselleri kullanıldı. Her kararlı sürüm için hangi kod isim verilmiş ise arkaplan ve duvarkağıtları onların resimleri olacaktır. Bu görseller arama motoru üzerinden temin edilen, açık kaynak araştırması yapıldığında herkesin ulaşabileceği görsellerdir. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm kullanıldı.
EKRAN ÇIKTILARI:
Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux 4.10.13-1(linux çekirdeği)
pamac-aur 4.3.4-1(paket yükleyici)
vibrancy-colors-icon-theme-2.7-2 (simge seti)
breeze-vertex-20170207-1 (tema ve pencere dekorasyonu)
calamares-3.1.0-7 (sistem yükleyici)
firefox 53.0.2-1 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.12-1 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 5.2.6-3 (ofis uygulamaları)
gimp 2.8.20-1 (resim düzenleyici)
inkscape 0.92.1-2 (vektör düzenleyici)
virtualbox 5.1.22-1 (sanal bilgisayar)
Calamares slaytları (Canemir – Archman geliştirici)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler (b43-firmware-6.30.163.46-1, xf86-video-sis-0.10.8-3 gibi..)
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.
Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:
wget http://archman.org/source/uca.xml && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/
Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:
sudo leafpad /boot/grub/grub.cfg
girin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.
ya da Linux çekirdeği yükleniyor gibi kısımların da açılırken Türkçe olmasını istiyorsanız üstteki düzenlemeyi pas geçip, sistem kurulduktan sonra: (harddiskin başı genelde sda olur ama sizde farklı ise ona göre değiştirin)
sudo grub-install /dev/sda
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
komutlarından sonra yeniden başlatın tamamdır.
Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.
Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.
dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:
sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I
ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:
sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync
Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.
Saygılarımla…
@tulliana
SHA1SUM
3b66b8b3842611f230a13923b33ac6bfd8df3261
MD5SUM
5daa765253e8bc94c4fd7a0131fa197b
kaynak ve geri bildirim bağlantısı:
kaynak ve geri bildirim bağlantısı: