Selamlar...
Kıymetli topluluğumuz;
Archman GNU/Linux - Xfce 2017.03 Kod adı: Leptailurus Serval Kararlı Sürüm hazır.
Archman GNU/Linux, Arch Linux taban alınarak türetilmiştir. İkinci kararlı sürüm adayında kritik sorunlar ve pürüzler olmaması için mümkün olduğunca yoğun testler yaptım, pre-1-2 sürüm ve RC-1, RC-2 sürümlerin test ve kullanım aşamasında sizlerden gelen geri bildirimleri değerlendirdim.
Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanacaktır. Ancak her kararlı sürüme bir kod isim de vereceğiz. Bu kod isimler vahşi kedilerin isimleri olacaktır. Başlangıç olarak Leptailurus Serval isimli kedinin adı kod adımız olmuştur.
Leptailurus Serval
https://tr.wikipedia.org/wiki/Serval
Archman ilk etapta Xfce masaüstü yönetimi ile sizlere ulaşacaktır. İlk kararlı sürümden sonra ise KDE'den başlamak üzere sürümlerimiz size ulaşacaktır. Archman, desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir.
Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak arkadaşım Guillaume Benoit'in PAMAC uygulamasını kullanır. Ayrıca depomuzda yine arkadaşım olan Alexandre A Arnt'ın paket yükleyicisi OCTOPI'de bulunmaktadır. Sistem yükleyici olarak ise, yine dostlarımdan KDE ekibinin değerli üyesi Teo Mrnjavac tarafından geliştirilen universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. Yani UEFI kurulum desteğimiz vardır.
Simge seti olarak Vibrancy-Light-Blue-Vivid kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Vertex tema ile Breeze temadan birleştirerek türettiğim yeni bir bileşim olarak Breeze-Vertex tema kullanımıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, sürümün kod adını taşıyan Leptailurus Serval görselleri kullanıldı. Her kararlı sürüm için hangi kod isim verilmiş ise arkaplan ve duvarkağıtları onların resimleri olacaktır. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm kullanıldı.
EKRAN ÇIKTILARI:
Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux-4.10.2-1(linux çekirdeği)
pamac-4.3.0-1(paket yükleyici)
vibrancy-colors-icon-theme-2.7-2 (simge seti)
breeze-vertex-20170207-1 (tema ve pencere dekorasyonu)
calamares-3.1.0-6 (sistem yükleyici)
midori-0.5.11-5 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.12-1 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 5.2.6-1 (ofis uygulamaları)
gimp 2.8.20-1 (resim düzenleyici)
inkscape 0.92.1-1 (vektör düzenleyici)
virtualbox 5.1.16-1 (sanal bilgisayar)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler (b43-firmware-6.30.163.46-1, xf86-video-sis-0.10.8-3 gibi..)
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.
Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:
wget http://archman.org/source/uca.xml && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/
Gfxboot çalışmalarımız devam ediyor ve ilerleyen çalışmalarda yer alacaktır. Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:
sudo leafpad /boot/grub/grub.cfg
girin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.
ya da Linux çekirdeği yükleniyor gibi kısımların da açılırken Türkçe olmasını istiyorsanız üstteki düzenlemeyi pas geçip, sistem kurulduktan sonra: (harddiskin başı genelde sda olur ama sizde farklı ise ona göre değiştirin)
sudo grub-install /dev/sda
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
komutlarından sonra yeniden başlatın tamamdır.
Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.
Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.
dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin: sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I
ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız: sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync
Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.
Saygılarımla...
@tulliana
BURADAN İNDİR
SHA1SUM
b7116403c7b70af09707a6757642f998d07d4b84
MD5SUM
d052cb364d27ad82a2ed6b124a7fb72c
2 cevap
[…] için de destek sunuyor. Archman GNU/Linux Xfce 2017.03 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu […]
Merhaba tuliana 🙂
Çalışmaların gerçekten çok iyi ve takdir edilecek nitelikte.
Masaüstü ortamı olarak cinnamon u da mı denesen diyorum? Böyle bir çalışma var mı ya da? Çalışmalarında başarılar ve devamlılık dilerim.