Archman GNU/Linux - Arch Linux ve Türevleri - Manjaro Türkiye

GENEL KATEGORİ (ORTAK KONULAR) => MASAÜSTÜ YÖNETİCİLERİ VE UYGULAMALAR => XFCE ve Netbook Edition Masaüstü Yönetimi => Konuyu başlatan: abpak - 12 Ocak 2016, 14:58:56

Başlık: [ Çözüldü] başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: abpak - 12 Ocak 2016, 14:58:56
öncelikle manjaro kırmızı beyaz için emeği geçen herkeze teşekkürlerimi sunar başarılar dilerim.
manjaro xfce kullanmaya yeni başladım ve 2 aydır da memnun kaldım. fakat bir gün akşam youtup tan sesli bir video izledim ve sonrasında  bilgisayarı kapattım.  sabah bilgisayarımı  açtığımda ses yoktu neler yaptığımı da pek açıklayamam internetten araştırıp bir şeyler yaptım ama tam bilinçli bir kullanıcı olmadığımdan başarılı olamadım.
sorum şu
 bu proplemi ilgili bölüm veya paket hangisi ise yeniden kurarak nasıl giderebilirim.
2.sorum örneğin /opt/lampp/lampp start komudunu açılışta otomatik nasıl çalıştırabilirim
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: mgundogdu - 12 Ocak 2016, 15:05:12
Geçenlerde kulaklık takıp çıkardıktan sonra aynı sorun oldu. Farklı bir çıkış bağlamış mıydınız? Hopörler kulaklık vs.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: mgundogdu - 12 Ocak 2016, 15:11:40
PulseAudio Ses Denetim ayarlarını bir kontrol edin.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: abpak - 12 Ocak 2016, 15:24:58
PulseAudio Ses Denetim ayarlarını bir kontrol edin.

evet kulaklık bağlamıştım pulse ayarlarını da belki 50 defa karıştırdım kurulum da da ses gelmemişti ve pulse ayarlarını kurcalarken gelmişti ama bu defa başaramadım
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: mgundogdu - 12 Ocak 2016, 15:46:16
İkinci sorunuz içinde açmaya çalıştığınız bir dizin mi ordaki bir belge mi?
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: abpak - 12 Ocak 2016, 15:55:55
İkinci sorunuz içinde açmaya çalıştığınız bir dizin mi ordaki bir belge mi?
yapmak istediğim istediğim paketlerin başlangıçta otomatik başlaması örnek verdiğim komud ta mesela lampp paketinin çalıştırılması gibi başlangıç ayarlarına baktım ama oradan başlatamadım. yani sanırım esas soru başlangıçta  başlatmak istediğim paketlerin başlama komudlarını nasıl başlangıç bölümüne ekleyebilirim
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: mgundogdu - 12 Ocak 2016, 16:02:42
vlc için örnek vereyim
Ayarlar --> Oturum ve Başlangıç --> Uygulama Otomatik Başlat a git
Ekle diyoruz
(http://i.hizliresim.com/gZqOjR.png) (http://hizliresim.com/gZqOjR)
çizdiğim yere programın terminalde çalışmasını sağlayan komutu yazacaksınız. terminale vlc yazdınızda vlc açılır buraya da vlc yazdığınızda pc her açıldığında vlc de başlayacak.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: mgundogdu - 12 Ocak 2016, 16:28:28
Bu arada tekrar programı yüklemene gerek yok. Bazen yeni bir ses cihazı takıp çıkardığında diğer kısımları veya tamamını sessize alıyor. pulseaudio ayarlarında çıkış aygıtları bölümünde üzerinde çarpı olan bir yerler var mı diye bak.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: tulliana - 12 Ocak 2016, 17:58:37
fakat bir gün akşam youtup tan sesli bir video izledim ve sonrasında  bilgisayarı kapattım.  sabah bilgisayarımı  açtığımda ses yoktu neler yaptığımı da pek açıklayamam internetten araştırıp bir şeyler yaptım ama tam bilinçli bir kullanıcı olmadığımdan başarılı olamadım.

