Türkiye
Az konuş, çok çalış..

Archman – Xfce 2017.08 Kod adı: Panthera Tigris – Kararlı Sürüm Hazır

Archman – Xfce 2017.08 Kod adı: Panthera Tigris – Kararlı Sürüm Hazır

Selamlar…

Kıymetli topluluğumuz;

Archman – Xfce 2017.08 Kod adı: Panthera Tigris – Kararlı Sürüm Hazır

Archman Linux, Arch tabanlı bir linux dağıtımıdır. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına  mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir.

Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanacaktır. Ancak her kararlı sürüme bir kod isim de vereceğiz. Bu kod isimler vahşi kedilerin isimleri olacaktır. 2017.08 Kararlı sürüm kod adı ise dört büyük kediden en büyüğü olan Panthera Tigris yani kaplan olmuştur.

Alıntı

Kaplan (Panthera Tigris), Kaplan, kedigiller (Felidae) familyasından etçil bir memeli hayvan türü ve büyük kediler ailesinin dört üyesinden biri süper yırtıcıdır. Hint alt-kıtası dünyada yaşayan vahşi kaplanların %80’ine ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyde Sibirya, güneyde Hindistan ile Malakka yarımadası arasındaki bölgelerde bulunur. Günümüzde sadece 5 alt tür bulunmaktadır.

Çoğu kaplan kamuflajlarının uygun uyum sağladığı ve hızlı veya daha çevik avları yakalamalarının daha kolay olduğu ormanlarda ve otlaklarda yaşar. Hindistan’da, Türkiye’de, (Türkiye’de 1970’ten beri sadece 3 kez görüldü.) Çin’de neredeyse tüm Asya’da yaşarlar. Büyük kediler arasında sadece kaplan ve jaguar iyi yüzücülerdir. Kaplanlar sık sık su birikintilerinde, göllerde ve nehirlerde yıkanırlarken bulunurlar. Kaplanlar yalnız avlanırlar ve birincil olarak geyik, yaban domuzu, gaur, ve manda gibi orta ve büyük boyutlu otçullarla beslenirler. Buna rağmen arada sırada küçük avları da yakalarlar..

Kaplanların tek ciddi avcısı onları sıkça postu için yasadışı bir şekilde öldüren insandır. Aynı zamanda kemikleri ve neredeyse tüm vücut parçaları geleneksel çin tıbbında ağrı kesiciden afrodizyaklara kadar değişen bir alan için kullanılır. Kaçak avlanma ve ortamlarının yok olması kaplanların sayılarını büyük oranda azalttı. Bir yüzyıl önce dünyada 100 000’den fazla kaplan varken bugün bu sayı 2500 üreyebilen bireyi geçmez. Hiçbir kaplan nüfusu 250 üreyebilen üyeden fazlasına sahip değil. Tüm kaplan alt türleri tehlike altındaki türler listesinde yer almaktadır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kaplan

Archman 2017.08 Panthera Tigris karşınızda. Archman Linuxun bu sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir.

Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak arkadaşım Guillaume Benoit‘in PAMAC uygulamasını kullanır. Ayrıca depomuzda yine arkadaşım olan Alexandre A Arnt‘ın paket yükleyicisi OCTOPI‘de bulunmaktadır. Sistem yükleyici olarak ise, yine dostlarımdan KDE ekibinin değerli üyesi Teo Mrnjavac tarafından geliştirilen universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. Yani UEFI kurulum desteğimiz vardır.

Simge seti olarak bu sürümde yeniliğe gidilmiş ve Vibrancy-Light-Blue-Vivid yerine Papirus simge seti kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Arch-Darker-OsX temasını taban alarak üzerinde geliştirme ve uyarlamalar yaptığım Archman-OS tema kullanımıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, sürümün kod adını taşıyan Panthera Tigris (Kaplan) görselleri kullanıldı. Her kararlı sürüm için hangi kod isim verilmiş ise arkaplan ve duvarkağıtları onların resimleri olacaktır. Bu görseller arama motoru üzerinden temin edilen, açık kaynak araştırması yapıldığında herkesin ulaşabileceği görsellerdir. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm kullanıldı. Geri bildirimlerde alınan talepler üzerine thunderbird e-posta okuyucusu, Türkçe dil paketi ile birlikte varsayılan olarak sisteme dahil edildi.

EKRAN ÇIKTILARI:

Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux  4.12.4-1(linux çekirdeği)
pamac-aur  4.3.7-1(paket yükleyici)
papirus-icon-theme  20170804-1 (simge seti)
archmanos-gtk3-theme  0.1-4 (tema ve pencere dekorasyonu (arch-darker-osx tabanlıdır- çalışma: tulliana)
calamares-3.1.1-1 (sistem yükleyici)
firefox  54.0.1-1 (internet tarayıcı)
thunderbird  52.2.1-1 (e-posta okuyucu)
Xfce4 4.12 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still  5.3.5-1 (ofis uygulamaları)
gimp  2.8.22-1 (resim düzenleyici)
inkscape  0.92.1-5 (vektör düzenleyici)
virtualbox  5.1.26-1 (sanal bilgisayar)
archman-xfce-settings  20170806-2 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
Calamares slaytları (Canemir – Archman geliştirici)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler (b43-firmware-6.30.163.46-1, xf86-video-sis-0.10.8-3 gibi..)
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
Whisker menü üzerinde ekranı kilitleyememe problemi giderilmiştir.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz
sudo pacman -Syu yerine sadece update kullanabilirsiniz

Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:

wget http://archman.org/source/uca.xml && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/
Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:

git clone https://github.com/Archman-OS/ofistr.git && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/

Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:

sudo leafpad /boot/grub/grub.cfggirin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.

Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.

Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB’ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I
ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync
Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ?işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

Saygılarımla…

@tulliana

BURADAN İNDİR

SHA1SUM

c65c306deff91fcb25e0f8c6289183daa90fd649


MD5SUM

c252ff997e2ae25de32d1e7e11971da6

Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

 

Forum duyuru: http://archman.org/forum/index.php?topic=2459.0

 

3 cevap

  1. […] güncel paket içeriyor. Archman GNU/Linux 17.08 Xfce hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu […]

  2. Serdar Onat dedi ki:

    Tebrikler, emeğine sağlık. Papirus ikon tema kesinlikle en doğru seçim.
    Neden GNOME sürümüde derlemiyorsunuz?

  3. tulliana dedi ki:

    Vibrancy simgeler de gayet hoştu ama Papirus hakikaten daha farklı bir hava kattı. Gnome sürümü değerlendirelim. Teşekkürler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Translate »