sağ alttaki ses simgesine sağ tıklayın ve çıkış aygıtlarına bakın. Oradan sterio hoparlör vb.. kendinize göre seçin
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: abpak - 13 Ocak 2016, 11:58:12
vlc için örnek vereyim
Ayarlar --> Oturum ve Başlangıç --> Uygulama Otomatik Başlat a git
Ekle diyoruz
(http://i.hizliresim.com/gZqOjR.png) (http://hizliresim.com/gZqOjR)
çizdiğim yere programın terminalde çalışmasını sağlayan komutu yazacaksınız. terminale vlc yazdınızda vlc açılır buraya da vlc yazdığınızda pc her açıldığında vlc de başlayacak.
gösterdiğiniz şekilde ypıldı ekleme işlemi yapılıyor ve komud seçili olarak gözüküyor ama bilgisayar yeniden başladığında komud çalışmıyor yani buradaki yazdığım (/opt/lampp/lampp start) komud ile localhostun aktif olması gerekiyor ama aktif olmuyor.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: decent - 14 Ocak 2016, 10:39:53
gösterdiğiniz şekilde ypıldı ekleme işlemi yapılıyor ve komud seçili olarak gözüküyor ama bilgisayar yeniden başladığında komud çalışmıyor yani buradaki yazdığım (/opt/lampp/lampp start) komud ile localhostun aktif olması gerekiyor ama aktif olmuyor.

Bir betik dosyası oluşturarak başlangıca ekleyebilirsin.

Kısaca şöyle:
Uçbirimden aşağıdaki komutları yürütün;
Kod: [Seç]
cd
Kod: [Seç]
nano lampp.sh
Uçbirimde açılan boş dosyaya komutunuzu yazın,
Kod: [Seç]
#!/bin/bash
/opt/lampp/lampp start

kaydedip kapatın.
Kapatmak için sırayla şu tuş bileşimlerini kullanabilirsiniz. CTRL+O   CTRL+M  CTRL+X

Uçbirimden devam ediyoruz:
Kod: [Seç]
chmod +x lampp.sh
Son olarak dosyayı resimde olduğu gibi başlangıca ekleyin:

(http://resimyukle.pro/images/71410439757654402282.png)

user yazan kısım kendi kullanıcı adınız olmalıdır.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: abpak - 15 Ocak 2016, 19:01:05
gösterdiğiniz şekilde ypıldı ekleme işlemi yapılıyor ve komud seçili olarak gözüküyor ama bilgisayar yeniden başladığında komud çalışmıyor yani buradaki yazdığım (/opt/lampp/lampp start) komud ile localhostun aktif olması gerekiyor ama aktif olmuyor.

Bir betik dosyası oluşturarak başlangıca ekleyebilirsin.

Kısaca şöyle:
Uçbirimden aşağıdaki komutları yürütün;
Kod: [Seç]
cd
Kod: [Seç]
nano lampp.sh
Uçbirimde açılan boş dosyaya komutunuzu yazın,
Kod: [Seç]
#!/bin/bash
/opt/lampp/lampp start

kaydedip kapatın.
Kapatmak için sırayla şu tuş bileşimlerini kullanabilirsiniz. CTRL+O   CTRL+M  CTRL+X

Uçbirimden devam ediyoruz:
Kod: [Seç]
chmod +x lampp.sh
Son olarak dosyayı resimde olduğu gibi başlangıca ekleyin:

(http://resimyukle.pro/images/71410439757654402282.png)

user yazan kısım kendi kullanıcı adınız olmalıdır.
ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ama sonuç başarısız
sizin dediklerinizi yaptım  ama bilgisayar açılınca lampp başlamıyor . komudu hazırladığımz dosyayı uç birimden tetiklediğimde  Yani /home/user(kendi kullanıcı adım)/lampp.sh yazdığımda lampp çalışmaya başlıyor yani komud doğru dosya bilgileri doğru başlangıç bölümüne ekli fakat sanırım illa ki root girişi yapıldıktan sonra komud çalışıyor galiba  chmod +x lampp.sh komudu ile dosya iznini de vermiş olmama rağmen sonuç olumsuz .
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: abpak - 15 Ocak 2016, 19:32:15
kusura bakmayın dediğinizi anlayamadım uygulamanızı açın demekle neyi açacağımı anlayamadım  açmak istediğim locaohost yani xampp içerisinde de yüzlerce dosya var neyi açmam gerektiğini biraz daha geniş açıklayabilirmisiniz.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: abpak - 16 Ocak 2016, 01:08:59
fakat bir gün akşam youtup tan sesli bir video izledim ve sonrasında  bilgisayarı kapattım.  sabah bilgisayarımı  açtığımda ses yoktu neler yaptığımı da pek açıklayamam internetten araştırıp bir şeyler yaptım ama tam bilinçli bir kullanıcı olmadığımdan başarılı olamadım.

sağ alttaki ses simgesine sağ tıklayın ve çıkış aygıtlarına bakın. Oradan sterio hoparlör vb.. kendinize göre seçin
tulliana teşekkür ederim ses proplemi çözüldü
bu /opt/lampp/lampp start komudu ile çalıştırdığım localhostu(xampp) nasıl başlangıca ekletebilirim arkadaşların söylediklerini ben buraya yazmadan öncede denemiştim olmamıştı onlar aynen yazınca ben mi hata yapıyorum diye tekrar dikkatli bir şekilde denedim ama yine başarılı olamadım komudun çalışması için mutlaka uç birimden root yetkisi alıp yazmak zorundamıyız başka yolu varmı yoksa bende mi proplem var yardımcı olabilirsen sevinirim
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: mgundogdu - 16 Ocak 2016, 01:37:48
Belki zaten bakmışsınızdır ama şurayı inceleyebilir misiniz*

https://www.reddit.com/r/archlinux/comments/3hrmsn/have_systemd_start_xampp/
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: mgundogdu - 16 Ocak 2016, 01:41:52
Açıkçası yabancı olduğum bir alan, Soruyu şu şekilde sormuş olsam sizin yerinize doğru olur mu? xampp ı systemd ile başlangıçta otomatik olarak nasıl başlatabilirim? Belki buradan haraketle ustalar size yardımcı olabilir :) Sadece küçük bir program değil bir servisi başlatacaksınız galiba.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: decent - 17 Ocak 2016, 14:57:31
Konuyu şu şekilde çözmüşler: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1259719#p1259719

Aşağıdaki komutl açılan dosyaya verilen içeriği ekleyip kaydedin, kapatın.
Kod: [Seç]
sudo nano /etc/systemd/system/xampp.service
İçerik:
Kod: [Seç]
[Unit]
Description=XAMPP

[Service]
ExecStart=/opt/lampp/lampp start
ExecStop=/opt/lampp/lampp stop
Type=forking

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Hizmeti etkin hale getirin:
Kod: [Seç]
sudo systemctl enable xampp.service
Yeniden başlatıp sonuca bakabilirsiniz.
Başlık: Ynt: başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: abpak - 19 Ocak 2016, 02:22:52
Konuyu şu şekilde çözmüşler: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1259719#p1259719

Aşağıdaki komutl açılan dosyaya verilen içeriği ekleyip kaydedin, kapatın.
Kod: [Seç]
sudo nano /etc/systemd/system/xampp.service
İçerik:
Kod: [Seç]
[Unit]
Description=XAMPP

[Service]
ExecStart=/opt/lampp/lampp start
ExecStop=/opt/lampp/lampp stop
Type=forking

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Hizmeti etkin hale getirin:
Kod: [Seç]
sudo systemctl enable xampp.service
Yeniden başlatıp sonuca bakabilirsiniz.
Allah Razı Olsun ellerine ve düşüncelerine sağlık bu çözüm oldu çok teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: [ Çözüldü] başlangıçta komut çalıştırma
Gönderen: decent - 20 Ocak 2016, 02:05:25
Cümlemizden razı olsun.